Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detaljerna: Så gick det till när mördarna tog gisslan

Kriminalvården har fått kritik för att personalen inte har rätt utbildning, nu besvarar de kritiken.
Först nio timmar efter gisslandramat tog sin början gav mördarna upp.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi.
Foto: Polisen

Haned Mahamed Abdullahi, 24, och Isak Dewit, 30, skulle få medicin – men drog plötsligt vapen. 

Situationen förvandlades till ett gisslandrama, där de dömda mördarna krävde en flykthelikopter.

– De hade tänkt att sitta och ta sig en öl på stan, säger anstaltschefen Peter Kjellin.

Både Kriminalvården och polisen utreder hur de två fångarna på Hällbyanstalten kunde ta två kriminalvårdare som fångar i anstaltsavdelningens vaktrum. Men redan nu börjar detaljerna klarna.

Gisslandramat började vid lunchtid på onsdagen, när de två fångarna skulle ta sin medicin. Intagna på Hällby får inte sköta sin medicinering själva, utan måste kontakta personalen och inta medicinen i vaktrummet.

– Normalt ska man vara en i taget. Men så trängde sig den ena killen ut och de båda trängde sig in snabbt, säger Peter Kjellin, kriminalvårdschef vid Hällbyanstalten.

Finns kameror

En av de två kriminalvårdarna hann trycka på sitt personlarm innan fångarna, som beväpnat sig med egentillverkade vapen med rakblad, övermannade dem.

När larmet gått gick allting väldigt snabbt.

– Vi har kameror i vaktrummet så vår bevakningscentral såg vad som hände. Vår larmstyrka kom till platsen, men då hotade de intagna att skada personalen och då backade man. Sedan kallade vi in våra förhandlare, incidentledningen och även polis, säger Peter Kjellin.

En stor polisinsats inleddes utanför fängelset.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En förhandling påbörjades med gisslantagarna för att lösa situationen. 

– När förhandlarna pratade med dem initialt var de missnöjda med allt möjligt. Det rörde det mesta, men det framkom ingenting konkret. Förhandlarnas uppfattning är att det hela var ganska impulsivt. Det verkade inte vara något välplanerat, säger Peter Kjellin.

Fångarna krävde en helikopter för att kunna fly från fängelset, men sänkte sedan kraven.

– I sluttampen kom man fram till att det här blev ju inte så bra. De hade tänkt sitta och ta sig en öl på stan, men så förstod de att det skulle bli andra konsekvenser.

”De kände rädsla” 

Haned Mahamed Abdullahi och Isak Dewit gav upp efter nio timmar. Då hade de fått genom kravet att 20 kebabpizzor skulle delas ut på avdelningen. 

– När de väl kom underfund med att de inte skulle komma härifrån handlade det mer om att skapa en dialog så de kunde känna sig trygga. De hade nog förstått att de var tvungna att ge upp. De kände rädsla, säger Peter Kjellin.

Gisslantagarna greps och fördes till polishuset i Eskilstuna.

Polisen har varit på anstalten under dagen för att bland annat göra en teknisk undersökning av vaktrummet. På avdelningen hålls de kvarvarande intagna fortfarande avskilda.

De två i gisslan kom tillbaka till fängelset på torsdagen för debriefing, men var inte i tjänst. 

– Vi har kommit överens om att de kommer hit på måndag. De kommer hit i sin tjänstedräkt, men om man varit utsatt för en sådan här händelse är det inte säkert att man går in och jobbar direkt, utan de kommer upp och träffar oss och får en chans att känna hur det känns, säger Peter Kjellin.

Två kriminalvårdarna togs som gisslan.
Igår hölls två kriminalvårdare gisslan på Hällbyanstalten, gärningsmännen var två morddömda intagna som hade tagit in sig i ett vaktutrymme. Nu berättar anstaltschefen mer om händelsen, se klippet ovan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.