Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det var nästan som en besatthet”

Margot Wallström, tidigare utrikesminister (S).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Israel kallade hem sin ambassadör i protest och utrikesminister Margot Wallström förklarades ”persona non grata” i Tel Aviv.

Nu, drygt sju år efter att Sverige erkände Palestina som stat, har relationen tinat upp.

– Vi är mer lika än vi tror, säger Ziv Nevo Kulman, Israels nye ambassadör i Stockholm.

I en intervju med Expressen ger han sin syn på Sverigedemokraterna, problemen med antisemitism i Sverige och skickar en sista syrlig passning till Margot Wallström.

Ziv Nevo Kulman visar oss runt i sin representationsvåning i centrala Stockholm: medveten konst på väggarna, ett gigantiskt matsalsbord och en svart glansig flygel.

– Jag är lyckligt lottad att relationen mellan länderna har blivit bättre, efter flera svåra år, säger han och ler.

– Det har varit en dramatisk period.

Ziv Nevo Kulman är Israels nya ambassadör i Sverige.
Foto: OLLE SPORRONG

Relationen mellan Sverige och Israel har pendlat mellan värme och iskyla genom decennierna.

På 60-talet: blomstrande vänskap, när statsminister Tage Erlander låg och guppade som en kork i Döda havet. En vänskap som raserades tolv år senare i och med handskakningen mellan Olof Palme och PLO-ledaren Yassir Arafat.

Sent 90-tal: Göran Persson lappade tillfälligt ihop relationen med bland annat ihärdiga insatser mot antisemitism.

En berg- och dalbana fram till mitten på 2010-talet då det blev iskallt länderna emellan. Hösten 2014 erkände Sverige och nytillträdda utrikesministern Margot Wallström Palestina som självständig stat. Israel markerade hårt, och det israeliska utrikesdepartementet förklarade Wallström ”persona non grata” – hon var inte välkommen in i Israel.

– Det var nästan som en besatthet av den förra utrikesministern att varje gång man pratade om Israel skulle man bara koncentrera sig på frågan som rör konflikten, säger Ziv Nevo Kulman.

Han tar en klunk av kaffet.

– Man måste minnas att Mellanöstern är mer komplex än bara konflikten mellan Israel och palestinier. 

Expressens reporter Helena Trus träffar den nya israeliska ambassadören Ziv Nevo Kulman i hans residens i Stockholm inför Förintelsens minnesdag den 27 januari.
Foto: OLLE SPORRONG
Statsministern Tage Erlander som guppar i Döda havet under hans besök i Israel 1962.
Foto: TT NYHETSBYRÅN REPORTAGEBILD
Den forne utrikesministern Margot Wallström.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

”Mer lika än vi tror”

I höstas reste Wallströms efterträdare Ann Linde till Israel – det var första gången på tio år som en svensk utrikesminister besökte landet.

En försoningsresa. Det var dags för frosten att börja tina. Israel har dessutom en ny regering, med en ny utrikesminister har öppnat upp för en förändring. Och här står vi nu.

– Vi måste jobba väldigt hårt med att visa båda länderna att vi är mer lika än vad vi tror, säger ambassadören.

– Just nu har vi en känsla av att alla dörrar är öppna. 

Men vänner, påpekar Kulman, behöver inte alltid vara överens. Sverige är fortfarande för en tvåstatslösning. Och Palestina-erkännandet är fortfarande ett felaktigt beslut av Sverige, anser ambassadören. 

– Vi tycker fortfarande inte att erkännandet av en Palestinsk stat har lett till några förändringar på marken. Plus att inga andra europeiska länder följde efter. Det var bra för varken svenska eller palestinska intressen.

Enligt Ziv Nevo Kulman fokuserar numera både Israel och Sverige på punkter man är överens om.

– Båda parter har enats i att det inte är vettigt att vi fokuserar på det vi inte är överens om. Både israel och Sverige är demokratiska länder, vi står för jämlikhet, värnar om hbtq-rättigheter… det finns en lång lista på saker vi kan jobba på tillsammans.

Ziv Nevo Kulman flyttade till Sverige i augusti. Han föddes i Tel Aviv 1969, har en kandidatexamen i konsthistoria och en masterexamen från det tvärvetenskapliga konstprogrammet vid universitetet i Tel Aviv.
Foto: OLLE SPORRONG
Han har tidigare varit kulturattaché i Tokyo, vice ambassadör i Prag, generalkonsul i Montreal. Han har även lett utrikesdepartementets utbildningsavdelning och varit chef för kulturell diplomati i Israel.
Foto: OLLE SPORRONG

Förintelsens minnesdag

Den här gråa januaridagen vill Ziv Nevo Kulman egentligen inte prata politik. Vi närmar oss Förintelsens minnesdag som uppmärksammas varje år den 27 januari. Och som barn till Förintelseöverlevande vill han hellre hedra minnet av de som dödades, och de som överlevde. 

Vi kommer ändå in på det tydliga ställningstagande han gjorde på senhösten i en intervju med Dagens Nyheter – ett inspel i den svenska inrikespolitiska debatten om Sverigedemokraterna:

– Det är mycket enkelt, sa ambassadören i DN-intervjun.

– Vi har inte – och har inte för avsikt att ha – någon kontakt med Sverigedemokraterna.

För Expressen utvecklar han Israels ståndpunkt när det kommer till Sverige tredje största parti:

– Diplomati handlar också om att ta moralisk ställning när det kommer till att reagera på växande antisemitism både från höger och vänster. Det är en pelare i Israels utrikespolitik.

Vad händer om det blir ett maktskifte efter valet i september och SD ingår i regeringsunderlaget, kan er policy ändras?

– Jag ser inga anledningar till att det skulle förändrats. Det är en hypotetisk fråga, men vi har hamnat i samma situation i andra europeiska länder.

Konferensen i Malmö: ”Smart”

Ett av Stefan Löfvens sista uppdrag som statsminister i höstas blev att stå värd för när världsledare samlades under den internationella Förintelsekonferensen i Malmö. Göran Perssons arv som fick renässans drygt tjugo år efter den Förintelsekonferens och informationskampanj om Förintelsen som han en gång initierade.  

Ziv Nevo Kulman kallar Sverige modiga. Och han hyllar även den nutida svenska regeringen för att de lyfter antisemitismens olika skepnader, både den som kommer från höger och vänster.

– Det var smart att ha Förintelsekonferensen i Malmö, där man pratar om utmaningen med att ha ett mångkulturellt samhälle. Människor som kommer från länder där man kanske har en annan syn på judar, och saknar kunskap om judar eller Förintelsen. Om man ens pratade om Förintelsen... 

Den ansträngda situationen för judar i Malmö har fått stor uppmärksamhet både här hemma och internationellt. 2017 skanderade hätska demonstranter på stans gator att ”vi ska skjuta judarna”, efter den forne USA-presidenten Donald Trumps besked om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Redan 2011 riktade Barak Obamas särskilda sändebud mot antisemitism skarp kritik mot socialdemokraten Ilmar Reepalus, Malmös forne starke man, efter uttalanden om ”den israeliska lobbyn” och att ” SD:are har infiltrerat den judiska församlingen för att på så vis driva sitt muslimhat”.

I dag vittnar judiska skolelever om hur politiken från Mellanöstern flyttar rakt in i klassrummet. 

”Hitler gjorde rätt! Jag ska gasa dig!”.

Under en demonstration i Malmö 2009 brände demonstranter den israeliska flaggan, en reaktion mot Israels bombningar av Gaza.
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Ambassadörens ton hårdnar. Samtidigt är det ett misstag, menar han, att reducera judehatet till att bara handla om ett importerat problem.

– Man kan inte säga att ”det här är ett problem som kom till oss från andra platser”, att ”ni har tagit med den här konflikten till vår bakgård”. 

– Uppenbarligen är det en del av det. Men roten av antisemitism var inte i Mellanöstern, rötterna var här. Det har alltid funnits antisemitism på den här sidan av kontinenten. Tyvärr är det på den här kontinenten som de mest fruktansvärda grymheterna mot judar begicks. 

– Det är det vi minns nu på Förintelsens minnesdag.

Hur stor påverkan har relationen mellan Israel och Sverige på antisemitismen, tror du?

– Det är inte ett schyst sätt att se på antisemitism. Det är som att man skyller på oss: ”Ni kan inte hålla sams i Mellanöstern, så har vi problem i våra förorter och det är ert fel.” Det är som att skylla antisemitismen på offret. 

– Men det är klart att fred i Mellanöstern, och om judar och araber kan leva sida vid sida, skulle minska på spänningarna över hela världen. 

”Jag är självklart glad” 

I en skriftlig kommentar till Expressen svarar Margot Wallström på ambassadörens uttalande om hennes tid som utrikesminister.

– Sverige och EU har konsekvent stått upp för en tvåstatslösning. Sverige har också i internationella sammanhang stått upp för folkrätten. Svenska regeringars position har under lång tid varit att Israel och Palestina ska vara två stater som lever sida vid sida i fred och säkerhet. 

– Jag är självklart glad att de diplomatiska relationerna har normaliserats. Detta beror till stor del på att det finns en ny israelisk regering. 


SJU ÅR AV ISKYLA MELLAN SVERIGE OCH ISRAEL

Oktober 2014: Sverige erkänner Palestina som stat. Den israeliske ambassadören i Stockholm kallas hem i protest.

Den dåvarande israeliske utrikesministern Avigdor Liberman kommenterar att den svenska regeringen måste förstå att ”relationerna i Mellanöstern är mera komplicerade än en Ikea-möbel som man monterar själv”.

Margot Wallström svarar att hon gärna ville sända över en Ikea-manual samt att man bäst sätter ihop en Ikea-möbel tillsammans med en partner.


November 2015: Israel protesterar skarpt mot vad man uppfattar som att Wallström kopplar terrordåden i Paris till den israelisk-palestinska konflikten.


December 2015: Kraftiga israeliska reaktioner mot Margot Wallströms uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” under våldsvågen i Israel i och de palestinska områdena. 


Januari 2016: Efter en rad kontroverser förklarade Israel att Wallström inte var välkommen i landet.


September 2019: Ann Linde ny svensk utrikesminister.


Juni 2021: Yair Lapid blir israels utrikesminister. I september pratade ländernas utrikesministrar med varandra på telefon, för första gången på sju år. Lapid twittrade:

”Jag talade med Ann Linde, Sveriges utrikesminister. Detta telefonsamtal, det första på sju år mellan våra respektive länders utrikesministrar, symboliserar en nystart för våra relationer på denna nivå”.


Oktober, 2021: Ann Linde besöker Israel – första besöket av en svensk utrikesminister sedan Carl Bildt (M) besökte landet i december 2011.

LÄS MER: Maria är både SD-politiker och lärare: ”Aldrig varit märkligt” 

LÄS MER: Kalldusch för Miljöpartiet efter sortin från regeringen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.