Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sture Allén slår tillbaka: ”Hon avskedade oss”

Sara Danius tvingades att lämna sin stol och uppdraget som Svenska Akademiens ständiga sekreterare.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Fria fantasier”, enligt akademiledamoten Sture Allén lämnade Sara Danius uppdraget som Svenska Akademiens ständiga sekreterare på egen begäran.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Akademiledamoten Sture Allén menar att Sara Danius lämnade uppdraget som Svenska Akademiens ständiga sekreterare på egen begäran.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
De senaste veckorna har fem ledamöter lämnat arbetet i Akademien i samband turbulensen kring makarna Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Sara Danius tvingades lämna uppdraget som Svenska Akademiens ständiga sekreterare. 

Beslutet möttes av starka protester. 

Nu slår akademieledamoten Sture Allén tillbaka. 

– Det var ju hon som avskedade oss i stället, säger Allén.

Det var efter Svenska Akademiens möte förra torsdagen som Sara Danius kom ut ur Börshuset och meddelade att hon efter den senaste tidens bråk och avhopp avgår som ständig sekreterare och lämnar sin stol i Svenska Akademien

– Det var Akademins vilja att jag skulle lämna mitt uppdrag som ständig sekreterare. Därmed beslöt jag också att lämna min stol, stol nummer 7. Det här beslutet har jag fattat med omedelbar verkan. Jag hade gärna velat fortsätta men det finns annat att göra här i livet, sa Danius. 

Efteråt bekräftades bilden av akademieledamoten Sara Stridsberg. 

”Vi var elva personer närvarande på Akademiens möte i torsdags. Vi var tre personer som motsatte oss beslutet med all vår kraft. Jag, Jesper Svenbro och Per Wästberg. Jag ifrågasätter om torsdagens så kallade beslut ens kan betraktas som giltigt. Jag skulle inte säga att spelet är förlorat.", sa Stridsberg i ett skriftligt uttalande till DN.

"Hur hon knäpper blusen får hon göra som hon vill"

Men nu menar akademieledamot Sture Allén, ständig sekreterare 1986 till 1999, att Sara Danius i själva verket avskedade resten av Svenska Akademien. Han tycker att rapporteringen om torsdagens möten skadats av ”fria fantasier”.

Vilka har varit de fria fantasierna?

– Det är detta om att vi använt argumentet kön när vi, som man påstår, avskedade henne. Det var ju hon som avskedade oss i stället genom att det var hon som gick. Vi har inte med ett enda ord berört hennes kön. Hur hon knäpper blusen får hon göra som hon vill och så vidare. Det är så mycket sådana dumheter som man lägger stor vikt vid, säger Allén.

Sara Danius och Sara Stridsberg lämnar Börshuset i Gamla Stan på torsdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Torsdagens besked om Sara Danius har mötts av starka protester de senaste dagarna. Kulturminister Alice Bah Kuhnke och akademieledamot Peter Englund har som många andra svenskar tagit på sig en knytblus, liknande de Danius bär, för att visa sitt stöd. Nyheten och protesterna har samtidigt fått stor uppmärksamhet över hela världen, bland annat i New York Times och The Guardian. Även akademieledamot Horace Engdahls artikel i Expressen, där han dömer ut Sara Danius som den ständiga sekreterare som lyckats sämst med sin uppgift av alla innehavare av posten sedan 1786, har citerats i bevakningen.

"Hon bara sa att nu kan hon inte vara med längre"

Sture Allén vill inte beskriva den senaste tiden som tumultartad.

Hur har du upplevt de senaste veckorna? 

– Det är inte alls så farligt som det framställs i medierna, säger Sture Allén. Det var ju så att Sara Danius själv avgick. Det var ingen omröstning. Utan hon bara sa att nu kan hon inte vara med längre och så reste hon sig och gick och tackade så mycket. Det fanns ingen omröstning. Det fanns inte en människa som nämnde kön. Det hade inte det minsta att göra med det. Det är bara dumbommarna i tidningarna som drar fram det och knyter blusen som Sara gjorde. 

När du säger dumbommarna, vilka tänker du på då?

– De som hittar på saker som de skriver. Som inte har med verkligheten att göra. 

Ni hade ingen omröstning, men fördes det fram att hon inte hade stöd då? Eller kom det av sig själv?

– Hon kände väl det antagligen. 

Det var inget som sades till henne. Det är ju så det porträtterats att…

– Horace hade ju skrivit sin artikel då, så där fanns en hel del att hämta om man ville ha den typen av information, säger Allén. 

Det fanns en tydlighet mot henne där menar du?

– Ja. 

Förtroendet för de rester av Akademien som finns kvar har sjunkit dramatiskt den senaste veckan. För Akademiens elva arbetande ledamöter återstår ett stort jobb med att få tillbaka förtroendet – och tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson har berättat i Expressen att de suttit i krismöte i helgen.

– Jag är inte med i något möte just nu så jag har inget att säga om det och de har inte frågat mig heller utan det är en liten grupp där som har ansvaret, säger Sture Allén.

Expressen söker Sara Danius. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.