Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det var blod överallt"

En man körde vid lunchtid i dag över minst tio personer på en gågata i Gamla Stan.
En 54-årig kvinna från Halmstad dödades och 18 personer skadades fysiskt när en 50-årig man i vansinnesfart mejade ner människor med bil på Västerlånggatan i centrala Stockholm vid lunchtid på lördagen.

FAKTA

ANDRA UPPMÄRKSAMMADE VANSINNESDÅD
* Den 19 maj i år angrep en 32-årig man oprovocerat människor i Åkeshov i västra Stockholm med ett järnspett.
En 72-årig man dödades och sju personer skadades.
Förövaren har häktats misstänkt för mord, mordförsök och grov misshandel.
* I februari 2001 högg en då 32-årig man med yxa ihjäl en man på Skånegatan i centrala Göteborg.
Men 32-åringen hade också mördat en kvinna några timmar, och en annan kvinna ett par dagar, tidigare.
Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård.
* Natten till den 4 december 1994 sköts fyra människor till döds och 20 skadades vid Stureplan i Stockholm när en man öppnade eld med ett automatvapen mot en krog.
Mannen dömdes till livstids fängelse.
* Den 11 juni 1994 sköt en fänrik ihjäl fem kvinnor och två män i centrala Falun med sitt tjänstevapen.
Kvinnorna var lottor som var på kurs på Dalaregementet.
Mannen dömdes till livstids fängelse av högsta domstolen.
* I en serie dåd i början av 1990-talet sköts eller besköts ett tiotal invandrare, varav en dog, av den så kallade lasermannen.
Han fick livstids fängelse.
* Natten till den 3 juni 1988 sköts mamma, pappa och äldste sonen i en familj till döds vid kyrkogården i Åmsele i Västerbotten.
En då 23-årig finländare och hans flickvän fanns senare skyldiga till dådet.
* En då 23-årig värnpliktig sköt 1976 med k-pist ihjäl två personer och skadade fem på ett diskotek i Göteborg.
Han ville hämnas för att tidigare ha nekats inträde.
(TT)

- Det är glassplitter överallt. Jag har sett fem - sex personer som ligger på gatan, men jag vill inte gå ut och titta. Bilen står med mosad front strax här intill. Det är fruktansvärt, sa Liselotte Gyllenberg, anställd vid en 7-eleven butik, strax efter händelsen. - Det var blod överallt och många människor låg på gatan, säger Emma Björklund, anställd i en glassbar på Västerlånggatan, till TT. Föraren greps strax efter dådet på den välkända gågatan i Gamla stan. - Jag såg en bil som kom i mycket hög fart längs gatan och folk som kastade sig åt sidorna, in i affärer och gränder. Han körde mycket fort, över hundra kilometer i timmen, säger Asis Siddiqui, som äger en glas- och kristallbutik, till TT. Förvirring Han säger att föraren, efter det att bilen smällt in i en vägg längs Västerlånggatan, ställde sig och pratade med människor innan han greps av polisen. - Han sa att han inte kunde kontrollera bilen. Han verkade mycket chockad och förvirrad, säger Siddiqui. En lång rad ambulanser, akutbilar, polisbilar och räddningstjänstfordon skickades till Västerlånggatan. Vid halvåttatiden på kvällen uppgav polisen att 18 människor vårdats för fysiska skador, varav två allvarligt skadade. De flesta har fått frakturer av olika slag, skärsår eller olika slags skallskador. Dessutom fick ett 20-tal personer vård för akuta chockskador i en framkörd SL-buss vid Järntorget i Gamla stan. Psykiskt sjuk Anders Jansson, polisinsatschef, var på plats bara några minuter efter händelsen. - Det var ett totalt kaos. Jag har faktiskt aldrig sett något liknande under min tid som polis, säger han till TT. Längs gatan låg skadade utspridda bland bildelar och klädesplagg. En mörkblå Ford Focus stod totalramponerad utanför Västerlånggatan 55. Vid smällen mot väggen snoddes bilen ett halvt varv och blev stående tvärs över gatan. Glassplitter låg i en krans runt fordonet, vars sida slets upp och höger framhjul veks in under motorn. Den gripne 50-åringen är från Stockholmsområdet. Han undersöktes av läkare som beskrev honom som psykiskt sjuk. Mannen förhördes på eftermiddagen och kvällen. Många brott 50-åringen anhölls misstänkt för mord, alternativt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada samt grov vårdslöshet i trafik. Enligt polisen finns han sedan tidigare i brottsregistren, men endast för småbrott. Den dödade kvinnans anhöriga underrättades på kvällen. - Hon kommer från Halmstad, säger Ulf Göranzon, polisens presstalesman, till TT. Många utländska turister besöker området. Polisen har kunnat fastslå att en finländsk, en amerikansk och en nederländsk medborgare har skadats. Även för barnfamiljer är gatan populär. Men enligt Göranzon har inga barn skadats - den yngste bland de skadade är i 20-årsåldern. Många skadades..

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.