Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Test av semlor och ”Gittan” – så har Danius stil splittrat ledamöterna i Akademien

Den ständige sekreteraren Sara Danius.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Paret Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Horace Engdahl.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Nära vänner har blivit fiender. Och bråket kallas nu för ett krig. 

Men konflikter och irritation fanns långt innan avhoppen och Horace Engdahls sågning av ständiga sekreteraren Sara Danius. 

Nu pekas en anhängare av zenbuddistisk meditation ut som den som kan rädda Svenska Akademien ur krisen. 

– Det är väl sista striden. Lag Engdahl mot lag Danius. Det är kulturmannens sista, desperata fäktande mot kulturkvinnan. Det är vad vi ser. Det är helt magiskt tycker jag. Väldigt uppiggande. Bättre än Netflix, säger Ebba Witt-Brattström, författare, litteraturprofessor och exfru till Horace Engdahl.

Poeten Anders Olsson inleder varje morgon med en tio minuter lång zenbuddistisk meditationsövning. 

Källor nära Svenska Akademien framhäver 68-åringen på stol nummer fyra som den med störst chans att medla i det krig som just nu pågår för öppen ridå i Svenska Akademien. Under tisdagen träffade också Anders Olsson – som för tillfället fungerar som Akademiens direktör – kungen för ett enskilt möte om krisen i den 232 år gamla och världskända institutionen.

– Anders är en man som aldrig tar till överord utan är lugn och sansad. Han är respekterad av alla – på vilken sida man än står. Han har dessutom varit med ett tag och är en samförståndsmänniska, säger en källa med god insyn i Svenska Akademien. 


Anders Olsson, professor i litteraturvetenskap, poet och medlem av Svenska Akademien.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Får Anders Olsson, tidigare redaktör för kulturtidskriften Kris, uppdraget kommer han behöva lugna ner stämningen. En vecka av bråk har rivit upp djupa sår. 

Flera med god insyn i Svenska Akademien talar om att konflikter och höjda tonlägen alltid funnits i Svenska Akademien, men att de ofta släppt när man avslutat sina upp till två timmar långa veckomöten på torsdagar, skakat hand och sedan fortsatt till den traditionsenliga middagen på krogen Den gyldene freden. 

Olika grupperingar

Eventuella grupperingar i debatter har ofta handlat om huruvida man är språkvetare, litteraturvetare eller historiker. Ibland har grupperingar och vänskapsband bildats av att man sitter i samma kommittéer och utskott. 

– Men det har inte handlat om offensiva järnhårda militanta uppdelningar som nu, säger en källa med god insyn i Svenska Akademien. 

Flera källor berättar att Svenska Akademiens ledamöter, bland andra Sara Danius och Horace Engdahl, har temperament som inte hjälper krisen.

En vän berättar också hur han nu ser ”den unga Horace Engdahl som alla var livrädda för, inte den fogliga farbrorn”, i bråket med Svenska Akademien. 


Horace Engdahl har enligt källor ett temperament som inte hjälper krisen.
Foto: OLLE SPORRONG

Sara Danius beskrivs samtidigt av flera källor som en ledare som har haft svårt att anpassa sig till Svenska Akademiens formalia. Ett exempel är hur hon använt sitt alter ego ”Gittan” i officiella sammanhang, inte bara under möten med Svenska Akademiens ledamöter utan även i externa möten och i personalmöten. 

– ”Gittan Jönsson, mitt alter ego, chef för Skånska forskningsrådet, henne tar jag fram flera gånger i veckan. Hon är en blond valkyria med stort, hårdsprayat hårsvall och rejäla skor, och har samma handväska som Margaret Thatcher. Jag kom på Gittan för två år sedan. Hon är ostoppbar och påfrestande, och väldigt intresserad av Öresundsbron... för den leder till Kontinenten! Gittan vurmar för allt kontinentalt, berättade Sara Danius 2013 i en intervju med Aftonbladet.

Även i SVT:s: ”Min sanning” har Sara Danius berättat för Anna Hedenmo om karaktären.

Detsamma ska gälla den ständige sekreteraren Sara Danius.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Sara Danius alter ego "Gittan"

Men humorn och en ostoppbar nittonde ledamot som heter Gittan har inte funkat hos alla i Svenska Akademien. 

– ”Gittan” har ett rundare språk än Danius och första gångerna kanske man skrattar lite. Men det är ju svårt att föra protokoll när hon går från att vara Sara Danius till ”Gittan”. Vad skriver man? säger en källa med god insyn som samtidigt uppskattande jämför Danius viljestyrka med en tigers. 

Även Danius vilja att modernisera har ibland krockat med mer traditionella värderingar i institutionen. Inte alla i Svenska Akademien har till exempel förstått varför hon lagt tid på mer lättviktiga saker som test av semlor i Dagens Nyheter.


Författaren Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Författaren Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur, var gift med Horace Engdahl i 25 år. Hon menar att striden nu står mellan gammal och nytt. 

– Jag tycker att det är bra att det här lag Engdahl avslöjar sig. De har inte riktigt koll. Ingen omvärldsbedömning att tala om. Att de tror att man kan ställa sig där och predika. Sara Danius står för förnyelse och det här är det gamla. Det är liksom det gamla mot det nya, säger hon. 

Den öppna striden började när Svenska Akademiens hantering av den kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som av flera kvinnor anklagats för våldtäkter och sexuella övergrepp. Tre tunga ledamöter, Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund har valt att hoppa av sina uppdrag.

Paret Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Orsaken var en omröstning om huruvida ledamoten Katarina Frostenson – som är gift med Arnault – skulle få sitta kvar – och hur det skulle kommuniceras i ett pressmeddelande till allmänheten. Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund fanns tillsammans med Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius på den förlorande sidan, de som ville tvinga Frostenson att lämna hedersuppdraget.

Bakgrunden till konflikten är DN:s avslöjande i november förra året, om Frostensons make Jean-Claude Arnault. 

18 kvinnor anklagade Arnault för sexuella övergrepp, och flera personer vittnade också om att han även skulle ha läckt Nobelpristagare i litteratur. 

Expressen har sökt Arnault som nekar till alla anklagelser om brottslighet. 

Ville inte polisanmäla

Sedan dess har advokatbyrån Hammarskiöld & Co utrett Svenska Akademiens band till kulturprofilen, och hans kulturklubb Forum som fått ekonomiskt stöd från Akademien. 

Advokatbyrån har uppmanat Svenska Akademien att polisanmäla Forum. Hammarskiöld & Co slår bland annat fast att den anrika institutionen brutit mot sina jävsregler, i och med att det framkommit att Katarina Frostenson varit hälftenägare i Forum.

Men en majoritet i Svenska Akademien beslutade att inte polisanmäla – något som även det bidragit till konflikten. 

Bråket eskalerade dock ytterligare under måndag kväll då Dagens Nyheter, som sett delar av advokatutredningen, avslöjade att att man kommit fram till att Katarina Frostensons make Jean-Claude Arnault vid hela sju tillfällen i förväg avslöjat namnen på Nobelpristagarna i Litteratur: Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008), Patrick Modiano (2014), Svetlana Aleksijevitj (2015) och Bob Dylan (2016).

Klas Östergren är en av Akademiens tre avhoppade medlemmar.
Foto: Johan Jeppsson

Under tisdagen attackerade sedan Horace Engdahl de tre avhoppade medlemmarna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund och ständiga sekreteraren Sara Danius. I en text i Expressen skriver Engdahl om krig och avhopp som ett vapen:

”Den ständiga sekreterarens främsta uppgift är att hålla samman Akademien och att medla mellan stridande läger. Sekreteraren ska inte tala för sina egna åsikter utan utåt förklara den uppfattning som är rådande i Akademien. Det borde vara otänkbart att det utbryter ett krig mellan Akademiens majoritet och ständiga sekreteraren. Men avhoppen, läckorna och allt det som har följt i spåren är utan tvivel led i en sådan krigföring. När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.

”Dåliga förlorare”

Engdahl, som var Svenska Akademiens ständiga sekreterare mellan 1999 och 2009, pekade också på att de tre männen inte hoppat av utan bara tagit en paus.

”Det handlar om en klick dåliga förlorare, som dessutom inte på allvar vill släppa taget om sina kära akademifåtöljer. Hela uppträdet är en fars”, skriver han.

Författaren Kjell Espmark.
Foto: DAN HANSSON / SVD / SCANPIX

Kort därefter, svarade avhopparen Kjell Espmark i Aftonbladet på Horace Engdahls attack. 

– Det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen, sa Kjell Espmark till tidningen.

Endast några timmar senare berättade författaren Ebba Witt-Brattström för SVT att samma Horace Engdahl, under de år de var gifta, i förväg avslöjat vem som skulle vinna Nobelpriset i litteratur.

– Men han kunde lita på mig, sa hon till SVT.

– Jag kan bara tala utifrån min erfarenhet av sexton år som ledamotsledsagare som det heter, och min uppfattning är att det var många fler av oss som visste. Men vi läckte inte.

”Outsägligt sorgligt”

I november 2015 lämnade Lotta Lotass sin plats i Svenska Akademien.

Inte heller hon upptäckte någon splittring i Akademien.

– Nej, under de år jag deltog i arbetet lade jag inte märke till några falanger. Arbetsmiljön i Akademien har uppenbarligen sedan dess helt brutit samman, skriver hon i ett mejl till Dagens Nyheters Maria Schottenius.

– Det är outsägligt sorgligt. Svenska Akademien är en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner. Se på ordboksarbetet, Litteraturbanken, alla de oräkneliga evenemang kring språk och litteratur som fått och får stöd av Akademien, författarskap som räddats av stipendier och priser. Att allt detta skall hamna i skymundan på grund av en sådan här konflikt är bedrövligt. 

Det senaste bråket har dessutom skapat en splittring mellan tidigare vänner och bundsförvanter. 

– Per Wästberg, Kjell Espmark och Horace Engdahl och Anders Olsson har haft täta band, säger en källa med god insyn. 

– Kjell Espmark är dessutom Horace Engdahls och Anders Olssons gamla universitetslärare i litteraturvetenskap. Nu är de uppdelade på två sidor, säger källan. 

Författaren Per Wästberg.
Foto: OLLE SPORRONG

Ebba Witt-Brattström följer bråken i Svenska Akademien med stort intresse och har varit en flitig röst i ämnet både i Sveriges Radio och på SVT. Hon ser två tydliga läger bland De Aderton. 

– Det som senast har hänt, det är väl sista striden. Lag Engdahl mot lag Danius. Det är kulturmannens sista, desperata fäktande mot kulturkvinnan. Det är vad vi ser. Det är helt magiskt tycker jag. Väldigt uppiggande. Bättre än Netflix, säger Ebba Witt-Brattström.

– Det här visar ju att Akademien i grunden är en otroligt patriarkal konstruktion. När man valt in kvinnor har det, efter Kerstin Ekman, varit mer medgörliga kvinnors olika sätt att acceptera villkoren att det ändå är det här gamla, herrarvet från forna tider som man ska förvalta. Då ska man vara tyst. Nu är inte Sara Danius lagd åt det hållet, då kan jag tänka mig att det varit konflikter kring det. Hon är också en maktspelare. Det är två stycken maktspelare här som liksom mäter sina muskler. Jag tycker det är jättespännande, säger hon.


RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln stod det att Ebba Witt-Brattström är professor i litteraturvetenskap med genusinriktning. Det är hon inte längre. Rätt är att hon är professor i nordisk litteratur.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.