Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det tecknades att jag hånglade med Åkesson”

Partiledarna i hetsig dispyt under debatten.
Ebba Buschs klänning blev debatt efter en krönika.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag blev tecknad så att det såg ut som jag hånglade med Jimmie Åkesson på en parkbänk”, säger Anna Kinberg Batra i ”Lägg ut!”.
Foto: Henrik Montgomery / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson har gjort en deal med Jimmie Åkesson om migrationspolitiken och kan bli statsminister.

Men när Anna Kinberg Batra öppnade för samtal med SD slutade det med att hon tvingades att avgå som M-ledare.

– Jag blev tecknad så att det såg ut som jag hånglade med Jimmie Åkesson på en parkbänk, berättar hon i ”Lägg ut!”.

Det är mindre än fyra år sedan Anna Kinberg Batra slutade efter en berg och dalbane-karriär som partiledare för M där partiet först var uppe i 28 procent i en opinionsundersökning och hon hade högst förtroendesiffror av alla – men där hon till slut tvingades bort av de egna efter svängningarna i synen på SD och opinionssiffror på rekordlåga 15 procent.

I Expressens mediepodd ”Lägg ut!” med Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör, och Magnus Alselind, redaktionschef, berättar hon nu hur det var att se en partiledardebatt där den stora snackisen efteråt blev synen på Ebba Buschs klänning.

– Det är tråkigt för hur kvinnor framställs och för att Sverige skulle behöva mer sakpolitisk debatt, säger hon.

– Jag var själv med om att få se insändare om mina strumpbyxor, efter en fest, när behån syntes genom klänningen, blev det stort uppslaget i Expressen och när jag avgick var det radiodebatt om färgen på min klänning – det blir mer så med kvinnor.

”Annat tonläge”

I ”Lägg ut” pratar hon också om tonen kring Sverigedemokraterna. Debatten hölls samma dag som hennes efterträdare Ulf Kristersson gjort en deal med Jimmie Åkesson.

– Det är ett annat tonläge nu än för fyra år sedan – och jag var kvinna och höger, för kvinnor ska ju vara snälla och om man bryter mot det får man mer stryk, säger Anna Kinberg Batra om den enorma kritik hon själv möttes av då hon till och med blev en teckning på DN:s ledarsida där hon hånglar med Jimmie Åkesson medan en avvisande Annie Lööf tittar på.

I ”Lägg ut!” får Anna Kinberg Batra också frågan om hon kan glädjas fullt ut om M skulle vinna valet med Ulf Kristersson som partiledare och berättar den oväntade detaljen om vad Kristersson ville låna av henne på väg till sitt första stora tal – samt berättar om Stefan Löfvens psykknep när hon var ny partiledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.