Foto: AP och Reuters
 Foto: AP och Reuters

Det svenska luftrummet stängs

Publicerad
Uppdaterad
Det råder kaos i flygtrafiken och flera länder har stängts sina luftrum.
Från klockan 18 i kväll stängs även hela Sveriges luftrum - med undantag för Visby.
Tusentals svenskar har hittills fått sina flighter inställda till och från Arlanda och andra flygplatser – en siffra som hela tiden stiger.
Vulkanaskan som spridits i luften efter vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull på Island ställer till enorma problem i flygtrafiken.

Sveriges luftrum stängs

Till en början var de bara flygtrafiken till och från de nordligaste destinationerna i Sverige som drabbades.
Under dagen växte problemen och allt svenskt luftrum - utom vid Visby flygplats - kommer att vara stängt klockan 18, uppger Anders Bredfell, presschef vid Luftfartsverkets bolag Swedavia.
- Vi har precis fått prognosen att klockan 14 stängs luftrummet vid Göteborg/Landvetter och Helsingborg/Ängelholm, klockan 18 luftrummet över Sundsvall/Härnösand.
- Runt Köpenhamn stängs luftrummet vid 18-tiden och kort därefter stängs det runt Malmö, säger Susanne Rundström.
Foto: Annica Mårtensson/LäsarbildFlygplatserna i sig kommer däremot inte att stängas.
- Det är luftrummet som stängs. Det finns möjlighet för mindre plan som kan hålla sig under molnet att flyga, säger Susanne Rundström.

Tiotusentals passagerare

Resenärer som ska flyga uppmanas att ta kontakt med sina respektive flygbolag för närmare besked om vad som gäller för deras flighter.
Enligt Susanne Rundström kan prognosen komma att ändras under dagen.
- Vi tar det timme för timme.
Runt 2–2,5 miljoner passagerare flyger varje månad via LFV:s flygplatser runt om i Sverige. Det motsvarar runt 65 000–85 000 passagerare per dag.
Prognosen är att störningarna kommer att fortsätta åtminstone i morgon och förmodligen ännu fler dagar.

Europa hårt drabbat

Även i övriga Europa är det stora problem i lufttrafiken. Vid klockan 13 stängdes Irlands luftrum och en timme senare även Belgiens, Nederländernas och delar av Tysklands, rapporterar Spiegel-Online, med hänvisning till den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Eurocontrol.
Från Spanien rapporterades samtidigt om totalt ett 40-tal inställda flygningar till Storbritannien, Irland och Norge från olika spanska flygplatser.
Det är stor risk för att flygtrafiken i hela norra Europa kommer att stängas i kväll, säger Luftfartverkets informationschef på Arlanda Jan Lindqvist.
Askan handlar enligt Lindqvist inte bara om att sikten försämras för piloterna utan också att det kommer in små partiklar som förstör flygplanens motorer. Det kan jämföras med en sandstorm som drabbar planen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag