Foto: Skärmdump/Dagens Nyheter
 Foto: Skärmdump/Dagens Nyheter

Det stoppade tornet blir i stället två torn

Publicerad

Det stoppade tornet blir två.

Tellus Tower som skulle byggas vid infarten till centrala Stockholm, vid Telefonplan, återupptår men på en ny plats, berättar Dagens Nyheter.

Sveriges högsta hus blir 78 våningar - 237 meter - och får sällskap av ett "lägre" på 177 meter fördelat på 58 våningar.

Försvarsmakten stoppade skyskrapan Tellus Tower för ett år sedan då det var i vägen för deras verksamhet.

Men nu blir - om planerna går igenom - det två torn i stället. De ska bli 237 och 177 meter höga och ska innehålla över 1 200 bostäder och ligga närmare tunnelbanestationen vid Telefonplan, berättar DN.

Det större huset blir då 47 meter högre än det som har det nuvarande höjdrekordet - Turning Torso i Malmö - som är 190 meter högt.

Enligt tidningen DN ska Stockholms stad och fastighetsföretaget SSM vara överens om att flytta det här nya projektet några hundra meter till tunnelbanestationen vid Telefonplan.

– Det är ett oerhört centralt läge och inget parti har såvitt jag vet sagt att Telefonplan är en dålig plats för höga hus. Försvaret har inte sagt något slutgiltigt, men vi tolkar de signaler vi fått som att det här är en godtagbar plats, säger stadsbyggnads­borgarrådet Roger Mogert (S) till Dagens Nyheter.

"Haft bra samarbete"

Flytten till den nya platsen kräver att tunnelbanan däckas över och betyder samtidigt en ny station.

Mattias Roos, vd för SSM Fastigheter tror att flytten från ursprungsplatsen nära motor­vägen till tunnelbana gör bygget ännu bättre.

– Vi har haft bra samarbete med staden och tittat på fem olika platser. Den här var den bästa. Att bygga någon annanstans än i närheten av Telefonplan var aldrig aktuellt. Det är lite av vår hemmaplan, säger Mattias Roos till dagens Nyheter.

Husen ska - precis som det första Tellus Tower - bestå av ettor och tvåor där en tredjedel bli bostadsrätter, en tredjedel hyresrätter och en tredjedel äganderätter. Högst upp blir det en allmän restau­rang och en pool I bottenvåningarna blir det butiker och ett torg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag