Stor del av livet. "Project Playground är den största delen av mitt liv, även så klart min relation", säger Sofia Hellqvist i dokumentären i TV3 till programledaren Renée Nyberg. Foto: TV3Stor del av livet. "Project Playground är den största delen av mitt liv, även så klart min relation", säger Sofia Hellqvist i dokumentären i TV3 till programledaren Renée Nyberg. Foto: TV3
Stor del av livet. "Project Playground är den största delen av mitt liv, även så klart min relation", säger Sofia Hellqvist i dokumentären i TV3 till programledaren Renée Nyberg. Foto: TV3
Stolt. Även prins Carl Philip medverkar i dokumentären i TV3. "Det är driv i tjejerna. Vad ni åstadkommit på tre år. Ta nästa tre år, kan man bara leka med tanken", säger han om flickvännens arbete i Project Playground. Foto: TV3Stolt. Även prins Carl Philip medverkar i dokumentären i TV3. "Det är driv i tjejerna. Vad ni åstadkommit på tre år. Ta nästa tre år, kan man bara leka med tanken", säger han om flickvännens arbete i Project Playground. Foto: TV3
Stolt. Även prins Carl Philip medverkar i dokumentären i TV3. "Det är driv i tjejerna. Vad ni åstadkommit på tre år. Ta nästa tre år, kan man bara leka med tanken", säger han om flickvännens arbete i Project Playground. Foto: TV3
Arbetar för utsatta barn. På tre år har Sofia Hellqvist och Frida Vesterlund lyckats gå från ingenting till en verksamhet med 25 anställda och 311 registrerade barn som kommer varje dag till "Project Playground". Foto: TV3Arbetar för utsatta barn. På tre år har Sofia Hellqvist och Frida Vesterlund lyckats gå från ingenting till en verksamhet med 25 anställda och 311 registrerade barn som kommer varje dag till "Project Playground". Foto: TV3
Arbetar för utsatta barn. På tre år har Sofia Hellqvist och Frida Vesterlund lyckats gå från ingenting till en verksamhet med 25 anställda och 311 registrerade barn som kommer varje dag till "Project Playground". Foto: TV3
Bara en sida av sofia. "Jag har väl egentligen svårt med galaklänningar och med att vara uppiffad. Jag känner mig mycket mer hemma här i Sydafrika, då är det bara jag, då är det bara Sofia", säger hon. Foto: Pascal Le SegretainBara en sida av sofia. "Jag har väl egentligen svårt med galaklänningar och med att vara uppiffad. Jag känner mig mycket mer hemma här i Sydafrika, då är det bara jag, då är det bara Sofia", säger hon. Foto: Pascal Le Segretain
Bara en sida av sofia. "Jag har väl egentligen svårt med galaklänningar och med att vara uppiffad. Jag känner mig mycket mer hemma här i Sydafrika, då är det bara jag, då är det bara Sofia", säger hon. Foto: Pascal Le Segretain
Ger goda råd. Sofia Hellqvist med sambon prins Carl Philip. Foto: Suvad MrkonjicGer goda råd. Sofia Hellqvist med sambon prins Carl Philip. Foto: Suvad Mrkonjic
Ger goda råd. Sofia Hellqvist med sambon prins Carl Philip. Foto: Suvad Mrkonjic

"Det stoltaste jag har i hela livet"

Publicerad

I morgon kväll får tv-tittarna möjlighet att följa prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvists arbete bland utsatta barn i kåkstaden Langa i Sydafrika i TV3-dokumentären "Project Playground - en galen dröm".

Sofia Hellqvist berättar om välgörenhetsprojektet, ger inblickar i sitt vardagsliv med prins Carl Philip och talar om sitt förflutna med lättklädda bilder och medverkan i dokusåpan "Paradise hotel".

- Det är en sådan liten del av mitt liv de här bilderna. Det är två tillfällen av hela mitt liv. Och jag har gjort så otroligt mycket mer, säger hon i programmet.

- Project Playground är min familj, mina barn, det fyller hela mitt liv, det stoltaste jag har i hela livet.

I morgon kväll berättar prins Carl Philips sambo Sofia Hellqvist om sitt liv i TV3-dokumentären "Project Playground - en galen dröm". Kanalens profil Renée Nyberg har på plats i Sydafrika följt Sofia Hellqvists hjälpprojekt som hon startat tillsammans med väninnan Frida Vesterlund.

I kåkstaden Langa utanför Kapstaden har en verksamhet byggts upp som syftar till att stärka självkänslan hos utsatta barn i området. Det sker genom läxhjälp, fotboll och dans bland andra aktiviteter.

Renée Nyberg berättar för Expressen om varför hon ville göra dokumentären:

- Jag träffade Sofia Hellqvist och efter det mötet gick allt ganska snabbt. Det jag kom fram till var att det här handlade om två tuffa tjejer, några som vill förverkliga en dröm.

Historien om två kvinnors dröm

I dokumentären presenterar Renée Nyberg Sofia Hellqvist och Frida Vesterlund med orden "det här är historien om två unga kvinnors dröm".

I programmet berättar Sofia Hellqvist att det antingen fick bära eller brista eftersom de var studenter utan pengar när arbetet inleddes, och att det i omgivningen fanns ett motstånd där belackarna sade att det inte skulle fungera.

I dag leds Project Playgrounds verksamhet i Langa av den tidigare gäng- ledaren Mapanya Sogoni. Efter att ha suttit i fängelse över 15 år fick han en ny start i livet när han engagerades i projektet. Även han var skeptisk till de två svenska kvinnorna.Han trodde att de var smått galna, men som han säger i programmet att det krävs galna människor för att få tillstånd en förändring.

På tre år har Sofia Hellqvist och Frida Vesterlund lyckats gå från ingenting till en verksamhet med 25 anställda och 311 registrerade barn som kommer varje dag till "Project Playground".

Under de fem dagar som Renée Nyberg var på plats för att följa Sofia Hellqvist kom nya och mer okända sidor fram och som prins Carl Philips flickvän för första gången visar för en större publik.

Samtidigt konstaterar hon att få personer utanför hennes omgivning känner till hennes arbete för utsatta barn:

- Känns otroligt tråkigt rent personligt. Project Playground är den största delen av mitt liv, även så klart min relation. Men allt det som skrivs och spekuleras kring är en kontext som jag har svårt att identifiera mig med.

"Oerhört imponerad"

Renée är klart tagen av sina möten med Sofia och på plats fått se vilken skillnad hon har lyckats göra på mindre än tre år:

- Jag är oerhört imponerad av Sofia och jag som person blev extremt inspirerad av vad de på kort tid har skapat på plats i Sydafrika. Det är otroligt vilken betydelse Project Playground har kommit bli för barnen nere i Sydafrika, säger hon till Expressen.

- Det är två otroligt coola tjejer. Två tjejer som har mötts i drömmen om att starta något eget. Det var omtumlande att uppleva hur de lever i Langa, extremt tuffa förhållanden, barnen lever väldigt oskyddat. Sedan slogs man av den enorma kärleken och glädjen som finns.

Renée Nyberg berättar också att under dagarna i Sydafrika fick möjligheten att prata om privata förhållanden.

- Det finns ett stort allmänintresse kring Sofia Hellqvist, en förutsättning för intervjun var naturligtvis också att ställa frågorna om privatlivet, kontrasterna mellan att vara på en bal på slottet och vara i en kåkstad.

"Lever i en dokusåpa"

För första gången avslöjar Sofia Hellqvist känslorna inför att vara en offentlig person som prins Carl Philips flickvän:

- Det är som en dokusåpa jag lever i, det är bråk hit och dit, vi har problem och vi har inte problem. Alla de här historierna som inte existerar i mitt liv. Jag ser mitt namn, jag ser min bild, men kan inte identifiera mig med det.

- Det här i Sydafrika är min verklighet och det betyder så mycket mer än vad de här rubrikerna gör. Project Playground är min familj, mina barn, det fyller hela mitt liv, det stoltaste jag har i hela livet.

Berättar om bilderna

Renée Nyberg frågar Sofia i tv-dokumentären om hon ångrar de bilder som finns på henne eller medverkan i dokusåpan "Paradise hotel":

- Jag skulle inte ha gjort de valen i dag, det är en sak som är säker. Jag har svårt att säga att jag ångrar någonting i mitt liv. Jag trodde inte att jag skulle behöva sitta här i slutändan och försvara mina val i livet, konstaterar Sofia.

- Det är en sådan liten del av mitt liv de här bilderna. Det är två tillfällen av hela mitt liv. Och jag har gjort så otroligt mycket mer. Det är tyvärr så vårt samhälle ser ut. Det finns ett intresse att kategorisera vem jag är. Ta reda på vem jag är. Någonstans förstår jag det.

Flera månader per år lever Sofia Hellqvist nere i kåkstaden Langa i Sydafrika med sitt hjälpprojekt. Sedan hemma i Sverige kan hon nästa dag gå på röda mattan och stort kungligt kalas:

- Först och främst tror jag inte att kontrasten är så stor som folk vill tro. Vi lever ett ganska normalt och vanligt liv. Carl Philip är mitt största stöd i det här. Och är engagerad själv. Konstrasterna i vårt verkliga liv är inte så stora. Men sedan om man pratar om röda mattan så känns det väl mer som skådespeleri. jag har väl egentligen svårt att identifiera mig med galaklänningar och att vara uppiffad, känner mig mycket mer hemma här, då är det bara jag, då är det bara Sofia.

Påtagligt stolt över barnen

Det är en stolt Sofia Hellqvist som guidar runt Renée i Langa och visar upp vad barnen har lärt sig, bland annat den svenska nationalsången.

Hon är påtagligt stolt över vad barnen gör och berättar att det finns många tuffa fall bland barnen, flera flickor och pojkar har blivit utsatta för sexuellt våld.

"Project Playground" har också på senare tid börja arbeta med handikappade barn i projektet "Play on wheels".

- Föder du ett barn med något slags handikapp i kåkstaden är det nästan helt garanterat att din man lämnar dig. De anser att det är en förbannelse som ligger på mamma och barnet. Barnet blir sedan en utstött i samhället, berättar Sofia Hellqvist.

Ger en glädje tillbaka

Hon är tacksam för den kärlek hon möter och berättar att hon får så mycket tillbaka, att barnen är något av det vackraste hon vet och att de ger en glädje som knappt går att beskriva.

Även sambon, prins Carl Philip, medverkar i dokumentären i TV3 i morgon kväll.

- Jag försöker finnas där och stötta och komma med kanske kloka råd, att bara finnas där, berättar han

Hemma i bostaden på Djurgården pratar de ofta om "Project Playground", men det var mer förr framkommer det. Sofia Hellqvist säger att hon insåg att hon kanske fick släppa allt prat om jobbet trots att hela hennes liv är fyllt av det, att det blir bådas liv och inte bara ett jobb utan något mer.

Carl Philip konstaterar stolt:

- Det är driv i tjejerna. Vad ni har åstadkommit på tre år... Ta nästa tre år, kan man bara leka med tanken.

Sofia Hellqvist har avböjt att uttala sig om programmet. Expressen har även varit i kontakt med hovet där man inte känner till programmets innehåll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag