Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det statliga presstödet höjs – sju partier överens

”Vårt syfte är att bidra till förutsebarhet samt goda och långsiktiga förutsättningar för granskande journalistik i ett föränderligt medielandskap”, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) på DN Debatt.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sju riksdagspartier är överens: Det statliga presstödet ska höjas.

Stödet blir 20 procent högre från och med januari 2019, meddelar partierna på DN Debatt.

Sverigedemokraterna står som ensamt parti utanför överenskommelsen.

Överenskommelsen mellan alliansen, regeringen och Vänsterpartiet går ut på att det statliga stödet för journalistik i underbevakade områden ska höjas med 20 procent. Sverigedemokraterna står utanför överenskommelsen som meddelas på DN Debatt.

Från och med den 1 januari 2019 ska presstödet vara 20 procent högre än dagens nivå. I förslaget ingår också ett nytt stöd för journalistik i ”vita fläckar” – alltså platser som inte bevakas lika frekvent som andra. Det handlar om max en miljon kronor per område, framgår vidare i artikeln på DN Debatt.

”Vårt syfte är att bidra till förutsebarhet samt goda och långsiktiga förutsättningar för granskande journalistik i ett föränderligt medielandskap”, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP.

Särskilda kvalitetskriterier

En av punkterna i förslaget handlar om att ett ”vidareutvecklat teknikneutralt innovations- och utvecklingsstöd” ska införas. Stödet är tänkt att ges till ”aktörer som lever upp till ett antal kvalitetskriterier”.

Vad det är för kvalitetskriterier, och hur staten ska bestämma vad som uppfyller dem, går Alice Bah Kuhnke inte in på på DN Debatt.

”Alla sådana detaljer kommer vi att återkomma till när propositionen lämnas till riksdagen inom kort”, skriver Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos Alice Bah Kuhnke, i ett sms.

Propositionen ska lämnas in ”inom ett par veckor”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.