”Vårt syfte är att bidra till förutsebarhet samt goda och långsiktiga förutsättningar för granskande journalistik i ett föränderligt medielandskap”, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) på DN Debatt. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vårt syfte är att bidra till förutsebarhet samt goda och långsiktiga förutsättningar för granskande journalistik i ett föränderligt medielandskap”, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) på DN Debatt. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det statliga presstödet höjs – sju partier överens

Publicerad

Sju riksdagspartier är överens: Det statliga presstödet ska höjas.

Stödet blir 20 procent högre från och med januari 2019, meddelar partierna på DN Debatt.

Sverigedemokraterna står som ensamt parti utanför överenskommelsen.

Överenskommelsen mellan alliansen, regeringen och Vänsterpartiet går ut på att det statliga stödet för journalistik i underbevakade områden ska höjas med 20 procent. Sverigedemokraterna står utanför överenskommelsen som meddelas på DN Debatt.

Från och med den 1 januari 2019 ska presstödet vara 20 procent högre än dagens nivå. I förslaget ingår också ett nytt stöd för journalistik i ”vita fläckar” – alltså platser som inte bevakas lika frekvent som andra. Det handlar om max en miljon kronor per område, framgår vidare i artikeln på DN Debatt.

”Vårt syfte är att bidra till förutsebarhet samt goda och långsiktiga förutsättningar för granskande journalistik i ett föränderligt medielandskap”, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP.

Särskilda kvalitetskriterier

En av punkterna i förslaget handlar om att ett ”vidareutvecklat teknikneutralt innovations- och utvecklingsstöd” ska införas. Stödet är tänkt att ges till ”aktörer som lever upp till ett antal kvalitetskriterier”.

Vad det är för kvalitetskriterier, och hur staten ska bestämma vad som uppfyller dem, går Alice Bah Kuhnke inte in på på DN Debatt.

”Alla sådana detaljer kommer vi att återkomma till när propositionen lämnas till riksdagen inom kort”, skriver Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos Alice Bah Kuhnke, i ett sms.

Propositionen ska lämnas in ”inom ett par veckor”.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag