"Det som har skett får aldrig falla i glömska"

"Man blir ju så klart väldigt omskakad efter att ha fått höra Emerich berätta vad han och hans familj var med om", säger kronprinsessan Victoria.
Foto: Robert Eklund/Stella
En miljon människor mördades i Auschwitz
Victoria visade ett stort intresse för elevernas utställning om andra världskriget.
Foto: Pelle T Nilsson
Emerich Roth får en kram efter den gripande föreläsningen.
Foto: Robert Eklund

Kronprinsessan har själv flera gånger varit på plats i dödslägret Auschwitz.

I dag på minnesdagen av Förintelsen och alla dess offer uppmanar Victoria alla att ta ett ansvar:

– Det som skett får aldrig falla i glömska. Det gäller att se vilket samhälle vi själva lever i. Våga stå upp mot hatet och våldet. Visa varandra respekt och medmänsklighet. Det är oerhört viktiga saker.

Kronprinsessan Victoria är tagen. Hon har under en dryg timme fått lyssna till Förintelseöverlevaren Emerich Roth, 91.

I mer än 25 år har han rest runt i över 1 800 skolor och berättat sin historia - om hur han överlevde nazisternas koncentrationsläger Auschwitz och Buchenwald.

– Man blir ju så klart väldigt omskakad efter att ha fått höra Emerich berätta vad han och hans familj var med om, säger kronprinsessan efter föreläsningen på Viksjöskolan i Järfälla.

Kronprinsessan Victoria och högstadieeleverna har under en dryg timme fått se den film som Emerich Roth har gjort för att berätta sin livshistoria. Hur han mot alla odds överlevde nazisternas dödsläger, men fick se större delen av sin familj försvinna.

"Oerhört tungt"

Kronprinsessan Victoria och Emerich Roth var båda på plats förra året vid 70-årsdagen av befrielsen av Auschwitz. Även vid 60-årsdagen var kronprinsessan på plats.

Två besök som har gjort djupa intryck:

– Oerhört tungt, säger Victoria och blir tyst för en stund.

– Oerhört tungt, oerhört tungt, men oerhört viktigt. Så klart, poängterar kronprinsessan.


Kronprinsessan anländer till Viksjöskolan i Järfälla.
Foto: Pelle T Nilsson

Emerich Roth är tacksam över att kronprinsessan var med honom förra året i Auschwitz:

– Det var oerhört viktigt att kronprinsessan var med vid besöket och jag är tacksam att hon engagerar sig, säger Emerich Roth.

– Vid den resan pratade vi om att hon en dag också skulle komma på en av mina föreläsningar hemma i Sverige. Att kronprinsessan nu har varit med mig är hedrande och jag är oerhört glad att hon har tagit sig tiden.

– Vi har alla ett stort ansvar att hålla minnet av Förintelsen vid liv. Vi får aldrig glömma. Aldrig någonsin.

"Vi ska vara tacksamma"

I filmen berättar Emerich Roth om högarna av lik i koncentrationslägret, nazister som sköt och dödade hans lägerkamrater och dödsmarschen då han till slut förlorade sin far:

– Vi ska vara tacksamma för att Emerich trots sin ålder reser runt och pratar om detta. Något som självklart är tufft att prata om. Det som har hänt är tufft för oss alla att prata om. Otroligt viktigt och värdefullt för oss alla att ta upp och prata om, säger kronprinsessan Victoria.

Hur ska vi göra för att det som skett inte ska falla i glömska?

– Filmen där Emerich berättar sin historia är något vi har kvar för framtiden så att elever och ungdomar ska kunna förstå allt det förfärliga och hemska som hänt. För att kunna hålla de minnena levande.

Kronprinsessan Victoria menar att alla har ett ansvar:

– Vi kan prata om det. Exempelvis hemma vid köksbordet. Det gäller att se sig omkring i det samhället vi lever i dag och leva så pass bra som möjligt.

"Våga visa kärlek"

Det finns en rad saker som Victoria poängterar att alla kan göra:

– Att vi står upp mot våld. Mot mobbning. Mot hat helt enkelt.

Sedan avslutar hon:

– Att våga visa kärlek och medmänsklighet, att våga stå upp för de mänskliga rättigheterna. Och framför allt, att visa varandra respekt.

En miljon människor mördades i Auschwitz

Auschwitz är ett tyskt namn på staden Oswiecim i södra Polen och platsen för det dödsläger där nazisterna under åren 1940-1944 mördade en miljon människor. 90 procent var judar, resten romer, polacker, sovjetiska krigsfångar och homosexuella.

Kulmen på mördandet i Auschwitz nåddes under sommaren 1944 när en halv miljon ungerska judar anlände. Tre till fyra tågtransporter kom varje dag till lägret med mellan 3 000 och 3 500 människor. De flesta fördes direkt till gaskamrarna och dödades med vätecyanid.

När den sovjetiska Röda armén närmade sig i början av 1945 inleddes en evakuering på order av SS-chefen Heinrich Himmler, högsta chef för förintelselägren.

66 000 fångar tvingades ut på så kallade dödsmarscher i riktning mot andra koncentrationsläger i Tyskland. Tusentals sköts längs vägen eller dog av utmattning.

Heinrich Himmler gav också order om att riva alla krematorier i Auschwitz och undanröja bevis. 7 000 människor var kvar i lägret när Röda armén nådde fram. Omkring 600 kroppar av fångar hittades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.