"Det skulle vara fegt & dumt att sticka iväg"

"Tuff granskning". Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson medverkade i går i SVT:s "Agenda" där han fick stå till svars för Expressens olika avslöjanden. "Det har varit en tuff granskning ... ni har hållit i gång oss", säger han.
Foto: Olle Sporrong

Skyhöga konsulträkningar, frikostiga fallskärmar, chefer som fixat jobb åt närstående kvinnor och en brottsutredning kring jakten på Expressens källor.

Situationen börjar bli mardrömslik för Försäkrings- kassans ledning.

Dan Eliasson tycker ändå fortfarande att han är den bäste att styra myndigheten.

- Det skulle vara lite fegt och dumt att sticka iväg, sa han i går kväll till Expressen.

På söndagskvällen ökade trycket ytterligare på general-direktör Dan Eliasson. Efter Expressens långa granskning framträdde Eliasson i SVT:s "Agenda". Hårt pressad av programledaren Anna Hedenmo tvingades han medge att han inte gjort tillräckligt för att rensa ut jävsförhållanden inom myndigheten.

Efter sändningen mötte Expressen Dan Eliasson och hans pressekreterare Helena Esscher. Generaldirektören var samlad, men märkbart sammanbiten.

- Det har varit en tuff granskning ... ni har hållit i gång oss, sa han och berättade att mycket av det vanliga arbetet har fått läggas åt sidan de senaste veckorna.

Har du någon gång funderat på att träda tillbaka från din post?

- Nej, det har jag inte. Men jag har funderat rätt mycket på om jag kunde ha gjort någonting annat. Jag har trots allt tappat en av Sveriges skickligaste kommunikationsdirektörer. Jag riskerar att tappa en säkerhetsdirektör. Det är tunga förluster för en myndighet. Så det är klart att jag har funderat, kunde jag ha gjort någonting annat som kunde ha räddat kvar dem?

Hur ska du göra för att få Försäkringskassan att vinna tillbaka förtroendet?

- Våra anställda runtom i landet åtnjuter väldigt stort förtroende, de gör fantastiska insatser varje dag i förhållande till människor som har svåra livssituationer. Nu är det några stycken i ledningen som har begått en del allvarliga misstag. Det kommer att få konsekvenser och när vår personal ser att alla behandlas lika, ja då tror jag att vi kan påbörja resan till att återvinna förtroendet internt.

Och externt, då? Många av Expressens läsare uttrycker upprördhet över det som har skett.

- Jag är också upprörd över de felaktigheter som har begåtts. Ta det senaste, som ni avslöjade, nämligen att en säkerhetsdirektör gjort en överträdelse av efterforskningsförbudet. Det är utomordentligt allvarligt.

Apropå säkerhetsdirektören: på vår inspelning hörs hur han säger "vi ställer oss frågan" om vilka anställda som har "läckt". Vilka är "vi"?

- Ja, det måste han svara på till Justitiekanslern som ska göra en förundersökning. Jag kan säga en sak i alla fall: Jag har jobbat elva år på Justitiedepartementet och varit ansvarig för konstitutionella frågor, tryckfrihet- och yttrandefrihetsgrundlag. Är det någonting som är kristallklart så är det att man inte efterfrågar källor.

Kan det ändå vara så att ni diskuterat att det måste bli ett slut på "läckaget"?

- Nej. Jag skulle aldrig ens komma i närheten av att tänka den tanken. Tvärtom understryker man det här i nästan varje kommunikation så att ingen ska kunna uppfatta det som att man är ute efter läckor.

- Meddelarfriheten är en fin princip som hjälper oss att hålla rent i svensk förvaltning och ska vårdas och värnas. Här tycker jag att ni har gjort ett bra jobb som har avslöjat någon som har handlat i strid med efterforskningsförbudet.

Du gav inte säkerhetschefen order om att ta reda på vem som läckt?

- Absolut inte.

Riksdagsman Tomas Eneroth (S) vill nu att du kommer till socialförsäkringsutskottet och svarar på frågor (se artikel intill). Hur ska du agera för att vinna utskottets förtroende?

- Jag får väl göra det som jag försöker göra i olika sammanhang: jag får berätta om hur jag ser på situationen och vilka åtgärder jag har vidtagit. Och sen får de avgöra om det åtnjuter deras förtroende eller inte. Det är bara att beskriva sanningen, rätt upp och ner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.