Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det skulle leda till internationell konflikt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Soldaterna bär inga symboler och har täckta ansikten.
Foto: Sean Gallup/Getty Images
Experterna oroas över utvecklingen på Krimhalvön.
Foto: Artur Shvarts / Epa / TT
Det är mycket rykten och oklara källor så det är svårt att säga något säkert. Men det är helt klart ett skärpt läge på Krim, säger Johan Norberg på FOI.
Foto: Sean Gallup/Getty Images
En teori är att de militärklädda männen vill hindra representanter för den ukrainska regeringen att ta sig till Krim.
Foto: Sean Gallup/Getty Images

På fredagsmorgonen intogs två flygplatser på ukrainska halvön Krim av beväpnade personer.

Enligt uppgift hissades den ryska flottans flagga och de uppgavs vara inblandad - något som den ryska Svarta havsflottan dementerat.

– Detta är ett av fler tecken på att någonting är på gång, säger Jakub Swiecicki, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Tidigt på fredagsmorgonen kom de första rapporterna om att två flygplatser på Krim intagits av militärklädda och beväpnade män.

Händelserna är en i raden av oroligheter på Krimhalvön. På torsdagen intogs parlamentet i regionens huvudstad Simferopol på liknande sätt, där man hissade den ryska flaggan.

Under dagen intogs först flygplatsen i Simferopol - och därefter den internationella flygplatsen i hamnstaden Sevastopol. Flygtrafiken ska dock vara i gång som vanligt.

Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov fördömde på fredagsmorgonen aktionerna och menade att det rörde sig om rysk militär:

"Jag anser att det som händer nu är en beväpnad invasion och en ockupation. I strid med all internationell lag", skrev han på sin hemsida.

Dementerar

Ryska Svarta havsflottan dementerade uppgifterna till nyhetsbyrån Interfax.

– Ingen enhet ur Svarta havsflottan har rört sig mot flygplatsen, än mindre deltagit i någon blockad av den, säger en talesperson för flottan, enligt TT.

Det är ännu oklart vilka det är som intagit flygplatserna. Enligt uppgifter från platsen bär de inga symboler på uniformerna.

– Det är väldigt uppenbart att de inte vill bli igenkända. Många har täckta ansikten, de saknar nationalitetsbetäckningar, förbandssymboler eller gradbetäckningar. Men de har samma uniformer och samma vapen - det är enhetligt, säger Johan Norberg, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Johan Norberg menar dock att det är ett tecken på att situationen trappas upp.

– Det är mycket rykten och oklara källor så det är svårt att säga något säkert. Men det är helt klart ett skärpt läge på Krim, säger han.

"Självförsvarsstyrka"

Teorier kring varför de beväpnade männen intagit flygplatserna har kommit under dagen. AP:s utsände rapporterade tidigare att man talat med en av männen som uppgav att han tillhörde en "självförsvarsstyrka" och ville hindra "fascister" från att ta sig till Krim.

Enligt Kyiv Post är en av teorierna att man vill hindra representanter för den ukrainska regeringen att ta sig till Krim - bland annat inrikesminister Avakov.

Jakub Swiecicki vid Utrikespolitiska institutet:

– Jag tror att det är milisvärn men det kan också vara militärer som agerar utan order uppifrån.

– Det kan skärpa läget förstås och de centrala myndigheterna i Kiev är inte nöjda och försöker få bort dem. Men de vill inte ha någon strid.

Många ryssar

Krimhalvön bebos till 80 procent av ryssar.

– Jag tror att framför allt att de ryssar som bor på Krim ser sin ledare i Putin mer än de som sitter i Kiev, och det är därför man hissar flaggan, säger Swiecicki.

– Jag följer utvecklingen med stor spänning. Om Ryssland skulle agera vet jag inte, men det här skulle leda till internationell konflikt om de bestämmer sig för att agera.

De ryska flottbaserna på Krimhalvön är militärstrategiskt viktiga för Ryssland och landets förmåga att verka i Svarta havet, och även i förlängningen i Mellanöstern.

– Jag har en känsla av att efter den senaste tidens utveckling i Ukraina har Ryssland blivit oroligt för de här baserna. Dels säkerheten på kort sikt och även på längre sikt om Ryssland ska fortsätta ha baser i Ukraina. Den här instabiliteten gör att man inte känner om man verkligen kan ha kvar dem, säger Johan Norberg vid FOI.

Vad händelserna på Krimhalvön kan innebära direkt för utvecklingen i Ukraina och Rysslands involvering i krisen är dock oklart.

– Det är svårt att säga när man får så fragmentarisk information. Det jag kan säga är att det verkar som att en militär dimension börjar krypa in i händelseutvecklingen och det är alltid oroväckande, säger Johan Norberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.