"Det skulle handla om politik, inte om bröst"

Under den årliga White House Correspondents’ Association-middagen 1993 fick Vendela Kirsebom Donald Trump som bordsgranne – ett möte som snabbt gick snett.
Foto: Thomas Nilsson
Vendela Kirsebom ledde svenska Melodifestivalen tillsammans med Anders Lundin 1999.
Foto: Gunnar Seijbold / PRB
Vendela Kirsebom och Anders Lundin inför svenska Melodifestivalen 1999.
Foto: Thomas Nilsson
2008 startade Vendela Kirsebom ett eget glasögonmärke.
Foto: Gunilla Sikström
I dag har Vendela Kirsebom inga negativa känslor gentemot Donald Trump. Men hon vill inte se honom som president.
Foto: Privat

I Vanity Fair skriver chefredaktören Graydon Carter om norskan Vendela Kirseboms mardrömsmiddag med Donald Trump – ett möte som slutade med att hon lämnade bordet.

Det var presidentkandidatens nedlåtande kommentarer om kvinnors bröst och ben som fick den tidigare modellen och programledaren – som ledde Melodifestivalen 1999 – att konfrontera Trump för hans åsikter.

– Kvällen skulle handla om politik, inte om bröst, säger Vendela Kirsebom om mötet som ägde rum 1993.

Det är i Vanity Fair som chefredaktören Graydon Carter beskriver sina möten med republikanernas presidentkandidat Donald Trump.

I en passage i texten beskriver Carter modellen och programledaren Vendela Kirseboms mardrömsmiddag med den amerikanska politikern och affärsmannen.

Norskan Vendela Kirsebom, som föddes och växte upp i Sverige, och som 1999 ledde Melodifestivalen i Sverige tillsammans med Anders Lundin, stod 1993 på toppen av modellvärlden. Hon hade samma år varit på omslaget för Sports Illustrated.

Vendela Kirsebom ledde svenska Melodifestivalen tillsammans med Anders Lundin 1999.
Foto: Gunnar Seijbold / PRB

Under den årliga White House Correspondents’ Association-middagen fick hon Donald Trump som bordsgranne – ett möte som snabbt gick snett.

"Den mest vulgära man jag mött"

I Vanity Fair-artikeln beskriver Carter hur Kirsebom efter 45 minuter resta sig och gick från bordet, "nästan i tårar".

– Han är den mest vulgära man jag mött, sa hon till Carter.

Hon hade fått nog av Trump.

Anledningen var hans nedlåtande kommentarer om kvinnor. Han ska ha spenderat kvällen med att analysera kvinnors bröst och ben och jämföra dem med varandra – och till och med hans egen fru.

Driver glasögonföretag

I dag driver Vendela Kirsebom ett aktiebolag som producerar egna glasögonmärket Vendela eyewear collection. Hon har även nyligen lanserat en el-cykel.

När hon under torsdagskvällen klev av ett plan till Norge var telefonen full av meddelanden, som en följd av artikeln.

– Alla har ringt i dag. Hela Norge har ringt, säger hon när Expressen når henne och fortsätter berätta om presidentkandidatens sätt att kommentera kvinnors utseende.

– Det är helt sjukt att göra. Det kändes jättefel både då och i dag att någon gör så på en middag. Sådant gör man inte. Man tar inte upp och diskuterar andra kvinnor och mäns utseende. Han är väldigt upptagen av att kvinnor ska vara vackra och se snygga ut. Är de bara det kan de vara hur dumma som helst. Kvinnor kan inte komma långt om de inte har utseendet. Massa sådant där bullshit. Han är ju liksom ofin och nedlåtande mot kvinnor, om alla inte är supervackra och supermodeller.

Var han så mot dig? 

– Nej, han var inte nedlåtande mot mig, vad jag kommer ihåg. Det var mer generellt och mot någon annan som var med på middagen.


Under middagen konfronterade hon Donald Trump med hans åsikter. Hon minns inte vad han svarade, men hoppas i dag att han bad om ursäkt. Hon bad också om att få byta bord, något hon fick.

I dag har Vendela Kirsebom inga negativa känslor gentemot Donald Trump. Men hon vill inte se honom som president.

– Jag sa till Graydon, chefredaktören för Vanity Fair som placerat mig där, att jag gärna ville byta plats om det är möjligt. Jag sa att han var en jäkla idiot. Jag orkade inte sitta och höra den här snubben som bara pratade om bröst och ben. Det är helt idiotiskt. Den fantastiska middagen med så mycket fantastiska människor, med Clinton. Det är jättespeciellt att vara bjuden på något sådant. Kvällen skulle handla om politik, inte om bröst.

I dag har Vendela Kirsebom inga negativa känslor gentemot Donald Trump.

Men hon vill inte se honom som president.

– Jag är inget Trump-fan. Jag skulle aldrig rösta på honom. Jag tror heller inte det skulle bli särskilt bra om han skulle vinna, så jag hoppas inte han gör det. Att vara nedlåtande mot kvinnor genomsyrar hans kampanj. Det är en del av hans grej. Det borde verkligen inte vara några kvinnor som vill rösta på honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.