Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det skulle försvåra samtalen rejält"

Stefan Löfven tog efter mötet på lördagen regeringsplanet vidare till Malmö.
På måndag förstamajtalar statsministern förutom i Malmö, också i Landskrona, Jimmie Åkesson-land.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Marine Le Pen. Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN

BRYSSEL.

Vid nästa EU-toppmöte i Bryssel sitter en ny president på Frankrikes stol.

Stefan Löfven tror att han heter Emmanuel Macron.

En Marine Le Pen skulle kunna ställa till det för Brexit-förhandlingarna, hävdar statsministern.

– Le Pen har en helt annan uppfattning om EU, det är klart att det skulle försvåra samtalen rejält.

TRE PRIORITERADE FRÅGOR I BREXIT-FÖRHANDLINGARNA

1. MEDBORGARNA

Antalet EU-medborgare som bor i Storbritannien är nästan lika stort som antalet britter som bor i övriga EU. Vad ska hända med möjligheterna att arbeta och bo i London och ta del av sjukvården efter Brexit?

– Det första vi ska ge oss på är att säkerställa att det blir så likt som möjligt för de som bor i England, lät statsminister Stefan Löfvens besked vid toppmötet i Bryssel.

EU kräver att alla EU-medborgare som vistats i Storbritannien i fem år ska beviljas permanent uppehållstillstånd och ha fortsatta sociala förmåner.

2. PENGARNA

Stor­bri­tan­ni­en står i dag för un­ge­fär 15 pro­cent av EU:s bud­get och har flera pågående åtaganden.

Hur mycket Storbritannien ska pynta för utträdet och hur framtida pensioner till EU-anställda ska finansieras är på förhand den kanske tuffaste för­hand­linsgnöten att knäcka.

– Det måste vi först tala med britterna om, det får vi ta stegvis, svarade Tysklands Angela Merkel när hon efter Brexit-mötet fick frågor om summan det handlar om.

3. IRLAND

Si­tua­tionen med Ir­land är knivig. Freds­av­talet mel­lan­ ka­to­liker och pro­te­stanter hänger på en bra upp­gö­rel­se. Möjligheten att Nordirland kan ansluta till Irland och därmed automatiskt bli en del av EU är en diskussion som har fått britterna att rasa.

Men vid mötet i Bryssel antogs också en deklaration från de 27 EU-ledarna som innebär att ett framtida enat Irland är välkommet som EU-medlem.

Det tog fyra minuter. Sedan hade EU:s ledare enats om vilka riktlinjer som ska gälla i förhandlingarna kring Storbritanniens skilsmässa med unionen. Förhandlingsmandatet som består av 28 punkter var nedskrivet och klart, det var i princip bara för Stefan Löfven och övriga 26 regeringschefer att säga bu eller bä. Det blev bä och det gick fort.

Kanske var det angenämt att kunna skicka den signalen till premiärminister Theresa May i Storbritannien, och alla.

– Ja, säger Stefan Löfven. Det är viktigt att signalera att vi är eniga. Det kommer att komma en situation när vi har olika uppfattningar. En diskussion om Storbritanniens finansiella åtaganden blir det säkert, säger Stefan Löfven som också passade på att säga "au revoir" till François Hollande som gjorde sitt sista toppmöte som Frankrikes president under lördagen.

 

LÄS MER: Ett smutsigt skilsmässodrama i sju akter

 

"Tyder på att det blir Macron"

– Jag träffade Hollande på ett möte med Europeiska socialdemokratiska partiet precis innan och tackade honom för den insats han har gjort. Vi hoppas att han kommer att fortsätta att delta i det socialdemokratiska arbetet i någon form i framtiden också, säger statsministern som har en favorit till segern i det stundande franska presidentvalet.

– Det är mycket som tyder på att det blir Macron. Jag tror det, och det sa Hollande också. Men osvuret är bäst, säger Stefan Löfven som menar att partiledaren för franska högerextrema Front National, Marine Le Pen, som i valrörelsen trummat på om Frexit, skulle bli en försvårande omständighet vid förhandlingsbordet kring britternas utträde.

Marine Le Pen. Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN

– Utan att gå för långt i diskussionen, men Macron vill ha ett förstärkt EU-samarbete, Le Pen har en helt annan syn på EU. Det är klart att det kommer att påverka diskussionen, hävdar Löfven.

Från Bryssel till Landskrona

Statsministern tog efter mötet på lördagen regeringsplanet vidare till Malmö.

På måndag förstamajtalar statsministern förutom i Malmö, också i Landskrona, Jimmie Åkesson-land.

 

LÄS MER: Därför lyckades SD i Landskrona

 

I valet 2006 skakades Sverige om när Sverigedemokraterna fick över 22 procent av rösterna i Landskrona, partiet har alltjämt en stark ställning i Skåne-kommunen.

– Vi låter partidistriktet avgöra var jag ska tala. Jag åker gärna dit Landskrona, jag har varit där flera gånger men det är några år sedan nu, säger Stefan Löfven först på frågan om varför han håller första maj i SD-land.

Så säger han:

– Jag kan åka till andra delar av Skåne också men det är klart att det finns en politisk fajt här också, mot en högerkant och ett parti som säger sig vilja ha Anna Kinberg Batra som statsminister, som vänder sig mot löntagarnas intressen, som säljer ut sjukhus och inte bryr sig om vinster i välfärden.

– Det finns anledning att berätta om det, säger Stefan Löfven.