Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det skrev Barack Obama i brevet till Donald Trump

Under sin sista tid i Ovala rummet postade president Barack Obama ett handskrivet brev till sin blivande efterträdare Donald Trump. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHARLES REX ARBOGAST / AP TT NYHETSBYRÅN

Under sin sista tid i Ovala rummet postade president Barack Obama ett handskrivet brev till sin blivande efterträdare Donald Trump.

En kopia av brevet har nu kommit nyhetskanalen CNN tillhanda.

Där skriver den förre presidenten bland annat: 

"Jag gratulerar dig till en fantastisk resa".

Den 9 november förra året stod det klart att valrysaren mellan Donald Trump och Hillary Clinton var över. En sensationell valseger, ansåg de flesta experter.

Sedan dess har Donald Trump tagit plats i Ovala rummet i Vita huset som "världens mäktigaste man".

Nu framkommer nya uppgifter om att Obama skrev en personlig gratulation – ett handskrivet brev – till sin efterträdare efter att valracet blivit klart hösten 2016. Nyhetskanalen CNN kommit över en kopia av brevet, där Donald Trump gratuleras till segern. 

"Vet inte om du kan ha nytta"

I brevet tituleras han "Mr. President"

"Jag vet inte om du kan ha nytta av några råd från mig, men låt mig åtminstone bjuda på några reflexioner från de senaste åren åtta åren", skriver Obama och listar tre saker:

"För det första har både du och jag blivit välsignade, fast på olika sätt, med en fantastisk framtid. Alla är inte lika lyckligt lottade." 

"För det andra är det amerikanska presidentskapet i den här världen ett viktigt uppdrag." 

"För det tredje så ska vi veta att vi befinner oss endast tillfälligt här på kontoret. Det gör oss till skydd för de demokratiska institutionerna och traditionerna." 

Erbjuder sin hjälp

Barack Obama betonar också i brevet att det är viktigt att människor som vill arbeta hårt, ska få möjlighet att nå framgång. 

Obama ger också Trump ett råd till sin efterträdare: "Låt saker och ting ta tid".

Expresidenten avslutar brevet  med en hälsning. Från sin familj till den nye presidenten och hans hustru:

"Michelle och jag önskar dig och Melania det allra bästa när du ger dig ut i det här äventyret. Du ska veta att vi finns till hands att hjälpa till." 

Han undertecknar brevet "BO", Barack Obama.