Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det ska ha landat kroppar i trädgårdar"

Expressens Terese Cristiansson har besökt platsen där flight MH17 kraschade på torsdagen.
Foto: Terese Cristiansson

GRABOVO. Solen har gått upp över olycksplatsen i Ukraina.

Överallt ligger sönderslagna resväskor, kläder och delar av flygplanet MH17.

Flera kroppar ligger utspridda och under en flygstol sticker två små fötter med fotbollsstrumpor fram.

Regnet faller åter över den brända ängen där MH17 slog ner på torsdagen. Reseguider, hygienartiklar, väskor, leksaker, kläder och kroppsdelar ligger fortfarande utspridda över ett stort område.

Det är en betydligt värre syn nu än vad det var i natt.

Då var det bara ficklampsskenet som kunde visa de sönderbrända kropparna. Nu syns alla offer som ännu inte förts bort. Bland vrakdelarna sticker stavar med vita band upp som markerar kroppar. En person sitter fortfarande fastspänd i sin flygstol.

Det är mycket som skiljer sig här jämfört med andra katastrofområden. Arbetet med att frakta bort kroppar går ovanligt trögt och verkar ostrukturerat.

Militärpersonalen och hela miljön skiljer sig från exempelvis krigets Afghanistan.

Skjuter varningsskott

Proryska separatister kontrollerar området och har dragit avspärrningsband runt delar av platsen. De patrullerar med tung beväpning olycksplatsen i gröna kamouflageuniformer. En del har på sig rånarluvor, andra bär keps i samma färg som uniformerna.

En man från åklagarmyndigheten i det separatistkontrollerade området ger förhållningsorder till personer på plats. Han blir hotfull när flera journalister försöker filma. När de inte slutar filma tillräckligt snabbt skjuter en av militärerna ett varningsskott.

Mannen från åklagarmyndigheten hävdar att ukrainsk personal arbetar sida vid sida med separatisterna, innanför avspärrningarna. Men det är oklart hur många från ukrainska myndigheter som har tillträde till platsen. Även en ukrainsk polisman säger att det stämmer. Även en grupp från OSSE har varit på platsen under lördagen.

Den ukrainska regeringen anklagar separatisterna för att föra kropparna till Donetsk och obducera dem.

Pojke med fotbollsstrumpor

När vi kom till olycksplatsen på fredagskvällen låg det kvar många kroppar i mörkret på det kalla gräset. Vid ett tillfälle svepte ljuset från min ficklampa över två barnfötter klädda i vita och blå fotbollsstrumpor. Den lille pojken låg alldeles ensam. För varje timme blev den lille pojkens fotbollsstrumpor allt blötare av det duggande regnet.

En av separatisterna som vaktade platsen är Igor från grannsamhället Torez. Han visste inte hur länge den lille pojken skulle behöva ligga där.

– Men jag hoppas han snart får lämna den här platsen, sa han på fredagen.

När jag besöker platsen på lördagen ligger den lilla pojken med fotbollsstrumpor fortfarande kvar. Några timmar senare fraktas kroppen bort.

Två pojkar, 15 och 16 år gamla, leker i en vattenpöl. De berättar för Telegraphs reporter att de såg flygkraschen.

– Vi såg hur en missil flög upp i luften och sprängde planet. Det flög i cirka 20 sekunder till, sedan började flera delar att brytas av och det störtade, säger en av pojkarna.

En söndersprängd bro

Den gräsbeklädda platsen där stora delar av planet kraschade ligger cirka en och en halv timme från staden Donetsk och vägarna dit är dåliga.

När vi åkte dit på fredagskvällen kom det fram uppgifter om stridigheter i utkanten av Donetsk. Vi försökte undvika dem genom att köra en annan väg. Men när vi kom halvvägs stoppades vi av en söndersprängd bro och ett tåg som hängde över vägen. De kartor som gällde för ett par månader sedan går inte längre att lita på. Konflikten har tagit området i besittning.

I stället tvingades vi åka tillbaka och ta en annan väg.

Separatister vaktar vraket

Först vid 22-tiden nådde vi den ödsliga platsen där 298 passagerare på väg mellan Amsterdam och Kuala Lumpur störtat och dött. Där vaktade en grupp separatister.

De hälsade vänligt men trött. Separatisterna hade slagit upp tält där de satt och vaktade.

– Vi vaktar för att ingen ska komma hit och ta saker eller bära sig illa åt, säger separatisten Igor.

Han hörde planet störta i torsdagseftermiddag.

– Jag var kanske 20 kilometer bort men jag hörde ett starkt ljud. Det påminde om när ett plan skjuter bomber. Och sedan såg jag röken och en sista smäll när delarna träffade marken, säger han.

Sedan dess har han och andra militanta separatister vaktat området runt flygplansdelarna. Hela fredagen tillbringade de med att samla ihop kroppar, säger han.

– Jag vet inte hur många som vi hittat men hundratals.

Han berättade att vissa kroppar hittats i ett mindre samhälle en bit bort.

– En del lik har påträffats i folks trädgårdar, säger han.

"Ibland träffar ljuskäglan en sönderslagen kropp"

Han tände en ficklampa och visade runt på platsen. Lampans sken for över sönderslagna väskor, underkläder, böcker, leksaker och matvaror. Saker man tar med sig när man ska på semester eller konferens om aids dit många av passagerarna var på väg.

– Var försiktig var du sätter fötterna. Det ligger kroppsdelar överallt, sa Igor medan vi gick försiktigt mellan kropparna.

Ibland träffade ljuskäglan en sönderslagen kropp. Jag såg en äldre man i jeans och en kvinna i svart kjol, de andra går inte längre att avgöra vilket kön de har.

Inspektörer nekades undersöka platsen

Igor berättade att OSSE varit på plats under fredagen för att påbörja utredningen men att de inte stannade länge.

– Det blev mörkt och de åkte. De ska komma tillbaka under lördagen då även representanter från Malaysia Airlines ska komma, säger han.

Men tidningen The Guardian skriver att personalen från OSSE inte fått undersöka platsen fritt, och blivit ombedda att lämna området. När de inte ville åka därifrån sköt separatisterna varningsskott för att visa att de menade allvar.

Andra har anklagat separatisterna för förföljelse och att de vill styra rapporteringen och vad utredarna ska få ta del av. Det har bland annat framkommit många olika uppgifter om huruvida de har hittat den svarta lådan eller ej. Först påstods den vara hittad och sedan skickad till Moskva, senare har separatister sagt att den inte hittats.

FN har sagt att det måste ske en oberoende granskning av vad som skett och president Obama krävde en omedelbar vapenvila så att utredningen kan genomföras på ett säkert sätt.

Kroppar börjar forslas i väg

Det har diskuterats vapenvila men det verkar avlägset. Separatisterna har sagt att det inte finns någon anledning till det och sent i går kväll hördes avlägsna stridigheter.

– Jag tror att den här kraschen kan leda till att krisen i östra Ukraina eskalerar. Ukrainska regeringen har bett om mer vapen vilket ju talar för att de vill att det ska bli värre, säger Igor.

Trots att det läckt ut såväl videor som ljudupptagningar där påstådda separatister tar på sig ansvaret för flygplansattacken, tror han inte på det.

– Nej, det har setts ukrainska flygplan i området och jag tycker det verkar troligare att någon av dem skjutit ned planet, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.