Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det okända hotet mot Sveriges Prideparader

Ett 20-tal maskerade rosa-svarta under en aktion under West Pride tidigare i år.
Foto: Josephine Freje
"Det är många som inte orkar gå i paraden längre", säger Edith Escobar (M) som berättar att hon blivit spottad på och omringad av skrikande, maskerade rosa-svarta.
Foto: Michaela Hasanovic

De är maskerade, arga, anarkist-feminister.

Expressen har granskat vänsterextremisterna som gömmer sig bland det så kallade ”rosa-svarta blocket” i landets pridetåg. Deras mål är att stoppa poliser, moderater och – som de uttrycker det – ”andra nazister”.

– Det är många som inte orkar gå med i paraden längre och jag förstår dem, säger Edith Escobar, homosexuell och distriktsordförande för Moderaternas HBTQ-förbund, Öppna moderater.

Klockan har slagit 13 och när som helst ska några som kallar sig för rosa-svarta blocket höra av sig om en aktion. Samtidigt inne i Göteborgs centrum samlas tusentals regnbågsflaggande människor för att gå i årets West Pride.

Men de som flaggar för myndigheter och borgliga partier är inte välkomna, enligt de rosa-svarta. De som snart ska skicka ett sms vill bestämma vilka som har rätt att gå i Pride. Och de har till viss del redan lyckats. Expressen kan avslöja att de rosa-svarta skrämt bort -deltagare från Prideparader över hela landet.

På rosa-svartas Facebook-grupper och forum går det att läsa att ”motstånd är självförsvar” och att de vill ”pissa på staten”. Det handlar om en militant homokamp där HBTQ-personer (flera inom rosa-svarta kallar det dock HBTQIA) vill ta tillbaka Pride från ”hyckleri och kapitalism”. Flera personer som går under det rosa-svarta blocket har kopplingar till grupperingar och nätverk som regeringen klassar som våldsbejakande vänsterextremism.

Detta är rosa-svarta blocket

■ Det rosa-svarta blocket är ett nätverk snarare än en grupp, det finns ingen enskild organisation eller person som talar för blocket utan det fungerar som ett paraply.

■ De som går under rosa-svarta flaggor enas ofta runt gemensamma värderingar om revolution, anarkism och anti-rasism.

■ Att gå i ett svart-block är ett begrepp som ofta förknippas med anarkistiska demonstrationer eller upplopp, såsom Göteborgskravallerna.

■ De rosa-svarta har dock också ett tydligt HBTQ-budskap. De uppmuntrar till maskering på sina Facebook-grupper och de vill hålla sitt block fritt från “högerpolitiska uttryck”.

"Vi uppmanar till kollektiv kamp"

Mobilen plingar till. Aktionen är på ett tak till en stängd Lidl-butik. Polisen är redan på plats.

Det första som syns är de rosa-svarta flaggorna. När jag 13.21 öppnar bildörren hör jag en röst som skriker i en megafon:

”Vi är för en kamp mot kapitalism, för klasskamp och mot överklass!” 

Runt hörnet uppe på taket står de, ett 20-tal svartklädda – med flera supportrar nere på gatan. De flesta är maskerade, med rosa-svarta sjalar och mörka solglasögon. Fyra uniformerade poliser står på avstånd och håller koll.

”Vi uppmanar till kollektiv kamp. Vi är ett starkt anarkistiskt queer community!”

De skriker i megafonen – sen börjar sången.

"Vi uppmanar till kollektiv kamp", skriker de rosa-svarta i megafon under aktionen på taket.
Foto: Josephine Freje

Medan de på taket – de flesta identifierar sig som ”hen” – sjunger: ”avskummen kan be sin sista bön” läser jag deras plakat. Det står att queers hatar poliser, att man ska slå tillbaka och att gaypoliser kan dra åt helvete. På ett rosa tyg med svarta bokstäver står det att man ska vara stolt när ens ”syskon” tar till våld. Sedan vinkar en av de maskerade till mig – det är hen som skickat sms:et om aktionen.

– Vi ska vidare mot prideparaden nu. De vet nog inte att vi tänker gå så vi får se vad som händer, säger personen som vill bli kallad Ida.

Poliserna som precis övervakat dem bekräftar att det finns våldsdömda vänsterextremister bland de rosa-svarta.

– Det är ju därför vi är här, om jag var du hade jag hållit avstånd, säger en polis som inte vill uppge sitt namn.

De rosa-svarta hamnar bredvid gaypoliserna

Klockan 14.50 Götaplatsen. Vid uppställningsplatsen för Pridetåget har rosa-svarta blocket hamnat precis i fållan bredvid gaypolisen – som är ett av deras huvudmål. Plötsligt drar Ida och en till person i väg. De har med sig ett plakat där det står ”Hjälper pridepolisen till att deportera HBTQ-flyktingar?”

Att de hamnat bredvid polisen på samlingsplatsen visar sig vara ett misstag, som West Prides styrelse senare beklagar. De ansvariga förklarar i ett mejl att de är medvetna om att individer från det rosa-svarta blocket tidigare har attackerat gaypoliser genom att exempelvis spotta på dem.

Trots att det strider mot West Prides regler att gå i huliganmaskering och ge sig på andra deltagare får de rosa-svarta tillstånd att gå i paraden. Precis som i de flesta andra regnbågståg i landet.

Hot, hat och våld har vi nolltolerans mot

Att försöka skrämma bort deltagare är dock oacceptabelt, enligt de arrangörer av Regnbågsfestivaler i Sverige som Expressen kontaktat. Bland annat svarar styrelsen från nu pågående Stockholm Pride:

”Vi arbetar för alla människors lika värde och rätt att manifestera sina rättigheter överallt oavsett sammanhang, geografisk plats eller kontext. Hot, hat och våld har vi nolltolerans mot.”

Styrelsen för årets Prideparad i Göteborg förklarar problemet:

”Dilemmat med de som kallar sig för rosa-svarta blocket är att de inte agerar som en grupp. Enskilda individer ger sig på vissa ekipage i paraden, bland annat har Migrationsverket slutat att gå då det blir för mycket problem. Det är oacceptabelt men samtidigt har vi och polisen bedömt att skadan blir mindre om vi inte stoppar dem”, skriver West Prides -styrelse.

"Vill inte skapa onödiga konflikter"

De får medhåll av insatschefen för polisens West Pride-kommendering:

– Vi vet att det finns våldsdömda och vänsterextremister bland de rosa-svarta, men att ingripa mot deras deltagare riskerar att göra allt mycket värre, säger polisen Leif Wetterskog som själv har fått plakat riktade mot sig med pilar och orden ”samhällets varböld”.

– Det är ju självklart att man är människa under uniformen, det är inte trevligt att bli utpekad som en böld, säger Leif Wetterskog.

Vi vill inte skapa onödiga konflikter

Flera andra poliser instämmer och även arrangörer i Malmö, Stockholm och andra städer har undvikt att ingripa mot de rosa-svarta.

– Vi vill inte skapa onödiga konflikter, om vi går in mot de rosa-svarta utan att ha ett konkret brott kan det eskalera, säger polisen Stefan Thulin.

Det handlar om individer som är dömda för politiska våldsbrott.

– Konsekvensen blir att de rosa-svarta får precis som de vill, jag vet många som slutat att gå på grund av rädsla, säger Maria Hölerman distriktsordförande för HBT-liberalerna i Skåne.

– Droppen var när jag gick Pridetåget i Malmö. En maskerad man skrek hatramsor tio centimeter från mitt ansikte. Jag försökte få kontakt med polisen men var omringad. Min då 8-åriga dotter stod precis bredvid mig och grät utan att de brydde sig. Min dotter var med all rätt rädd. Jag vet inte vad de är kapabla till och jag tänker inte ta risken. Allt det roliga med pride är borta.

"Min fru och jag har bestämt att vårt barn inte kan vara med längre", säger Edith Escobar.
Foto: Michaela Hasanovic

Edith Escobar, ordförande för Moderaternas HBT-förbund Öppna moderater Syd, har liknande erfarenhet:

– För flera år sedan var det nazisterna vi var rädda för, nu är det HBTQ-personer från våldsvänstern som är det största hotet, säger hon.

Edith berättar att de tvingats avsluta firandet på grund av rädslan för de rosa-svarta. Alla känner sig tvingade att byta om från sina partitröjor innan de vågar lämna festivalområdet.

– Jag går fortfarande i tågen, även om det tar emot. Min fru och jag har dock bestämt att vårt barn inte kan vara med längre. Jag är rädd att något ska hända, man vill skydda sitt barn, säger Edith som berättar att hon blivit spottad på och omringad av skrikande, maskerade rosa-svarta.

Några av de som har blivit utsatta för våld under Pridetåg

Bland annat Tobias Björk (M), första vice ordförande West Prides styrelse:

– Vi som håller i paraden i Göteborg har fått kritik för att vi inte gör tillräckligt för att skydda deltagarna från vänsterextremisterna, bland annat från personer i kommunstyrelsen och polisförbundet. När jag gått med Öppna moderater har jag själv hört hur rosa-svarta skriker dödshot mot oss. Nu spelar vi så hög musik vi kan så vi slipper höra deras hatrop, säger Tobias Björk. 

Patrik Nordin, Öppna moderater.

– Jag förstår alla dem som slutat att gå i pridetåg, det är inte roligt att bli spottad på. Pride har blivit kidnappat av våldsvänstern, säger Patrik Nordin som berättar att maskerade i rosa-svart skrek ”AK4, AK5. Alliansen hälsa hem” i förra årets West Pride när de såg moderaterna. 

Edith Escobar, ordförande för Moderaternas HBT-förening Öppna Moderater Syd:

– Jag går fortfarande i tågen, även om det tar emot. Min fru och jag har dock bestämt att vårt barn inte kan vara med längre. Jag är rädd att något ska hända, man vill skydda sitt barn. 

Thomas Falkenstedt, vice distriktsordförande i Öppna moderater:

– Jag känner mig verkligen hotad, inte som HBTQ-person utan för att jag ”kommit ut” som moderat.

Plakatet: Gör de rika till kattmat

Expressen har intervjuat 16 personer inom myndigheter och borgliga partier som vittnar om hoten från rosa-svarta blocket. De tycker inte att de ansvariga tar deras rädsla på allvar. Exempelvis har Malmö Prides tidigare arrangör RFSL publicerat bilder på sin öppna Facebooksida där maskerade håller upp ett lakan med texten ”gör de rika till kattmat”. RFSL Malmö har satt sin logga på bilden och kallar det en ”dokumentation av regnbågsfestivalen”. 

– Vi i den nya föreningen för Malmö Pride tänker inte publicera några sådana bilder. Om vi ser hatiska budskap i årets parad kommer vi kontakta polisen, säger Malmö Prides projektledare Filip Filipek som suttit i RFSL Malmös styrelse efter publiceringen av kattmats-bilden.

Bilden som publicerats på RFSL Malmös Facebooksida.
Foto: Skärmdump

Parollerna från nätverk och grupperingar som regeringen klassat som våldbejakande vänsterextremism tillhör dock inte ovanligheterna bland de rosa-svarta i regnbågstågen.

Bland annat går maskerade med plakat och symboler för ”militant homokamp”, AFA – Antifascistisk Aktion, Allt åt alla, SUF – Syndikalistiska ungdomsförbundet och ”Kämpa Malmö – antifascism är självförsvar”.

Grupperna som regeringen klassar som våldsbejakande vänsterextremism

Följande grupper och nätverk har regeringen klassat våldsbejakande vänsterextremister. 

Antifascistisk Aktion (AFA) – landsomfattande utomparlamentariskt socialistiskt nätverk som vill ”krossa fascismen i alla dess former”. Genom revolution ska de krossa staten och kapitalismen.

Revolutionära Fronten – bildades efter kravallerna i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2001 som en reaktion mot AFA. Har beskrivits som ”AFA:s huliganer”. Lade enligt de själva ner organisationen 2015.

Allt åt alla – en revolutionär autonom grupp som verkar för klassamhällets avskaffande. Argumenterar de för både fredliga och våldsamma metoder. De samlar bland annat in pengar för våldsdömda vänsterextremister och blev kända för sina ”överklassafari” – bussresor till mer välbeställda stadsdelar under parollen ”Odla ditt klasshat”.

Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF) – uppbyggd genom flera självständiga lokalklubbar. Håller bland annat kurser om den autonoma vänstern, där deltagarna får lära sig hur man bör agera för att inte bli gripen av polis i samband med ”konfrontativa aktioner”, eller hur man ockuperar hus.


Källa: Regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, samt nätverkens egna hemsidor och forum i sociala medier. 

Vänder sig mot uniformerna

De rosa-svarta är tydliga i sitt gillande och kommentarer på Facebook och andra sociala medier.

Bland annat gillas ett inlägg där Revolutionära fronten hotar en företagare som de gjort hembesök hos: ”Vi kontaktade kapitalisten samt gjorde dennes grannar medvetna om vilken parasit som lever bland dem”. Av de 269 som gillat inlägget dyker minst 50 upp på rosa-svartas eventsidor. En av dem är ”Chicki” som svarar Expressen via Facebooks chatt:

”Pride har blivit en plattform där myndigheter som polisen och migrationsverket kan visa hur snälla de är mot HBTQ-personer, när det i själva verket är motsatsen. Det är ju inte konstigt att det blir reaktioner mot Pride-jippot när det ser ut som det gör.”

Allt som är emot något är ju hat enligt liberaler

Personen förklarar att det är uniformerna och "de kapitalistiska symbolerna" som rosa-svarta vänder sig mot, inte enskilda HBTQ-personer. Att flera tagit illa upp av deras hatramsor och plakat tar Chicki och andra rosa-svarta Expressen kontaktat med ro. De betonar dock att de uttalar sig som privatpersoner, inte som grupp.

”Allt som är emot något är ju hat enligt liberaler, så det där kan jag ju inte ta på allvar riktigt. 

Om det sticker i ögonen så är det väl bara ett plus enligt mig. Samtidigt måste man ju ha förståelse för att folk blir jävligt sura på liberaler. Deras politik är skadlig mot många.”

"De rosa-svarta finns i alla parader"

Expressen har intervjuat och varit i kontakt med ett tiotal personer i rosa-svarta blocket, men flera – så som arrangörerna bakom de rosa-svarta i Malmö – vill inte bemöta kritiken eller svara på frågor.

Enligt Säpo:s uppskattning finns det runt hundra individer i Sverige som är beredda att själva begå vänsterideologiska brott. Hur många av dem som är aktiva inom det rosa-svarta blocket är oklart, men Expressen har hittat individer som bland annat är dömda för våldsamt upplopp, brott mot knivlagen, våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman och grov misshandel. Två saker har de dömda gemensamt – brotten begicks med politiska motiv och de får stöd av flera av deltagarna i rosa-svarta blocket.

"Jag känner mig verkligen hotad, inte som HBTQ-person utan för att jag ”kommit ut” som moderat”, säger Tomas Falkenstedt från Öppna moderater.
Foto: Michaela Hasanovic

En av de utsatta är Thomas Falkenstedt, vice distriktsordförande i Öppna moderater.

– Min erfarenhet är att det är värst i Malmö och Göteborg. De rosa-svarta finns i alla parader, men i exempelvis Stockholm är vi mer skyddade då vi är fler som går tillsammans, säger Thomas Falkenstedt.

Han berättar om en händelse under valåret 2014. Moderaterna såg maskerade personer på en balkong med en banderoll som hade budskapet ”död åt borgarna” – sedan flög bengalerna.

– De hade väntat in oss, de kastade också något som jag uppfattade som rökbomber. Jag var helt skakig efteråt, vi bara sprang åt alla håll.

Känner mig verkligen hotad

Händelsen polisanmäldes aldrig men bekräftas av tre andra personer som var på plats i tåget, det finns också flera bilder på rosa-svartas forum där maskerade personer står ovanför Pridetåget med bengaler.

– Jag känner mig verkligen hotad, inte som HBTQ-person utan för att jag ”kommit ut” som moderat, säger Thomas Falkenstedt.

– I stället för en glädjens dag blir det ett gravtåg där ingen dansar eller uttrycker sin glädje. Det känns som man går till en begravning. Begravning av vem är frågan... kanske oss?

"De ska inte få vad de vill"

Tillbaka på West Pride, Götaplatsen och strålande sol. Nu drar tåget i gång. Ida och den andra maskerade personen från rosa-svarta blocket försöker tränga sig framför de uniformerade poliserna med sitt plakat om att poliser ”deporterar HBTQ-flyktingar”. De är bara två poliser i uniform, de försöker le.

De rosa-svarta försöker tränga sig framför poliserna med sitt plakat.
Foto: Josephine Freje

– De ska inte få vad de vill, de är ute efter en konfrontation, säger polisen Anna som inte vill uppge sitt efternamn.

Jämfört med Stockholm Pride, då ett helt gäng poliser dansar fram, ser de två poliserna väldigt ensamma ut.

– Det är rent ut sagt för jäkla tråkigt, det här ska ju vara kärlekens tåg. Inte en fajt mellan HBTQ-personer, säger polisen Anna.

Hennes kolleger från polisförbundet försöker täcka de rosa-svartas plakat med sin flagga. Det puttas och blir stökigt. Ingen som fotar polisen kan undgå de maskerade. Mamman Helene går suckande med barnvagn efter polisen i tåget.

– Det är hemskt att flyktingar utvisas, men de maskerade förstör ju upplevelsen för alla oss som går här. Jag tycker jättesynd om poliserna, de går på sin fritid och det är viktigt att de visar sitt stöd, säger Helene.

Nästan varje gång är de maskerade där

Efter tåget berättar den andra uniformerade polisen, Terese, att det finns flera poliser som slutat att gå i tågen.

– Jag har gått i Prideparader i Göteborg, Stockholm och Malmö. Nästan varje gång är de maskerade där. Jag är ju HBTQ precis som dem. De verkar bara se uniformen, säger Terese.

Terese berättar att polisledningen i Göteborg bestämt att de som går i uniform i West Pride inte får ha vapen eller radio, eftersom de inte är i tjänst.

– Vi kan alltså inte höra om något är på gång, men vi ses ändå som poliser trots att vi inte har tjänstevapnet på oss, säger Terese. Vi är bara där som personer som vill visa vårt stöd för HBTQ-personer.

Precis som de andra 15 personerna från myndigheter och allianspartier som Expressen intervjuat berättar Terese att även gaypoliser byter om snabbt efter paraderna – på grund av de rosa-svarta.

– Senast gick jag in i ett tält och tog av mig min uniform direkt, det kändes olustigt. Pride ska ju vara kärlek och lycka, det är det inte längre. I alla fall inte för oss som vänsterextremisterna vill få bort, säger Terese som betonar att det bara är en klick individer inom rosa-svarta blocket som på allvar vill göra skada.

Polisen: "Få pratar om det"

Flera poliser runtom i landet instämmer med de uniformerade poliserna i årets West Pride.

Bland annat Göran Stanton i Stockholm, som är en av grundarna till Gaypolisföreningen. Han berättar att flera drar sig från att gå i pridetåg eftersom de rosa-svarta gör att de inte längre känner någon lycka över Pride.

– Det handlar om ultravänstern. De har i flera år försökt blockera vår medverkan i Stockholm Pride, men få pratar om det. De går med hatiska plakat, tränger sig framför och bromsar upp hela tåget så vi ska komma ifrån de andra. De har ett så högt förakt för polisen att de säger att de hellre vill att AFA skyddar dem, säger Göran Stanton.

AFA, Antifascistisk aktion, är ett av de nätverk som regeringen klassar som våldsbejakande vänsterextremister. Flera individer som stöder dem går i rosa-svarta blocket.

Jag brukar inte prata med högermedia

En av dem når Expressen genom rosa-svartas Facebookgrupp i Malmö. Personen, som definierar sig som hen, ringer upp från skyddat nummer en sen kväll och vill inte uppge sitt verkliga namn. Personen ber mig anteckna ord för ord.

– Jag brukar inte prata med högermedia, men jag vill att du ska veta att det handlar om självförsvar mot det patriarkala fascistiska förtrycket som vi HBTQIA-personer upplever dagligen. Att moderater, poliser och andra fascister går i Pride är ett hån mot oss. En dag om året är de för oss, de andra 364 dagarna förtrycker de oss. De ska bort och vi backar inte för något.

Personen ber mig att återupprepa från anteckningarna. När det kommer följdfrågor lägger personen på luren.

"Vi vill förstöra"

– Vi är anarkister och queer och vi vill föra en kollektiv kamp och motstånd, säger Ida som precis avslutat sin rosa-svarta aktion i West Pride mot de mindre glada poliserna Anna och Terese.

Fått nog av polisens och borgarnas förtryck

Ida vet att poliserna och andra utsatta inte uppskattar deras närvaro. Hen säger att de rosa-svarta maskerar sig för att "skydda sig från åsiktsregistrering". Ida vet inte hur långt de är beredda att gå för sin sak och vill inte heller svara på var gränsen går för vad de kallar för ”motstånd” och ”självförsvar”

– Vi är inte en grupp utan ett queer feministiskt nätverk som har fått nog av polisens och borgarnas förtryck. Jag har själv blivit misshandlad av polisen och varit utsatt för transfobt hat, poliser har pekat på mig och kallat mig ”det”, säger Ida.

Medan vi drar oss bort från festivalområdet på West Pride berättar flera rosa-svarta under sina maskeringar att de har fått nog.

– Vi vill förstöra så att de som förstör för oss slutar gå i paraderna. Vissa tycker säkert att vi är dumma i huvudet, men då förstår de inte vilken kamp det är att vara transperson eller queer. Jag kan inte bara stå och titta på medan våra fiender går i tåget, säger personen.

Några av de som har blivit utsatta för våld under Pridetåg

Bland annat Tobias Björk (M), första vice ordförande West Prides styrelse:

– Vi som håller i paraden i Göteborg har fått kritik för att vi inte gör tillräckligt för att skydda deltagarna från vänsterextremisterna, bland annat från personer i kommunstyrelsen och polisförbundet. När jag gått med Öppna moderater har jag själv hört hur rosa-svarta skriker dödshot mot oss. Nu spelar vi så hög musik vi kan så vi slipper höra deras hatrop, säger Tobias Björk.

Patrik Nordin, Öppna moderater.

– Jag förstår alla dem som slutat att gå i pridetåg, det är inte roligt att bli spottad på. Pride har blivit kidnappat av våldsvänstern, säger Patrik Nordin som berättar att maskerade i rosa-svart skrek ”AK4, AK5. Alliansen hälsa hem” i förra årets West Pride när de såg moderaterna.

Edith Escobar, ordförande för Moderaternas HBT-förening Öppna Moderater Syd:

– Jag går fortfarande i tågen, även om det tar emot. Min fru och jag har dock bestämt att vårt barn inte kan vara med längre. Jag är rädd att något ska hända, man vill skydda sitt barn.

Thomas Falkenstedt, vice distriktsordförande i Öppna moderater:

– Jag känner mig verkligen hotad, inte som HBTQ-person utan för att jag ”kommit ut” som moderat.

Grupperna som regeringen klassar som våldsbejakande vänsterextremism

Följande grupper och nätverk har regeringen klassat våldsbejakande vänsterextremister.

Antifascistisk Aktion (AFA) – landsomfattande utomparlamentariskt socialistiskt nätverk som vill ”krossa fascismen i alla dess former”. Genom revolution ska de krossa staten och kapitalismen.

Revolutionära Fronten – bildades efter kravallerna i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2001 som en reaktion mot AFA. Har beskrivits som ”AFA:s huliganer”. Lade enligt de själva ner organisationen 2015.

Allt åt alla – en revolutionär autonom grupp som verkar för klassamhällets avskaffande. Argumenterar de för både fredliga och våldsamma metoder. De samlar bland annat in pengar för våldsdömda vänsterextremister och blev kända för sina ”överklassafari” – bussresor till mer välbeställda stadsdelar under parollen ”Odla ditt klasshat”.

Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF) – uppbyggd genom flera självständiga lokalklubbar. Håller bland annat kurser om den autonoma vänstern, där deltagarna får lära sig hur man bör agera för att inte bli gripen av polis i samband med ”konfrontativa aktioner”, eller hur man ockuperar hus.


Källa: Regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, samt nätverkens egna hemsidor och forum i sociala medier.

Detta är rosa-svarta blocket

■ Det rosa-svarta blocket är ett nätverk snarare än en grupp, det finns ingen enskild organisation eller person som talar för blocket utan det fungerar som ett paraply.

■ De som går under rosa-svarta flaggor enas ofta runt gemensamma värderingar om revolution, anarkism och anti-rasism.

■ Att gå i ett svart-block är ett begrepp som ofta förknippas med anarkistiska demonstrationer eller upplopp, såsom Göteborgskravallerna.

■ De rosa-svarta har dock också ett tydligt HBTQ-budskap. De uppmuntrar till maskering på sina Facebook-grupper och de vill hålla sitt block fritt från “högerpolitiska uttryck”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.