Det okända Almedalen – bakom kulisserna

SVENSSONS SELFIES: Niklas Svensson passade på att ta en selfie med hockeylegendaren Peter Forsberg.
Foto: Niklas Svensson
SVENSSONS SELFIES: En "groupie" med Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Riskkapitalföreningen, Frank Hojem, kommunikationsdirektör på LKAB, och Ibrahim Baylan, energiminister, S.
Foto: Niklas Svensson
SVENSSONS SELFIES: Med tv-journalisten Linda Nyberg.
Foto: Niklas Svensson
SVENSSONS SELFIES: Niklas Svensson och Catharina Elmsäter-Svärd, M.
Foto: Niklas Svensson
SVENSSONS SELFIES: Karin Adelsköld jublade efter segern i DJ Battle.
Foto: Niklas Svensson
SVENSSONS SELFIES: Niklas Svensson och näringslivshistorikern Edward Blom.
Foto: Niklas Svensson

■■ Expressens politiska reporter och programledare Niklas Svensson utsågs under veckan till ”hetaste journalisten i Almedalen i år” av den tidigare koncernchefen i Sveriges Radio AB, Ove Joanson. 

■■ Statsminister Stefan Löfven försökte charma honom med jordgubbar i direktsändning. Filippa Reinfeldt tipsade om låtar inför jättefesten DJ Battle på Kallbadhuset där kulturminister Alice Bah Kuhnke dansade med honom på scen, och den tidigare jordbruksministern Margareta Winberg påminde om när han skrev om skandalen som ledde till att hon tvingades lämna Almedalen. 

■■ Den förra Centerledaren och näringsministern, Maud Olofsson, lämnade hans stambord på Donners brunn först vid 01.30-tiden – med orden:

Kvinnor är bättre än män, på nästan allt. 

Världsunika Almedalen är platsen där allt kan hända – och händer.

För trettonde året i rad möter jag under åtta extremt intensiva dagar partiledare, ministrar, direktörer, mediechefer, lobbyister, PR-konsulter, debattörer, experter och journalistkollegor från tidig morgon till – tidig morgon. 

Välkomna till min stressigaste vecka på hela året. Och den roligaste. 

SÖNDAG 28 JUNI

I frukostmatsalen på Hotel Wisby sitter Malmös ”starke man”, Ilmar Reepalu (S), djupt försjunken i Expressens Almedalstidning strax efter klockan åtta på morgonen. På tallriken några ananasskivor.

– Jag vill gärna gå på Expressens Eftersnack i veckan, men det är väldigt svårt att få plats dit, va? frågar han.

Mingelgeneralen Ida Karlboms gästlistor till Expressens populära direktsända panelprogram i Skandias trädgård har varit fulltecknade i veckor – men givetvis löser hon det som bekymrar Malmös tidigare kommunstyrelseordförande och finanskommunalråd.

Under veckan ska han äta ost och korvar, och dricka rosévin – med partiledare, ministrar, oppositionstoppar, mångmiljardärer och mediechefer.

SVT:s Marianne Rundström möter jag i hissen på plan tre efter frukosten.

– Nu börjar det, konstaterar hon med ett stort leende, följt av en suck.

Samtidigt går tankarna till hennes arbetskamrat Mats Knutson som jag sms:at med kvällen innan. Efter månader av skicklig rapportering i SVT:s nyhetssändningar, partiledarutfrågningar och tuff Almedalsplanering har han drabbats av en hjärtinfarkt och ligger på Södersjukhuset i Stockholm.

”Ta det lugnt. Det här är inte kul”, skriver han i ett sms – och vi är många som får oss en tankeställare.

Utfrågade. På Expressens scen mötte Niklas Svensson politiker efter politiker och frågade ut dem inför publik. Här är det Centerpartiets Annie Lööf som ställs mot väggen.
Foto: Sven Lindwall

Under veckan får han lämna sjukhuset och är nu på benen igen. Dock med träningsförbud i en månad.

Tidigare Expressenkollegan Petter Karlsson, som hjälpt Magnus Härenstam med självbiografin ”Morsning & goodbye”, kommer förbi valstugan på Hamngatan 3 och berömmer tidningen för årets Almedalssatsning. För hans del blir veckan kort.

– Jag ska självklart gå på Magnus begravning, så jag åker hem på tisdag.

Under lördagseftermiddagen kom beskedet som Europa fruktat: Stödprogrammet till Grekland förlängs inte.

I det ögonblicket sätts delvis agendan för Almedalsveckan. Internationella utblickar och andras kriser blir huvudfrågor i flera partiledartal under veckan.

Under lördagseftermiddagen talar jag med finansminister Magdalena Andersson (S) i telefon från Stockholm.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt, konstaterar hon, samtidigt som hon packar väskorna inför resan till Gotland.

Jag sms:ar med förra utrikesministern Carl Bildt (M) som konstaterar att det nu finns ”en överhängande risk för ekonomiskt kaos”. Han skriver också:

”Vänsterpopulism leder till elände – tyvärr också till tragedi.”

Det är inte bara i Grekland det är kaos. De tusentals flygpassagerare som på något dygn ska ta sig till och från Gotland får också problem när planen inte går som de ska.

Det drabbar Avanzas sparekonom Claes Hemberg som lovat att komma direkt till Fredrik Sjöshult i Expressens valstuga efter att han landat på ön. Han kommer till slut med andan i halsen – och med hängslen – och reder på scen ut den ekonomiska krisens konsekvenser för svenska plånböcker.

Då vet han inte att veckan kommer att sluta med att Expressens snyggast-jury sätter honom överst på listan.

Samtidigt kommer ett sms från tidigare justitieministern Thomas Bodström (S) som meddelar att han i år bara är på plats i Almedalen under Socialdemokraternas dag.

Journalisten och författaren Alexandra Pascalidou berättar i min utfrågning på Expressens scen om släktingarnas och vännernas utsatthet i Greklands fattiga norra delar. Hon varnar till och med för att krisen kan sluta med en militärkupp.

Axel Gordh Humlesjö, som under veckan leder SVT:s Debatt tillsammans med Belinda Olsson, kommer förbi mitt stambord på Donners brunn och säger att han funderar på att låta Pascalidou göra samma sak i sitt program senare i veckan.

Tidigare landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) svarar på frågor som jag ställt i mejl några dagar tidigare. Hon hyllar ex-makens efterträdare som partiledare, Anna Kinberg Batra (M), och konstaterar att hon fått fart på nytänkandet inom Moderaterna.

– Anna har gjort det väldigt bra. Även om hon var väl förberedd så är det tufft att kastas rakt in i en politisk kris som kunde ha lett till nyval.

Jag springer på Centerledaren Annie Lööf (C) som laddat länge för sitt tal i Almedalen. Hon är först ut i år och slår överraskande åt alla håll.

– Alliansen behöver utvecklas för att inte avvecklas, är budskapet.


Inför kvällens Eftersnack får EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) en hjälpande hand av Expressens tidigare chefredaktör Olle Wästberg (FP) och hans charmerande hustru Inger Wästberg, landets ledande smyckesexpert. Den tidigare partisekreteraren har irrat bort sig i Visbys gränder och lotsas till Skandias trädgård där hon ger sig på kvällens Almedalstalare Annie Lööf:

– Annie Lööf är en mycket liberal människa. Till höger om en hel del moderater, hävdar Ulvskog.

Den tidigare näringsministern Björn Rosengren (S) berömmer i stället Centerledaren för att hon lyckats komma tillbaka efter att tidigare varit ”totalt nedtryckt”.

– Jag beundrar människor som klarar det, säger han.

Analysen från landets ledande politiska kommentator, K-G Bergström, får också Almedalspubliken att jubla:

– Hon hotar Miljöpartiets dominans inom miljöpolitiken.

Torsten Jansson är på bullrande glatt humör på Donners plats. Han har tidigare bara besökt Almedalsveckan som “bihang” (hans egen beskrivning) till hustrun och den före detta S-ministern Ulrica Messing (S), men nu gör han det i rollen som koncernchef för miljardkoncernen New Wave Group som säljer allt från glas i Orrefors Kosta Boda till sportkläder i Craft - och tusentals andra saker däremellan.

Följa John. DJ Battle är en av höjdpunkterna under Almedalsveckan. I år tog regeringens lag med Alice Bah Kuhnke, Annika Strandhäll och Ardalan Shekarabi hem matchen mot alliansen.
Foto: Sven Lindwall
Morgontrött? Gustav Fridolin, MP, väntar på en radiointervju en tidig morgon i Almedalen.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Politisk styrka. Ylva Johansson, S, visade musklerna på fackförbundet Kommunals arrangemang för att uppmärksamma undersköterskornas arbetsbelastning.

I Visbys gränder går han runt som en hållbarhetspolis. Han har lanserat det nya varumärket Cottover som är rättvisemärkta och schysst tillverkade kläder och för att sätta fokus på frågan kollar han vad makthavarna har på sig genom att granska deras lapp på kläderna i nacken. I danska valet avslöjades flera partier som hycklare genom att bära kläder som tillverkats på ett icke hållbart sätt.

– Jag har fångat några skurkar här, säger Jansson och upprepar sitt krav om att bara hållbart tillverkade produkter ska få vara med i offentliga upphandlingar.

Landets i dag främsta festfixare Johan Petré upprepar under kvällen fjolårets succé med en stor invigningsfest som ingen vill missa. I vimlet pratar jag med bland andra astronauten Christer Fuglesang, TV4-stjärnorna Hasse Aro och Anders Pihlblad, komikern Karin Adelsköld, Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård, PR-konsulten Staffan Dopping, DJ Battle-grundaren Mathias Kallio. 


MÅNDAG 29 JUNI

På morgonen störtdyker börserna runtom i Europa till följd av Greklandskrisen och journalisterna på ön kastar sig till Hotel Wisby när det står klart att finansminister Magdalena Andersson checkat in.

Jag möter henne i foajén efter frukosten och hon är mycket allvarlig.

– Det är ett allvarligt läge, upprepar hon.

En stund senare tittar den tidigare S-ledaren Mona Sahlin (S) förbi Expressens valstuga. Finansmarknadernas reaktioner oroar även henne.

– Det är inte bara i Europa det är stökigt. Jag såg att Shanghaibörsen ett tag var ner sex procent, konstaterar hon.

Den avgående överbefälhavaren Sverker Göranson, i coola solglasögon, och hans livvakt dyker upp en stund senare.

– Jag ville bara säga hej, och att vi ses senare, säger han – och springer sen vidare.

Några timmar senare släpper han ”bomben” i Almedalen:

Ryska militärplan har satt in motmedel mot svenskt flyg över Östersjön.

En stor nyhet som dagen därpå ska diskuteras av många oroliga försvarspolitiker.

– Detta bekräftar det vi tidigare sagt om ett alltmer provocerande uppträdande i vårt närområde, kommentar försvarsminister Peter Hultqvist.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), som senare i veckan ska toppa den omdiskuterade Snyggastlistan i Almedalen och stå som vinnare i ett mycket underhållande politiker-DJ Battle, är den första ministern jag frågar ut i valstugan. Hon visar sig inte bara vara kunnig när det gäller försäkringsvillkor. Hon kan även teckna.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som tar hennes plats några timmar senare får också i uppgift att rita ett självporträtt inför publik. Det går så där.

Klockan 16.30 kommer Miljöpartiets Åsa Romson (MP) småspringande till utfrågningen och landar med någon minuts marginal.

Hennes pressekreterare skrattar åt den skämtsamma frågan om det var problem på Bromma flygplats och förklarar att de faktiskt tagit båten till Gotland, men att de tyvärr inte kunde åka pendeltåg till Nynäshamn på grund av ombyggnad.

Dubbel politisk poäng.

På scenen ber språkröret återigen om ursäkt för misstag hon begått under våren och försöker förklara hur det kom sig att familjens stora husbåt målades med giftig bottenfärg.

Samtidigt väljer hon oväntat att rikta ljuset på avslöjandet om att Stefan Löfven (S) anlitat en byggfirma utan kollektivavtal.

– Jag minns hur ledsen Stefan var, säger hon.

Några dagar senare ska hon begå ett nytt misstag när hon i en intervju i Sveriges Radios P3 hävdar att nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget, Auschwitz, låg i södra Tyskland.


För första gången bekräftar Bonnierledningen att Nordens största mediegrupp vill köpa tidningen Aftonbladet. Expressens vd Gunilla Herlitz säger på TV4:s scen:

– Det är ett ägarbeslut, men självklart välkomnar vi Aftonbladet till Bonnier News och Gjörwellsgatan.

Statsminister Stefan Löfven släpper på en presskonferens nyheten om att lärare ska få högre löner och talar om både Greklandskrisen och kriget mot terrorismen i sitt Almedalental.

Filippa Reinfeldt är på plats i Skandias trädgård under kvällens Eftersnack – liksom bland andra Resumés chefredaktör Claes de Faire, statsvetaren Tommy Möller och SVT-programledaren Karin Adelsköld. Skandias koncernchef Bengt-Åke Fagerman gör sitt bästa för att tysta alla minglande gäster under statsministerns tal.

I programmet säger panelmedlemmen Mona Sahlin att det är livsnödvändigt för både Socialdemokraterna och Miljöpartiet att vara tydliga med vad man själv vill. Det tidigare språkröret Maria Wetterstrand (MP), som också medverkar i programmet, konstaterar att det bästa med Löfvens tal var att han inte hackade på andra.

– Statsministerns Almedalstal kommer knappast att ta Socialdemokraterna ur opinionssvackan, säger politiska kommentatorn K-G Bergström.

Norske mångmiljardären Petter Stordalen deltar för fjärde gången i ett av mina tv-program – och levererar som aldrig förr.

Någon timme senare trängs ministrar och kändisar runt mitt stambord till vänster om trappan nedanför utebaren på Donners brunn.

Det har under dagen blivit känt att Expressen värvat flera starka tv-profiler från TV4: Anna Herdenstam, Karin Bülow Orrje och Hanna Malmodin. Nyheten är det stora samtalsämnet bland tv-folket i nattvimlet.

En känd SVT-reporter konstaterar att det är ”otroligt kul” och att tv-kartan nu ritas om snabbt. Han verkar själv sugen på att byta till Expressen.

Plötsligt dyker Dominika Peczynski upp vid bordet och vi konstaterar båda att det är första gången vi ses sedan det märkliga telefonsamtal i våras, då finansminister Anders Borg (M) ringde och berättade om sin nya kärlek.

– Du är en riktigt matchmaker! hävdar Peczynski, apropå det faktum att även Fredrik Reinfeldt (M) och Roberta Alenius valde att kontakta undertecknad när de var redo att berätta om sin kärleksrelation.

När den tidigare nämnde SVT-reportern frågar om det är hon som är mamma till Anders Borgs nya frisyr fräser hon:

– Absolut inte. Jag kan ingenting om frisyrer.

Röd streckgubbe. Stefan Löfvens självporträtt analyseras så här: "Allting är i rött, vilket visar att han är trogen sin politiska ideologi."
Från hultsfred. Expressens Almedalsorkester drog till sig blickarna när de dagligen gick genom Visby.
Foto: Sven Lindwall
Debut 1. Anna Kinberg Batra höll sitt första tal som partiledare i Almedalen i fredags.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Debut 2. Ebba Busch Thor höll också sitt första partiledartal i Almedalen.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M) kommer förbi och vill prata Greklandskris. Han totalsågar landets premiärminister Tsipras och slår fast att krisen lär fortsätta:

– Sånt här löser sig aldrig fem i tolv, som andra hävdat.

Strax efter 23 står plötsligt artisten Martin Rolinski vid bordet. Festfixaren Marianne Djudic har dragit dit honom och jag försöker övertala honom att rycka in som sidekick under onsdagens DJ Battle på Kallis, då jag och Expressenkollegan Anna Dahlberg ska tävla mot SVT-duon Karin Adelsköld och Fredrik Lindström.

– Aldrig i livet. Jag har varit på DJ Battle en gång, aldrig mer. Det är för många politiker på en och samma plats, skrattar Rolinski.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), som jag dagen därpå ska fråga ut i valstugan, stannar till på vägen mot Hotel Wisby där alla ministrar är garanterade rum varje år.

– Se nu till att dricka mycket vin. Då blir frågorna i morgon inte så svåra, skämtar han.

Avgående Bris-generalen Kattis Ahlström sitter vid bordet bredvid mitt med sin dotter – och de skämtar om både det ena och det andra...

TV4-profilen Lennart Ekdal stannar till och konstaterar efter en intensiv dag:

– Det är bra att du lever. Jag har själv haft lika mycket att göra, men det var länge sen.

Swedbanks vd Michael Wolf tar en tidig kväll och går hem själv till hotellet. Han stannar till utanför Donners brunn och småsparkar ledigt. Han är ett proffs som fattar mediernas roll. I maj publicerade Expressen bilder från hans semester i Grekland tillsammans med tv-profilen Kristin Kaspersen och därmed avslöjades relationen som hittills varit hemlig.

Det hindrar inte Wolf från att komma till scenen vid Expressens valstuga senare i veckan och prata mångfald med Expressens reporter Diamant Salihu.

Wolf har blivit en riktig Almedalsveteran och den av börsbolagsdirektörerna som konsekvent under alla år åkt till Visby under politikerveckan. När SEB:s vd Annika Falkengren under flera år valt den stekigare Båstadsveckan har Wolf valt att möta makthavarna i Visby.

Wolf har dock tonat ned Swedbanks mytomspunna powermiddag som tidigare bland annat varit på lyxiga Furillen. Nu har han styrt om den till ett mindre arrangemang innanför ringmuren.

Big data-proffset Hampus Brynolf, som kan mest om Twitter i landet, slår sig ned vid mitt bord, bredvid finansminister Magdalena Anderssons proffsiga och trevliga pressekreterare Fredrik Kornebäck. Vi diskuterar utseendet på regeringens nya hemsida och alla är överens om att det nog inte blev som det varit tänkt.

Brynolf, som inledningsvis hade uppdraget att bygga den, ifrågasätter i dag både innehållet och utseendet.

Antikrundans programledare Anne Lundberg vinkar mot mitt bord samtidigt som mathistorikern Edward Blom med hustrun Gunilla Kinn och sonen Melchior stannar till och låter sig fotograferas.

– I morgon ska jag berätta om snusets historia på ett seminarium, berättar han.


TISDAG 30 JUNI

Centerledaren Maud Olofsson och maken Rolf Olofsson letar upp mig redan under frukosten. De vill veta hur man tar sig till Skandia, där hon ska medverka under kvällens Eftersnack. Hon vill även veta hur man tar sig till Dagens Nyheter i Almedalen.

Den senare frågan är det ingen som vet svaret på.

Stefan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg vill bli uppringd, skriver hon i ett sms. Hon vill veta vilka frågor jag tänker ställa till statsministern senare under dagen när han kommer till Expressens valstuga. Hon är den enda pressekreteraren som ber om frågorna i förväg i år.

Tidigare finansborgarrådet i Stockholm, Mats Hulth (S) – som varje år umgås med Ulf Adelsohn (M) under Almedalsveckan – dyker upp vid valstugan, och slår fast:

– Ni har en mycket bättre plats än konkurrenten.

Klockan 12 kommer statsminister Stefan Löfven till valstugan för att låta sig frågas ut på scen. Han har med sig en present i form av en ask med jordgubbar. Samtidigt spelar Expressens Almedalsorkester en fanfar.

Vi diskuterar inför årets rekordpublik LO:s sågning av hans stora Almedalenutspel om höjda lärarlöner. Enligt LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson (S), som jag intervjuer i valstugan några timmar senare, ska inte politikerna lägga sig i lönebildningen – vilket Löfven nu gör.

– Jag förstår kritiken men vi måste göra en prioritering, hävdar statsministern.

Stefan Löfven får uppdraget att rita ett självporträtt  – precis som alla andra partiledare och gäster i valstugan under veckan. Det blir en streckgubbe som senare ska bedömas så här av psykoanalytikern och idéhistorikern Per Magnus Johansson:

– Allting är i rött, vilket visar att han är trogen sin politiska ideologi. Det finns en snygg namnteckning parat med det angelägna plakatet. Det finns ett allvar i denna streckgubbe.

När Anna Kinberg Batra några dagar senare ritat sitt självporträtt låter det så här:

– Hon framställer sig som glad, folklig och lite elegant. Hon är mest blå, men även lite röd.

Dagens Industri rapporterar att den som vill synas under Almedalsveckan bör ge upp på förhand.

Hampus Brynolf på Intellecta:

– Man ska ge upp idén om att synas. Det är 3 000 seminarier och det finns inga besökare, bara sändare.

Men det är naturligtvis inte sant.

Förra året skickades nära 200 000 meddelanden på twitter om Almedalen. Miljoner människor på fastlandet tog under veckan del av direktsänd tv från Visby och ännu fler läste tidningar som rapporterade därifrån. Och de politiska utspelen blev vallöften.

Till valstugan kommer plötsligt kommunikationschefen på biståndsorganisationen We Effect, Ola Richardsson, med en blombukett som han vill lämna över till Expressens kulturchef och stf utgivare Karin Olsson.

Organisationen har undersökt hur bistånd från Sverige till afrikanska länder söder om Sudan synliggörs i rapporteringen – och Expressen är bäst.

– Otroligt roligt att få ett kvitto på den höga kvaliteten i vår ambitiösa utrikesbevakning, svarar Karin Olsson.

I Skandiaträdgården finns denna kväll några av landets ledande mediemakthavare. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson minglar med bland andra Per-Anders Broberg, tillträdande vd för Utgivarna, TV4:s programchef Anna Rastner, vd-n för Sveriges radio, Cilla Benkö, vd-n för Mittmedia, Thomas Peterssohn och den publicistiska chefen på Mittmedia, AnnaKarin Lith.


Kvällens panelmedlemmar Maud Olofsson (C), Anna Maria Corazza Bildt (M) och Lars Ohly (V) gör succé när de recenserar KD-ledaren Ebba Busch Thor.

På frågan om hur Kristdemokraterna kommer att förändras med henne som partiledare svarar den tidigare Vänsterledaren:

– En skillnad är att Göran Hägglund var fasiken så mycket roligare.

K-G Bergström slår fast att Busch Thor nu kommer att placera partiet någonstans mellan övriga borgerliga partier och Sverigedemokraterna.

Strax före klockan 22 knackar Filippa Reinfeldt mig på axeln vid bordet på Donners brunn. Hon vill ge tips inför morgondagens DJ Battle.

– Spela Gyllene tider, det går hem, slår hon fast.

Och hon borde ju faktiskt veta. För många år sedan vann hon tävlingen tillsammans med den tidigare M-partisekreteraren Per Schlingmann, samtidigt som dåvarande utrikesministern Carl Bildt dansade på scen.

I år väljer hon dock att lämna ön redan på onsdagen och missar kvällens stora fest.

Energiminister Ibrahim ”Ibbe” Baylan, som tidigare under dagen ritat sitt självporträtt efter min utfrågning, stannar vid mitt bord och kritiserar sin gamla bildlärare i skolan. Det höga betyget då var felaktigt, hävdar den tidigare skolministern med ett skratt.

– Det var jag inte värd.

Riskkapitalistföreningens ordförande Elisabeth Thand-Ringqvist och LKAB:s kommunikationsdirektör Frank Hojem, som också hittat till bordet, skrattar också.

Jublet från O´Learys vet inga gränser när det står klart att det svenska U21-landslaget vunnit finalmatchen mot Portugal efter ett straffdrama.

Vid stambordet på Donners brunn följer vi dramatiken i Prag via tv-sändningar i mobiltelefonerna.

Strax efter klockan 23 dyker den förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd upp vid stambordet. Hon har under dagen lett ett seminarium om just infrastruktur – och konstaterar:

– Det är roligt att kunna ställa frågan: Kan du utveckla det där? Den frågan har jag ju själv fått ganska många gånger.

TV-proffset Linda Nyberg, som också slagit sig ned, får något panikartat i blicken när hon inser att hon just fotograferats i samma kläder som under Almedalsveckan förra året.

– Det är ju faktiskt inte okej.

Jag gratulerar den tidigare kulturministern Leif Pagrotsky till nya jobbet innan jag springer på Postkodlotteriets Roger Magnergård, som tidigare jobbade inom Försvarsmakten, i toalettkön en trappa ner. Magnergård har koll på det mesta och skvallrar om en spännande kärleksrelation mellan två Almedalsbesökare.

Vid midnatt slår sig den tidigare Centerledaren och kvällens gäst i Eftersnack, Maud Olofsson, ned bredvid mig i soffan. Det blir ett långt och intressant samtal om karriärvägar, feminism, orättvisor – och manligt och kvinnligt. Snart sitter även den avgående BRIS-generalen Kattis Ahlström vid bordet och berättar sanningar om en viktig organisation som nog behöver struktureras om en del.

Först vid 01.30-tiden bestämmer sig Maud Olofsson för att kvällen får vara slut. Hon lämnar då bordet med orden:

– Kvinnor är bättre än män, på nästan allt.


ONSDAG 1 JULI

Dagen med stort D är här. D som i DJ Battle.

Expressens låtlista

DJ:s: Anna Dahlberg, politisk redaktör, och Niklas Svensson, politikreporter.
"Party Rock LMFAO, Lauren
Anthem" Bennett, GoonRock
"Danza Kuduro" Don Omar & Lucenzo
Blame It On Michael
The Boogie Jackson
"Promesses" Dimmi f. B. Lacoste
"Händerna mot Petra
himlen" Marklund
"Run the World (Girls)" Beyoncé
"You Can't Hurry Love" The Supremes
"Pound The Alarm" Nicki Minaj
"Heroes" Måns Zelmerlöw
"Euphoria" Loreen


Låtlistan är lämnad till festgeneralen Mattias Kallio. Getingarna är förberedda på dans. Den lilla batteridrivna helikoptern är testkörd. Badbollarna inköpta. Prideflaggan lånad.

2500 personer på Kallis ska inte bli besvikna. Men vi återkommer till det.

Morgonen startar tidigt. För en del.

Skandialoppet blir en stor succé och på stående fot bestämmer sig sparbolagets Almedalsgeneral Sven Ljungberg för att succén ska upprepas nästa år med start och mål i Skandias trädgård vid Almedalen.

Kristdemokraternas partiledarvikarie Jakob Forssmed imponerar med tiden 16.41 och springer in på 15:e plats, som första politiker.

Även Företagarnas vd Günther Mårder gör ett starkt lopp med tiden 18.44. Senare i veckan tar han hem en tung vinst när han även prisas som “Årets digitala kommunikatör”.

Tidningen Resumé berättar i en nyhetsartikel att det kostar 100 000 kronor att hyra ett hus för tio personer i Visby under Almedalsveckan.

Gunnar Sonesson, partner på kommunikationsbyrån Diplomat, säger till tidningen att det gått för långt. Och PR-konsulten Robbin Grönstedt på Progress PR håller med.

– Stefan Ingves pratar om en bostadsbubbla, här handlar det om en seminariebubbla.

Så länge efterfrågan är större än utbudet finns dock inget som talar för lägre priser nästa år.

Och många anser uppenbarligen att det är värt pengarna.

Det är Sverigedemokraternas dag i Almedalen och Expressens reporter David Baas avslöjar nya detaljer om hur partiledningen övervakat sina motståndare i partiet.

Jimmie Åkesson vill som enda partiledare under veckan inte bli utfrågad på Expressens scen. I stället kommer gruppledaren och partiledarvikarien Mattias Karlsson.

Han skyller på den tidigare partisekreteraren Björn Söder som inte är på plats i Visby i år.

På Kallbadhuset möter jag Ebba Busch Thor och hennes make, Sirius-fotbollsspelaren Niklas Thor, med upprörda sonen Birger i barnvagn.

– Han har precis fått mat, men han är upprörd ändå, konstaterar KD-ledaren, som nu går på semester.

– Niklas är bara ledig i tio dagar, sedan drar fotbollen igång igen, så det gäller att utnyttja dem maximalt.

Under eftermiddagen leder jag den årliga ungdomsdebatten på Expressens scen. Åtta tappra och duktiga politiska ledare debatterar i en timme jobb, skola och integration i 30-gradig värme. MUF-ordföranden Rasmus Törnblom, som skadat foten när han hoppade säck på midsommar, halvsitter.

På scenen står också hockeylegendaren Peter ”Foppa” Forsberg som jag passar på att ta en selfie med.


Efter Jimmie Åkessons Almedalstal håller situationen på att urarta under SVT:s ”Debatt” när SD-anhängare i publiken buar åt Belinda Olssons frågor till partiledaren.

– Det var snudd på lite otäck stämning, säger programchefen Mette Friberg.

I Expressens Eftersnack är det också hårda ord. Men från den avgående SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, som nyligen uteslöts ur moderpartiet:

– Genom åren har jag hört väldigt många tråkiga tal av Jimmie Åkesson, men det här tog nog priset som det absolut tråkigaste tal han någonsin har hållit.

Efter direktsändningen, som besökts av bland andra Expressens vd Gunilla Herlitz, dokumentärfilmaren Nadia Dyberg, tidigare FP-ledaren Bengt Westerberg och Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ väntar så jättefesten på Kallis.

Redan i lördags morse fick jag värdefulla tips inför kvällens DJ Battle. Gyllene Tider-Micke ”Syd” Andersson och Stylesångaren Tommy Ekman konstaterade då i baren på Bromma flygplats, där de väntade på flyget till Umeå, att det bara finns en väg till succé:

– Tänk på outfiten, den är viktigast. Musiken kommer i andra hand.

Redan där och då insåg jag att slaget var förlorat.

Men. Jag höll god min.

MusikStriden. I årets DJ Battle tävlade Expressens Niklas Svensson och Anna Dahlberg mot ett lag från SVT - och förlorade. I politikmatchen tog regeringen hem segern mot alliansens lag.

Under skjortan en rosa t-shirt. På spellistan både gammal schlager och nya danshits. Svenskt och utländskt.

Ett par låtar in i battlet ser jag kulturminister Alice Bah Kuhnke nedanför scenen och lyckas locka upp henne för en spontan fuldans. Getingarna rockar – liksom min kollega Anna Dahlberg. Motståndaren Fredrik Lindström tjurar i sitt hörn bredvid diskjockeyn och kunde knappast var mer felplacerad. Den batteridrivna helikopter vill inte riktigt lyfta – men badbollarna går i väg som de ska. Och stämningen är på topp.

Förlusten är ändå ett faktum 40 minuter senare. Mot Karin Adelskölds utmanande dans har vi ingen chans.


En timme senare har regeringen utklassat oppositionen i motsvarande tävling – med de dansande ministrarna Alice Bah Kuhnke, Annika Strandhäll och Ardalan Shekarabi.

Maud Olofssons vevande på scen är kul – men inte en väg till seger i DJ Battle.

På Donners brunn klagar Dagens Industris ledarskribent PM Nilsson över att han har ont i hälsenorna. Så blir det när man springer maraton.

Junilistans Nils Lundgren, som tidigare satt i Europaparlamentet, smyger sakta förbi mitt bord. Det är inte Junilistans år i Almedalen. I år heller.


TORSDAG 2 JULI

Ärkebiskop Antje Jackelén undrar hur det känns dagen efter DJ Battle. Hon vet allt om förlusten.

Kyrkans högsta höna har under veckan deltagit i 12 seminarier, men hade utan tvekan mäktat med fler. En uppmaning till den eller de som redan nu planerar för nästa års vecka.

I Dagens Industri släpps en stor branschnyhet. NWT-gruppens ägare som också är tredje största ägare i Schibstedt, som i sin tur äger Aftonbladet, säger att han inte skulle motsätta sig en försäljning av tidningen till Bonnier.

Jag träffar Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé i ett avskilt rum på Hotel Wisby. Där går vi igenom partiets hundra nya förslag sedan Anna Kinberg Batra tog över – och jag får veta hur strategin ser ut framöver. Några fler samarbeten med Miljöpartiet på integrationsområdet är inte att vänta, den saken är klar.

Mona Sahlin (S) gästar valstugan och är tydlig med att kampen mot terrorister måste intensifieras. Och de som reser i väg för att strida med terrorgrupper som IS måste straffas – hårt.

– Flera års fängelse ska det vara, säger hon.

Ungefär samtidigt fick idrottsministern Gabriel Wikström (S) se sig besegrad av biträdande finansminister Per Bolund (MP) i basket när Svenska Basketbollförbundet arrangerade en match med ungdomar i Almedalen.

Inga-Lill Hagberg, pressekreterare på Sida, lånar ut ”filmhjälmen” som hundratals Almedalenbesökare haft på sig under veckan. Jag får se ”Åtta minuter på flykt” om den tolvåriga flickan i flyktinglägret Zaatari i Jordanien. En film som påverkar – och som alla borde se.

Åsa Romsons felaktiga påstående i P3:s Tankesmedjan, om att nazisternas koncentrationsläger Auschwitz ligger i södra Tyskland, beklagas.

Språkrörskollegan Gustav Fridolin försöker rädda sin partikamrat:

– Det var varmt och mitt i sommaren, lyder förklaringen.

I Barbecue Garden i Visby springer jag på SD:s Mattias Karlsson en stund innan Gustav Fridolin ska tala i Almedalen. Han har nu gått på semester – men konstaterar:

– Jag ska kanske säga att det beror på dig och dina kolleger om jag är på semester eller inte. Om ni avslöjar något så kanske jag måste jobba.

Inte samma drag. Fi hade ett starkt år i Almedalen förra året, men i år var det inte samma drag kring partiet, konstaterade partiledaren Gudrun Schyman.
Foto: Sven Lindwall
Gav allt. KD:s Jakob Forssmed släppte loss - och surfade på publiken.
Foto: Henrik Montgomery/ Tt
Gästartist. Alliansen tog hjälp av förre centerledaren Maud Olofsson.
Foto: Sven Lindwall

I en intervju med Expressens Pascal Engman säger samtidigt Säpochefen Anders Thornberg att han ”aldrig är berusad”.

– Jag är i tjänst 24/7. Jag är skyldig att vara tillgänglig dygnet runt.

Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan bloggar om att över 700 journalister trängs i Almedalen just nu. ”Kanske rentav för många, som om resten av landet och världen inte riktigt fanns den här veckan då politik och samhälle intar Visby”, skriver hon.

Sveriges Radio har skickat omkring hundra anställda, de flesta journalister, rapporterar hon vidare och slår fast att Almedalsveckan är ”kaotisk och förvirrad”.

Gustav Fridolin riktar oväntat ett tack till både Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf i sitt Almedalstal, för att de så tydligt tagit ställning i migrationspolitiken. Anna Kinberg Batra får dock inget tack.


– Han är fortfarande en tillgång för partiet, säger K-G Bergström i Eftersnack om Fridolin. Åsa Romson är däremot ett sänke.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) som också gästar programmet ger Gustav Fridolin en fyra i betyg.

I Skandiaträdgården följer bland andra kommunikationskonsulten Staffan Dopping, författaren Ann Heberlein, Skandias sparexpert Lars-Ivar Svensson och ekonomijournalisten Carolina Neurath tv-sändningen. Liksom chefen för Svensk Energi, Joakim Bogdanoff, tidigare Resuméchefredaktören Viggo Cavling och ordföranden för Svenska Riskkapitalisterna, Elisabeth Thand Ringqvist.

Den tidigare Moderatledaren Ulf Adelsohn (M), som deltar i panelen, försvarar Åsa Romson och tycker att medierna jagat henne för mycket efter det uppmärksammade uttalandet om Auschwitz i en tv-debatt för ett par månader sedan.

– Det är klart det var idiotiskt att säga som hon sa. Men lämna det nu och gå vidare till sakfrågor som har betydelse, uppmanar han.


FREDAG 3 JULI

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och Folkpartiledaren Jan Björklund kommer samtidigt till Expressens valstuga för en debatt om vinster i välfärden. Vi gör alla tre snabbt upp om att också lägga till Nato som debattämne den närmaste halvtimmen.

Jag kastar in två tre frågor. Och sen är jag mer eller mindre tyst i 30 minuter. Så jobbar proffsen.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra konstaterar under dagen, gång på gång, att Sverigedemokraterna inte är något borgerligt parti. Men hon kan inte riktigt förklara varför så många moderata kommunpolitiker då vill samarbeta med just Sverigedemokraterna.


Under hela veckan har jag från Expressens valscen ställt frågan till alla gäster vilket budskap de vill skicka till Eritreas regim som sedan mer än 5000 dagar håller den svensk-eritreanske journalist Dawit Isaak fånge. Det blir starkt och känslosamt när hans dotter Betlehem Isaak, som för första gången gästar Almedalen, kliver upp på scen och talar om pappan som hon inte sett på 14 år.

Från Expressens scen får en stund senare Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman applåd efter applåd – av de redan frälsta.

Hon medger att det inte är samma drag kring henne som förra året.

– Jag hinner äta lunch, gå på toaletten och ta en liten paus ibland, konstaterar hon.

Hon slår samtidigt hårt mot Stefan Löfven som hon anser inte levererat på jämställdhetsområdet.

Företagarnas vd Günther Mårder utses till årets digitala kommunikatör och ”Hej Digitalt” står för årets mediegenomslag i Almedalen, enligt pr-byrån Springtime och Notified respektive medieanalysföretaget Opoint.

”Hetast i Almedalen” blev Cancerfonden för sin kampanj där ”livvakter” utrustade med paraplyer rent fysiskt erbjöd politiker och andra Almedalsbesökare skydd mot skadliga UV-strålar. Utmärkelsen delas varje år ut av pr-byrån Westander.

Kloka och genomtänkta val.

Moderatledarens premiärtal i Almedalen får två getingar i retorikbetyg av Expressens kulturchef Karin Olsson. Men den tidigare arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson, som gästar Eftersnack, tycker att det var värt fyra.

Förra EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) deltar i panelen tillsammans med S-riksdagsledamoten Veronica Palm, tidigare jämställdhetsministern Margareta Winberg (S) och förra statssekreteraren Per Schlingmann. 

– Anna var tydlig med att det är viktigt med samarbete hemma och utomlands. Vi har ett fruktansvärt komplicerat parlamentariskt läge. Då krävs ett stort ansvarstagande från de största politiska partierna. Alternativet är kaos eller att ge ett nyfascistiskt parti än större inflytande, säger Veronica Palm.

I Skandiaträdgården lyssnar bland andra Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP), Golfförbundets generaldirektör Gunnar Håkansson, moderata riksdagsledamoten Maria Stockhaus och blivande landshövdingen i Gävleborg, Per Bill.

På innekrogen Surfers i Visby går det vilt till när Dagens Nyheters politiska krönikörer Viktor Barth-Kron och Ewa Stenberg ska äta middag efter dagens lämning av artiklar. Ett glas åker plötsligt i golvet och personalen får städa upp.

Stambordet på Donners har jag denna kväll lånat ut till Gotlandsbon och succéförfattaren Jonas Jonasson och Expressens Afrikakorrespondent Torbjörn Selander som rest i 28 timmar för att ta sig från Kapstaden i Sydafrika till Visby på Gotland.


LÖRDAG 4 JULI

På väg till Mediestrategen Brit Stakstons och journalisten Martin Schibbyes sista direktsändning av ”Godmorgon Almedalen” möter jag vid 07.30-tiden en springande KDU-ordförande Sara Skyttedal utanför Hotel Wisby.

I programmet konstateras att det varit en ganska händelsefattig Almedalsvecka jämfört med föregående år. Antalet besökare har också varit färre.

TV4-journalisten Ulf Kristofferson kommer förbi Expressens valstuga och får frågan vilken partiledare som var bäst i talarstolen under veckan.

– Ingen, haha, säger han först, men fortsätter:

– Jimmie Åkesson var väl den som var vassast i framträdandet. De andra sökte inte konflikt, och det gör det jävligt ospännande. Det var ingen hetta.

Om kulturminister Alice Bah Kuhnkes framträdande i DJ Battle i onsdags säger han:

– Det är hennes grej, helt klart.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin får syn på Expressens fotograf Sven Lindwall, som för stunden står med telefonen i handen.

– Man vet att det är över när fotograferna står och fotograferar med sina mobiltelefoner, skämtar hon, om mannen som fångat alla partiledare och ministrar under veckan.

Moderata riksdagsledamoten Annicka Engblom kramar om sin partikamrat Niklas Wykman innan han ska upp i sin sista debatt under Almedalsveckan. Han konstaterar samtidigt:

– Tänk vilken tapper oppositionspolitiker jag är som har stannat kvar bara för att Vänsterpartiet ska ha någon att debattera med. Det är solidaritet.

Gudrun Schyman deltar i veckans allra sista duell i valstugan och medger innan Folkpartiets partisekreterare Maria Arnholm dyker upp att hon är ganska trött.

– Man skulle vilja kasta sig i havet och inte bry sig om anletsdragen.

På Kallis avslutar Aftonbladets redaktion veckan med en gemensam lunch.

– Det har varit en avslagen vecka med mycket mindre folk än i fjol, konstaterar chefen Lena Mellin.

Några bord bort sitter Anna Kinberg Batras presschef Linda Norberg och Moderaternas kommunikations- och analyschef Per Nilsson.

– Nu ska det bli skönt att åka hem säger de i mun på varandra.

Trots att det inte är slut förrän Jan Björklund hållit sitt tal i dag.

Dagens Nyheters långskrivande stjärnreporter Viktor Barth-Kron har bestämt sig för att inte lämna någon lång dokumenttext till tidningen i år.

– Det finns bara plats för ett epos från den här ön, konstaterar han.

Och det har ni just läst.

Om ett år är vi tillbaka – allihop.

Och då får du läsa den här 36 000 tecken långa texten igen. Nästan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.