Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det mystiska viruset har spridit sig från Kina

Japans regering uppger på torsdagen att en man som behandlats för lunginflammation efter att ha återvänt från Kina har testats positivt för coronaviruset.
Foto: EUGENE HOSHIKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Det nya coronaviruset tros komma från en fiskmarknad i Wuhan i Kina.

41 personer har bekräftats smittade och en har avlidit.

Nu befarar kinesiska myndigheter att coronaviruset kan smitta mellan människor.

I december insjuknade flera människor av ett okänt coronavirus efter att ha besökt en fiskmarknad i Wuhan i Kina. Än så länge har 41 personer bekräftats smittade och en person har avlidit. 

Kinesiska myndigheter har tidigare sagt att ingenting tyder på att viruset kan smitta mellan människor. 

Smittspridning skulle kunna vara möjligt

Men efter att ett fall där en drabbad inte varit på fiskmarknaden personligen, så meddelar kinesiska hälsomyndigheterna i Wuhan att de bedömer att det finns en liten risk. Smittspridning inom exempelvis familjen skulle kunna vara möjligt, men det är inte bekräftat rapporterar Sveriges radio

I veckan har viruset påträffats utanför Kina. Tidigare på torsdagen skrev Reuters att en man i 30-årsåldern har testat positivt för viruset enligt Japans hälsodepartement. Han ska ha besökt Wuhan. På måndagen påträffades viruset i Thailand. En person som rest från Wuhan till Thailand ska ha insjuknat och lagts in på sjukhus.

Tillhör samma familj som sars

Världshälsoorganisationen WHO också gått ut med att viruset skulle kunna smitta inom familjer, enligt Reuters

– Världen måste förbereda sig på ett potentiellt utbrott, liknande sars, sade WHO:s talesperson Maria van Kerkhov på en presskonferens.

Coronaviruset hör till samma familj som sjukdomen sars. 2003 insjuknade omkring 8 000 personer av sars och närmare 800 personer dog. 300 av dem dog i Hongkong. 

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att de följer händelseutvecklingen kontinuerligt och bedömer risken för importfall till Sverige som mycket låg.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.