Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det ljusa minnet av henne ska vi vårda ömt"

Fridolin var under två år språkrör för Grön ungdom tillsammans med Zaida Catalán. Foto: Peter Lydén/Tt / TT NYHETSBYRÅN SCANPIX

FN-experten och före detta Grön ungdom-språkröret Zaida Catalán är död.

Zaida Catalán blev 36 år.

Nu sörjs hon av anhöriga, kolleger och regeringen.

”Vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära”, skriver statsminister Stefan Löfven i ett uttalande.

UD och FN bekräftade under natten mot onsdagen Zaida Cataláns bortgång. Catalán var utsänd på ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa när hon och ytterligare fem personer, varav en amerikansk FN-expert, fördes bort i mitten på mars.

Enligt landets regering kidnappades hon när hon färdades på en mopedtaxi som stoppades på en bro.

Kongolesisk polis påträffade Zaida Cataláns död tillsammans med sin FN-kollega Michael Sharp respektive experternas tolk.

 

LÄS MER: Zaida Catalán, 36, dödad på FN-uppdrag

 

Zaida Catalán blev 36 år. Nu sörjs hon av anhöriga, kolleger och svenska regeringen.

Statsminister Stefan Löfven (S) har nåtts av beskedet om svenskans död "med sorg och bestörtning", skriver han i ett uttalande på regeringes hemsida.

"Zaida Catalán var där, anställd som humanitär expert i FN:s arbete, för att stärka freden i landet. Det är ett avgörande uppdrag för att skapa större säkerhet i hela regionen, och ge hopp till ett land som länge plågats av våld och förstörelse"

Löfven beskriver Catalán som en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras. Foto: Niklas Svensson

 

LÄS MER: Svensk misstänkt kidnappad i Kongo

 

Stefan Löfven: ”Sorg och bestörtning”

Löfven beskriver Catalán som en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras.

"Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst, vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära, och känner samtidigt en djup tacksamhet över hennes insats".

Utrikesminister Margot Wallström (S) twittrar: "Bestört över Zaida Cataláns död. Vi sörjer med hennes nära och kära. Ansvariga måste ställas till svars".

Wallström: ”Ansvariga måste ställas till svars”

Fridolin och Catalán. Foto: Peter Lydén/Tt / TT NYHETSBYRÅN SCANPIX

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin känner stor tacksamhet för Zaida Cataláns arbete för Miljöpartiet, skriver de i ett uttalande.

"Hennes uppdrag i DR Kongo var talande för hennes drivkraft att kämpa för en mer rättvis värld. Hennes engagemang för de mänskliga rättigheterna och särskilt kvinnors och flickors rättigheter var grundmurat och tog henne till Afghanistan, Palestina och nu till DR Kongo på olika uppdrag".

De skriver att "hon är en sann förebild och det ljusa minnet av henne ska vi vårda ömt".

Fridolin var under två år språkrör för Grön ungdom tillsammans med Zaida Catalán.

Gustav Fridolin vill att ansvariga ställs inför rätta

Gustav Fridolin säger till TT att Sverige kommer att jobba för att säkerställa att FN och Kongo-Kinshasa verkligen utreder händelsen, så att det står klart exakt vad som skett och att ansvariga ställs inför rätta:

– Det är så oerhört viktigt, precis som António Guterres (FN:s generalsekreterare) beskrev det i natt, att det finns människor som gör de här svåra, viktiga och farliga arbetsuppgifterna. Och då är det avgörande att det inte finns en kultur av straffrihet runt attacker mot biståndsarbetare eller FN-personal.

Maria Wetterstrand: ”Så oerhört tragiskt”

Före detta språkröret Maria Wetterstrand sörjer sin forna partikollega:

”Finner inga ord. Jag kommer minnas hennes engagemang, hennes starka drivkraft och hennes skarpa intellekt, en människa av sällan skådat slag. Så oerhört, oerhört tragiskt”, skriver Wetterstrand i ett Facebook-inlägg.

 

LÄS MER: Selander: "Farligaste området i hela Kongo”

 

FN: ”Hedra deras minne”

FN:s generalsekreterare António Guterres är "djupt sorgsen" över att bekräfta att Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp har hittats döda, skriver han i ett uttalande.

"Michael och Zaida förlorade sina liv medan de försökte förstå anledningarna till konflikter och osäkerhet i Kongo-Kinshasa för att bidra till fred i landet och till dess folk. VI kommer att hedra deras minne genom att fortsätta att stötta det ovärderliga arbete som expertgruppen och hela FN-familjen utför i Kongo-Kinshasa".

M-ledaren Anna Kinberg Batra skriver på Twitter om sorgen efter Catalán:

Anna Kinberg Batra: ”Tragiskt och sorgligt”

Även C-ledaren Annie Lööf sörjer den bortgångne Catalán och skriver att hon minns henne med värme:

EU-parlamentarikern Linnéa Engström, MP, sörjer sin forna kollega och vän och beskriver Catalán som en förebild:

”Min vän och fd kollega Zaida Catalán försvann i Kongo och har nu hittats död. Det är ofattbart och hon fattas mig enormt. Zaida var en sådan ovanlig person, hon vigde hela sitt liv åt att kämpa för andra. Hon var feminist och hon brann för det hon trodde på. Det går inte att uttrycka vad hon har betytt för mig som förebild”, skriver Engström i ett Facebook-inlägg.

MP-ledamoten Maria Ferm sörjer och tackar Zaida Catalán för hennes engagemang:

Jonas Sjöstedt: ”Tankar till vänner och familj”

V-ledaren Jonas Sjöstedt delar sorgen och minns sina samtal med Catalán.

V-ledamoten Rossana Dinamarca har svårt att ta in det tragiska beskedet och minns sin engagerade kollega:

Riksdagsledamoten och före detta demokratiministern Birgitta Ohlsson, L, minns sin forna politikkollega och kräver att hennes död utreds:

”Zaida vågade vara obekväm, väjde inte för debatten och drevs av det internationella engagemang som sedan tog henne till världens svåraste platser som krigets Kongo och Afghanistan. När jag hade kontakt med henne genom åren verkade hon genuint lycklig av att arbeta på fältet och drevs av ett starkt rättvisepatos. FN och svenska myndigheter måste kräva att Cataláns död utreds av lokala myndigheter/världssamfundet”, skriver hon på Facebook.

Birgitta Ohlsson: ”Måste kräva att Cataláns död utreds”

V-ledamoten och före detta Ung vänster-ledaren Ali Esbati beskriver uppgifterna om Cataláns död som ”chockerande”:

”Det var länge sedan jag träffade Zaida, men hon var språkrör för Grön Ungdom samtidigt som jag var ordförande i Ung Vänster och då sågs vi väldigt ofta. Jag minns henne som mycket varm, intelligent och genuint engagerad i mänskliga rättigheter och de globala rättvisefrågorna. Det ledde henne vidare till att arbeta runtom i världen. Att det nu lett till hennes död är skakande, orättvist och beklämmande”, skriver han på Facebook och skickar kondoleanser till Zaidas anhöriga och vänner: