Nasa-astronauten Jack Fisher jobbar på den internationella rymdstationen ISS. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNNasa-astronauten Jack Fisher jobbar på den internationella rymdstationen ISS. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Nasa-astronauten Jack Fisher jobbar på den internationella rymdstationen ISS. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
SpaceX Falcon lyfte från Kennedy Space Center i Florida 19 februari i år. Foto: CRAIG BAILEY / AP TT NYHETSBYRÅNSpaceX Falcon lyfte från Kennedy Space Center i Florida 19 februari i år. Foto: CRAIG BAILEY / AP TT NYHETSBYRÅN
SpaceX Falcon lyfte från Kennedy Space Center i Florida 19 februari i år. Foto: CRAIG BAILEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Det krävs för att bli astronaut hos Nasa

Publicerad

Rymden är rekordhet!

Snart avslöjar Nasa vilka de antar till sin astronaututbildning – och antalet ansökningar krossar det gamla rekordet från 1978.

Här är vad som krävs för att bli antagen.

Över 18 300 personer sökte in – och om en vecka är det dags för Nasa att avslöja vilka som blir framtidens astronauter. Från den stora skaran som längtar ut i rymden är det bara mellan åtta och 14 av de sökande som kommer att få chansen.

Senast Nasa tog in sökande till sin astronaututbildning var 2012. Då var det "bara" 6 100 som kände suget efter att någon gång i framtiden få sätta sig i en rymdraket. Och inte ens rekordet från 1978 hade en chans mot årets siffra. Då sökte 8 000 in – alltså mindre än hälften mot årets skörd.

Det krävs för att bli astronaut

Så vad krävs då för att bli astronaut? I samband med nedräkningen inför avslöjandet av de nya astronautstudenterna har Nasa publicerat en rad frågor och svar om den eftertraktade utbildningen.

Den amerikanska rymdmyndigheten listar där tre minimikrav för att få söka in:

• Kandidatexamen från en ackrediterad institution inom teknik, biovetenskap, fysik, datavetenskap eller matematik.

• Examen måste ha följts av minst tre års relaterad yrkeserfarenhet eller minst 1 000 timmar som pilot i ett jetflygplan.

• Man ska även ha möjlighet att klara av Nasas fystest för astronauter.

Urvalsprocessen går sedan till som så att en panel på 50 personer, främst bestående av nuvarande astronauter, skalar ner de sökande som klarat de grundläggande kraven till en grupp på några hundra som de anser vara bäst lämpade. Därefter kollas referenser upp och en mindre samling experter tar vid för att kalla in de 120 bästa sökanden för intervjuer och medicinska tester. De skalas sedan ner ytterligare till en grupp på 50 för ytterligare intervjuer och tester. De som till slut antas kommer från denna grupp.

Så har klasserna sett ut tidigare

Astronautklassen som ska utses om en vecka blir den 22 i ordningen hos Nasa. Och de har sett lite olika ut genom åren. Här är några exempel:

• Den fjärde klassen som inledde sin utbildning 1965 kallades för Vetenskapsmännen, då de akademiska meriterna ansågs viktigare än piloterfarenhet.

• Den åttonde klassen (1978) blev ett stort steg framåt för mångfalden inom Nasa då den första kvinnan, den första mörkhyade och den första med asiatiskt ursprung antogs.

• Den sextonde klassen (1996) är den hittills största med 44 studenter. 35 kom från USA och nio från andra länder. 

• De 21:a och senaste årgången inledde sin utbildning 2013 och blev den första helt jämlika klassen sett till kön, med fyra män och fyra kvinnor.

Vad kommer astronauterna att flyga?

Nasa skriver att de nya astronauterna kan komma att tilldelas uppdrag på någon av följande fyra rymdfarkoster:

• Den internationella rymdstationen ISS.

• Nasa farkost Orion som enligt planen ska användas för längre rymdfärder, till exempel framtida uppdrag till mars.

• Någon av de två kommersiella rymdfärjorna, Boeing CST-100 Starliner och SpaceX Crew Dragon, som fortfarande är under utveckling i USA.

Den internationella rymdstationen ISS.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Så ser utbildningen ut

Under de första två åren av utbildningen fokuserar man på de grundläggande färdigheterna som astronauterna behöver. De tränas för rymdpromenader, simulerar dockning av rymdfarkoster med rymdstationen, lär sig om rymdstationens system samt pluggar ryska. 

De kommer även att slipa på andra viktiga egenskaper inför uppdragen i rymden, så som ledarskap och att kunna jobba tillsammans. Detta genom bland annat överlevnadsövningar.

Efter de två första åren räknas de som fullvärdiga astronauter som kan tilldelas rymduppdrag. Men i väntan på deras tur får de tekniska uppgifter på Johnson Space Center. Det kan innebära allt från att stötta pågående uppdrag till att ge råd under utvecklingen av framtida farkoster.

Meddelas via telefonsamtal

Snart vet vi alltså vilka av de 18 353 sökande som kommer att få chansen att bli astronauter. De lyckligt utvalda kommer att meddelas via telefonsamtal från två högt uppsatta Nasa-chefer där de uppmanas att bara berätta beskedet för deras närmsta familj innan Nasa offentliggör nyheten.

Tobias Söderlund
Tobias Söderlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag