Det krävs för att bli astronaut hos Nasa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nasa-astronauten Jack Fisher jobbar på den internationella rymdstationen ISS.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
SpaceX Falcon lyfte från Kennedy Space Center i Florida 19 februari i år.
Foto: CRAIG BAILEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Rymden är rekordhet!

Snart avslöjar Nasa vilka de antar till sin astronaututbildning – och antalet ansökningar krossar det gamla rekordet från 1978.

Här är vad som krävs för att bli antagen.

Över 18 300 personer sökte in – och om en vecka är det dags för Nasa att avslöja vilka som blir framtidens astronauter. Från den stora skaran som längtar ut i rymden är det bara mellan åtta och 14 av de sökande som kommer att få chansen.

Senast Nasa tog in sökande till sin astronaututbildning var 2012. Då var det "bara" 6 100 som kände suget efter att någon gång i framtiden få sätta sig i en rymdraket. Och inte ens rekordet från 1978 hade en chans mot årets siffra. Då sökte 8 000 in – alltså mindre än hälften mot årets skörd.

Det krävs för att bli astronaut

Så vad krävs då för att bli astronaut? I samband med nedräkningen inför avslöjandet av de nya astronautstudenterna har Nasa publicerat en rad frågor och svar om den eftertraktade utbildningen.

Den amerikanska rymdmyndigheten listar där tre minimikrav för att få söka in:

• Kandidatexamen från en ackrediterad institution inom teknik, biovetenskap, fysik, datavetenskap eller matematik.

• Examen måste ha följts av minst tre års relaterad yrkeserfarenhet eller minst 1 000 timmar som pilot i ett jetflygplan.

• Man ska även ha möjlighet att klara av Nasas fystest för astronauter.

Urvalsprocessen går sedan till som så att en panel på 50 personer, främst bestående av nuvarande astronauter, skalar ner de sökande som klarat de grundläggande kraven till en grupp på några hundra som de anser vara bäst lämpade. Därefter kollas referenser upp och en mindre samling experter tar vid för att kalla in de 120 bästa sökanden för intervjuer och medicinska tester. De skalas sedan ner ytterligare till en grupp på 50 för ytterligare intervjuer och tester. De som till slut antas kommer från denna grupp.

Så har klasserna sett ut tidigare

Astronautklassen som ska utses om en vecka blir den 22 i ordningen hos Nasa. Och de har sett lite olika ut genom åren. Här är några exempel:

• Den fjärde klassen som inledde sin utbildning 1965 kallades för Vetenskapsmännen, då de akademiska meriterna ansågs viktigare än piloterfarenhet.

• Den åttonde klassen (1978) blev ett stort steg framåt för mångfalden inom Nasa då den första kvinnan, den första mörkhyade och den första med asiatiskt ursprung antogs.

• Den sextonde klassen (1996) är den hittills största med 44 studenter. 35 kom från USA och nio från andra länder. 

• De 21:a och senaste årgången inledde sin utbildning 2013 och blev den första helt jämlika klassen sett till kön, med fyra män och fyra kvinnor.

Vad kommer astronauterna att flyga?

Nasa skriver att de nya astronauterna kan komma att tilldelas uppdrag på någon av följande fyra rymdfarkoster:

• Den internationella rymdstationen ISS.

• Nasa farkost Orion som enligt planen ska användas för längre rymdfärder, till exempel framtida uppdrag till mars.

• Någon av de två kommersiella rymdfärjorna, Boeing CST-100 Starliner och SpaceX Crew Dragon, som fortfarande är under utveckling i USA.

Den internationella rymdstationen ISS.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Så ser utbildningen ut

Under de första två åren av utbildningen fokuserar man på de grundläggande färdigheterna som astronauterna behöver. De tränas för rymdpromenader, simulerar dockning av rymdfarkoster med rymdstationen, lär sig om rymdstationens system samt pluggar ryska. 

De kommer även att slipa på andra viktiga egenskaper inför uppdragen i rymden, så som ledarskap och att kunna jobba tillsammans. Detta genom bland annat överlevnadsövningar.

Efter de två första åren räknas de som fullvärdiga astronauter som kan tilldelas rymduppdrag. Men i väntan på deras tur får de tekniska uppgifter på Johnson Space Center. Det kan innebära allt från att stötta pågående uppdrag till att ge råd under utvecklingen av framtida farkoster.

Meddelas via telefonsamtal

Snart vet vi alltså vilka av de 18 353 sökande som kommer att få chansen att bli astronauter. De lyckligt utvalda kommer att meddelas via telefonsamtal från två högt uppsatta Nasa-chefer där de uppmanas att bara berätta beskedet för deras närmsta familj innan Nasa offentliggör nyheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.