Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det intressanta är hur informationen används”

Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på IIS, Internetstiftelsen i Sverige.
Foto: SARA ARNALD / PRESSBILD

Anne–Marie Eklund Löwinder är rankad som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter.

– Några av sakerna på Google och Facebook kan man begränsa. Men det intressanta är inte att de samlar in information, utan hur den används, säger Eklund Löwinder.


Facebook har hamnat i skottgluggen de senaste veckorna efter att det avslöjats att företaget Cambridge Analytica samlat in information om 87 miljoner användare och sålt den vidare till tredje part. 

Facebooks Mark Zuckerberg har tidigare medgett att företaget svikit sina användare och att de nu arbetar på att bli bättre i framtiden – men att det kommer att ta tid. 

Och i förra veckan avslöjade New York Magazine att Facebook sparade filmer som aldrig lagts upp av användarna. 

Tidigare fanns möjligheten för användarna att spela in filmer direkt i plattformen, för att därefter publicera dessa på sina vänners tidslinjer. 

Men även om du valde att inte ladda upp din inspelade film låg den kvar på företagets servrar, skriver New York Magazine.


LÄS MER: Facebook erkänner: Vi skannar privata meddelanden på Messenger 


Det intressanta är inte att information samlas in utan hur den används, menar Anne-Marie Eklund Löwinder.
Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

En av våra främsta experter

Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på IIS, Internetstiftelsen i Sverige, och en av Sveriges främsta experter på området.

– Några av sakerna på Google och Facebook kan man begränsa. Men det intressanta är inte att de samlar in information, utan hur den används, säger Eklund Löwinder.

– Det är när de börjar sammanställa och bearbeta informationen de har om oss, som vi ska undra vad som pågår. 

Är det någon punkt som är mer viktig?

– Att kontrollen av uppgifterna lämnas tillbaka till användaren, och hamnar i användarens händer. Vi är snälla och lånar ut informationen till dem, och så länge de sköter sig är det okej. Men den dag vi bedömer att de inte gör det, då ska vi ha rätt att få tillbaka informationen. Och säga att den får ni inte använda längre.

Tidskrävande uppgift

Att sätta sig ner och kolla vad de olika aktörerna har om en användare är en tidskrävande uppgift (som faktarutorna här bredvid visar).

– Det kan man göra om man är orolig eller intresserad. Det kan vara nyttigt att man blir medveten om graden av information.

Har du själv kollat vad de har om dig?

– Faktiskt inte. Men jag tänker på vad jag kommunicerar och använder andra tjänster om det är något viktigt eller känsligt. 

Vad annat kan man göra?

– Jag vill uppmuntra alla användare att ta reda på mer, att titta på sajter som eff.org där man får lära sig mer om hur man skyddar sin integritet, och gå in på internetkunskap.se där man får veta mer om hur det fungerar. 

– Alla ska vilja, våga och kunna använda internet och de tjänster som erbjuds där, utan oro för att det sker intrång i deras personliga integritet. Ett intrång som de dessutom är omedvetna om.


LÄS MER: Mark Zuckerberg: ”Vi har gjort misstag”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.