Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det hela verkar på något vis planerat"

<p>"Det hela verkar på något vis planerat", säger nu Tysklands justitieminister Heiko Maas om övergreppen i Köln.<br></p>Foto: Britta Pedersen
<p>Under lördagen protesterade tusentals efter övergreppen i Köln. Polisen använde vattenkanoner mot demonstranterna.</p>Foto: Roland Weihrauch / Epa / Tt

De sexuella massövergreppen kan ha varit planerade, sa Tysklands justitieminister Heiko Maas på söndagen.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommenterar de uppmärksammade övergreppen.

– Man kan också behöva upplysa människor som kommer hit om våra lagar men generellt gäller det här överallt, säger Wallström.

Nyårsnattens händelser i Köln, Tyskland, har fortfarande inte lagt sig. Först gick polisen ut med att firandet gått lugnt till i staden – därefter kom det fram att hundratals kvinnor polisanmält övergrepp. Tre fjärdedelar av övergreppen ska ha varit sexuella. I minst ett fall ska det röra sig om en fullbordad våldtäkt.

fredagen greps två personer för inblandning i massövergreppen. Över 30 misstänkta har identifierats. Enligt den tyska inrikesministerns talesperson Tobias Plate rör det sig om nio algerier, åtta marockaner, fem iranier och fyra syrier. Bland de identifierade finns även två tyskar, en irakier, en serb och en amerikan.

För att reda ut vad som hände på nyårsnatten jobbar 100 poliser med att bearbeta anmälningarna, som utöver sextrakasserier även berör stölder.

Ministern: Verkar planerat

Redan nu har landets justitieminister Heiko Maas, S, en misstanke om hur det gick till: Det kan ha koordinerats.

– Om så många träffas för att begå brott verkar det hela på något vis planerat, säger han till Bild am Sonntag.

Polisen undersöker enligt Bild am Sonntag om nordafrikanska män från hela Västeuropa gjort upp om att träffas i Köln och andra europeiska städer via sociala medier.

– Alla förbindelser måste undersökas noggrant, säger Heiko Maas och fortsätter.

– Kulturella bakgrunder varken rättfärdigar eller ursäktar något, det är inte ens acceptabelt som förklaring. Hos oss är kvinnor och män i alla avseenden likaberättigade. Det måste alla acceptera som lever här.

Wallström: "Kvinnor ska slippa övergrepp"

Även i småländska Kalmar rapporterades massövergrepp under nyårsnatten. För två dagar sedan hade ett tiotal personer anmält att de blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Expressen har frågat utrikesminister Margot Wallström, S, om vilka konsekvenser massövergreppen och de tyska ministrarnas uttalanden kan få i Europa.

– Jag har bara en sak att säga. Det är att kvinnor, oavsett var de är, ska slippa övergrepp, sexuella övergrepp eller våld. Det gäller oavsett var man befinner sig eller i vilken miljö. Sen kan man också behöva upplysa människor som kommer hit om våra lagar men generellt gäller det här överallt, säger Wallström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.