Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det här vet vi om terrorhotet mot Stockholm

Hotet ska vara riktat mot centrala delar av Stockholm enligt uppgifter.
Foto: OLLE SPORRONG
Hotet ska ha spridits via sociala medier.
Foto: OLLE SPORRONG

Säpo har tagit emot ett terrorhot mot Stockholm, uppger källor för Expressen.

Det här vet vi – och det här vet vi inte. 

Vad har hänt?

Privatpersoner har slagit larm till polisen om att det sprids uppgifter om ett terrorhot riktat mot Sverige i sociala medier, meddelar polisen på sin sajt.

Målet för den påstådda attacken ska vara centrala Stockholm. Stockholmspolisen har gått in i stabsläge för att bistå Säkerhetspolisen som leder insatsen, uppger källor för Expressen.

Vad säger Säpo?

Nina Odermalm-Schei, kommunikationschef vid Säkerhetspolisen, säger till Expressen:

– För Säkerhetspolisens del så är det här något som vi hanterar inom ramen för vårt underrättelseflöde. Ungefär varannan dag så får vi underrättelse om att någon eller några har uttryckt attentatsavsikter mot Sverige.Vad säger polisen?

Rikspolischef Dan Eliasson hålls informerad om det aktuella läget. 

– Vi kan naturligtvis inte beskriva hur vi jobbar för att förhindra eventuella terrorattentat, säger han till Expressens Hanna Jakobson. Vi vidtar de säkerhetshöjande åtgärder som vi anser vara erforderliga. 

Från vem eller vilka kommer terrorhotet?

Rikspolischef Dan Eliasson vill inte gå in på om hotet kommer från en högerextrem eller någon våldsbejakande islamistisk organisation.

Vad säger politikerna?

Statsminister Stefan Löfven har informerats. 

"Regeringen är informerad och håller sig löpande informerad. I övrigt hänvisar vi till Säpo", skriver hans pressekreterare Ingela Nilsson i ett sms till Expressen vid 12-tiden.  

– Jag vet att säkerhetspolisen jobbat med detta under en tid, åtminstone sen natten, säger justitieminister Morgan Johansson till journalister i riksdagen.

Tomas Tobé (M), riksdagsledamot och ordförande i justitieutskottet, ser allvarligt på hotet:

– Det är självfallet väldigt allvarlig information. Jag tog del av den via medier, säger han till Expressen.

Han fortsätter:

– Jag har inte fått någon information via regeringen, men vi får nu se hur den här informationsgången har varit och vad Säkerhetspolisen säger framåt. Det är lite för tidigt att avgöra just nu.

Hur påverkar terrorhotet mig?

– Man ska vara extra uppmärksam och om man upplever något misstänkt hot ska man rapportera det till polisen, säger justitieminister Morgan Johansson till journalister i riksdagen.

Hur kan jag prata med mina barn om terror?

Enligt Anna Norlén, psykolog och verksamhetschef på Ericastiftelsen som erbjuder psykoterapeutisk behandling av barn, är det viktigt att prata med barn om terror eftersom att de tar del av nyheter på sociala medier:

– Det finns inget värde av att vara för realistisk när man försöker att trygga ett barn – man ska givetvis inte lura dem, men man kan betona att det är många vuxna, föräldrar, brandmän och poliser som göra allt de kan för att vi ska vara trygga, har Anna Norlén tidigare sagt.

Hon berättade då: 

– Oron är ofta ett sätt för barnen att visa att man behöver lite extra omsorg och trygghet. Då tycker jag att man kan ge dem det och följa dem till skolan eller låta barnet sova i ens säng – men man behöver själv inte bli orolig av barnets beteende eftersom det oftast klingar av.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.