Det här vet vi om masskjutningen

Mir Seddique, skytten Omar Mateens far, säger i en intervju med NBC News att sonen blev upprörd när han såg två män kyssas. Omar Mateens dåd har inget med religion att göra, enligt fadern.
Polisen inleder en insats där två mindre detonationer utlöses för att förvirra gärningsmannen.
Foto: Carolyn Cole / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Undantagstillstånd är utlyst i Orlando. Lokal polis och FBI jobbar med utredningen.
Foto: Phelan M. Ebenhack / AP TT NYHETSBYRÅN
50 personer dödades på nattklubben Pulse i Orlando.
Foto: Carolyn Cole / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Tre timmar efter att attacken startade gick polisen in med pansarfordon och chockgranater.
Foto: Cristobal Herrera / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under natten mot söndag utfördes ett terrordåd på den HBTQ-vänliga nattklubben Pulse i Orlando, Florida.

49 personer dödades och ytterligare 53 skadades - vilket gör terrordådet till den värsta masskjutningen i USA:s historia.

29-årige Omar Mateen pekas ut som gärningsmannen. Innan han utförde dådet ska han ha svurit trohet till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

# 49 personer dödades, gärningsmannen inte inräknad, i skjutningen på nattklubben Pulse i Orlando. Samtidigt skadades 53 personer. Det innebär att attacken är det värsta skottdramat i amerikansk historia. Alla döda har identifierats utom en, 24  av offren har hittills namngivits.

# 29-årige Omar Mateen pekas ut som skytt. Han var amerikansk medborgare och bosatt i Fort Pierce i Florida. Han dödades av polis på platsen.

# President Barack Obama uttalade sig om attacken på en presskonferens. "Det här är en terrorhandling och det vi säkert vet om gärningsmannen är att han var fylld av hat", sa han.

# Omar Mateen var enligt New York Times beväpnad med automatkarbin och en pistol. Utredarna undersöker om han även bar på sprängmedel. Polisens uppfattning är att skytten var välorganiserad och förberedd inför attacken. 

# Den utpekade skytten Omar Mateen kör sin van de 19 milen från hemstaden Fort Pierce till Orlando. Någon gång före klockan 02 på natten lokal tid parkerar parkerar han utanför den HBTQ-vänliga nattklubben Pulse.


Läs mer: Ensamvarg låg bakom dådet


# Klockan 02.02 går han in genom entrén på klubben, som är fullpackad med gäster. Han är då beväpnad med en AR-15, ett semiautomatiskt gevär, och en pistol. Han har gott om ammunition på sig. Han öppnar eld, lämnar sedan klubben för att sedan gå in i den igen. Vissa av gästerna flyr i panik medan andra väljer att gömma sig inne i lokalen. Därinne barrikaderar han sig med gisslan, skriver New York Times.

# Klockan 03 skriver någon som har tillgång till klubbens Facebook-konto ett meddelande som får stor spridning. "Alla ta er ut från Pulse och fortsätt springa", lyder meddelandet.

# Polis kommunicerar med mannen, men lyckas inte få honom att ge upp. Beslut fattas om att storma lokalen och klockan 05 inleds insatsen. Två mindre detonationer utlöses för att förvirra gärningsmannen. En bepansrad bil körs in i en vägg som öppnar upp ett hål som människor kan fly ut ur. Även Omar Mateen går ut genom hålet och börjar skjuta, och skjuts då till döds av polis. En polis blir skjuten i huvudet men räddas av sin kevlarhjälm. Minst 30 personer hittas levande i lokalen.


Läs mer: Leslie, 42, skulle till Pulse - ångrade sig


# Flera andra personer utreds för eventuell inblandning i dådet, enligt åklagare Lee Bradley.

# Mir Seddique, skytten Omar Mateens far, säger i en intervju med NBC News att sonen blev upprörd när han såg två män kyssas. Omar Mateens dåd har inget med religion att göra, enligt fadern.

# Terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret för attacken mot Pulse. Ronald Hopper på det lokala FBI-kontoret uppger att polisen jobbar med uppgiften att Omar Mateen var en radikaliserad jihadist.

# Amerikanska myndigheter har bekräftat att det finns kopplingar till islamistisk fundamentalism.

# Undantagstillstånd är utlyst i Orlando. Lokal polis och FBI jobbar med utredningen. Polisen varnar för att utredningen kommer att ta enormt lång tid, uppger CNN, bland annat för att brottsplatsen är kaotisk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.