Foto: MAHESH KUMAR A / APFoto: MAHESH KUMAR A / AP
 Foto: MAHESH KUMAR A / AP
Foto: PATRICK SISON / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: PATRICK SISON / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PATRICK SISON / AP TT NYHETSBYRÅN

Det här var störst på Facebook i år

Publicerad

Terrordåd, orkaner och politik – stora händelser har avlöst varandra under 2017. Men det som toppar listan på ämnen som människor över hela världen har diskuterat mest på Facebook är Internationella kvinnodagen.

Den 8 mars berör. Tusentals och åter tusentals postade i år inlägg för att uppmärksamma och diskutera kvinnorelaterade frågor dagen till ära. Facebook i Sverige uppger själva att över 165 miljoner människor genererade drygt 430 miljoner interaktioner – till exempel inlägg, kommentarer och delningar – globalt. Det är en fördubbling jämfört med året innan.

God tvåa när det gäller vad som diskuterats mest på Facebook är sportrelaterad: Finalen i amerikansk fotboll – Super Bowl – som spelades den 5 februari lockade 64 miljoner människor som i sin tur var inblandade i över 240 miljoner interaktioner i ämnet.

Masskjutningen i Las Vegas på tredje plats

På tredje plats hamnar masskjutningen i Las Vegas: Tusentals människor erbjöd sig att hjälpa till direkt via Facebooks krishanteringsverktyg. Via gruppen Las Vegas Shoooting Master Thread delades inlägg med erbjudanden om hjälp, efterlysningar och information.

Enligt den sociala mediejätten var 2017 ett år då vi inte bara var engagerade, utan även hjälpsamma. De händelser som samlade mest engagemang och då flest hjälpte andra via Facebook blev jordskalvet i Mexiko i september samt orkanen Harvey och välgörenhetskonserten One Love Manchester, som genererade 80 miljoner visningar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag