Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det har skett ett närmande”

Expressens statsvetare Jenny Madestam om partiledarnas drabbning i riksdagen.
Jenny Madestam. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Under onsdagen möttes partiledarna i en debatt i riksdagen. 

Så här kommenterar Expressens statsvetare Jenny Madestam onsdagens drabbning. 

Jonas Sjöstedt anklagar återigen Moderaterna och Kristdemokraterna för att kopiera SD:s politik. Ligger det något i det? 

– Både M och KD har förstått att sättet att locka tillbaka väljare från SD är att visa på att man har en restriktiv migrationspolitik och att man ligger i framkant när det gäller bekämpande av kriminaliteten. Det är den vägen som både M och KD slagit in på. KD var också det parti som först visade att man inte ryggar för att ha ett samröre med SD, något som M också hakat på. På så vis ligger det väl något i att det har skett ett närmande. 

Hur viktiga är de här debatterna i riksdagen? Hur många kollar och följer vad som sägs? 

De är viktiga för partierna primärt, men också för väljarna på så vis att det sker en medial bevakning. Det blir i alla fall någon slags referat av vad som sagts och gjorts. Men jag skulle säga att de tv-sända debatterna nog är viktigare än de i riksdagen. Men samtidigt är det i riksdagen som demokratin görs. Då är det viktigt att partiledarna dyker upp där, det finns en symbolik i det. Men det är nog en ganska begränsad grupp människor som sitter och tittar på de här debatterna. 

Nyamko Sabuni sitter inte i riksdagen och ersattes därför av av Johan Pehrson, partiets gruppledare i riksdagen. Vad betydde det för Liberalerna, ett krisparti om man får tro opinionsmätningarna? 

Liberalerna skulle just nu behöva all täckning man kan få medialt för sin partiledare så att det blir en person som väljarna känner igen och så att hon får möjlighet att lägga fram sin politik. Det är alltid ett litet minus när inte partiledaren kan vara med, även om det finns en erfaren vikarie. Det är ett oroväckande läge i partiet nu. Det finns en nervositet och vi ser hur Nyamko Sabuni har försökt med olika utspel som ska visa att man inte sitter i knät på regeringssamarbetet utan att man har dörren öppen för något annat också. Partiet hade hoppats att det skulle lyfta med Nyamko Sabuni. Det har det inte gjort, men det är också för att man inte bestämt vad man vill än. 

Enligt den senaste mätningen från Demoskop är Socialdemokraterna och SD nu i princip lika stora. Hur illa ute är Stefan Löfven? 

För S är det ett jättepressat läge nu. Att det går så dåligt i opinionen i kombination med kritiken från kommuner och inte minst egna kommunalråd innebär verkligen en pressad situation. Något måste hända. Frågan är om S kommer orka hålla ut över nästa val med Stefan Löfven som ledare eller om man vågar sig på någon typ av förändring med ledarskifte innan valet. Jag lutar åt att det blir skifte efter valet för att man inte vågar göra några större förändringar innan och för att man hoppas att C och L ska vara kvar i det här samarbetet.

LÄS MER: Tre heta ämnen i partiledardebatten
LÄS MER: Kristersson: Ska samla alla partier som är kritiska till regeringen inför nästa val
Annie Lööf om SD:s opinionsframgångar