Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här innebär en misstroendeförklaring

En misstroendeförklaring är ett verktyg för att avsätta ett statsråd – eller en hel regering.Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Stefan Löfven (S) har inte kommenterat att alliansen öppnat för misstroendeförklaring.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf (C) anser att regeringen måste ta sitt ansvar och lägga korten på bordet. Foto: MIKAEL SJÖBERG
"Vi anser att en oberoende kriskommission kommer att krävas oavsett om misstroendevotum riktas mot statsråd, eller av de av andra skäl lämnar sina poster", säger Ebba Busch Thor (KD)Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Känslig information – bland annat hela det svenska militära fordonsregistret – från Transportstyrelsen har läckt utomlands.

Nu har Alliansen, tillsammans med Sverigedemokraterna, öppnat för misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd.

Det här innebär en misstroendeförklaring:

Vad är en misstroendeförklaring? 

Misstroendeförklaring – eller misstroendevotum – är ett verktyg för att avsätta statsråd eller en hel regering. Minst 35 ledamöter i riksdagen måste ställa sig bakom förslaget om misstroendeförklaring. För att det ska gå igenom krävs en majoritet i riksdagen – det vill säga att 175 ledamöter röstar för. 

Vad händer om en misstroendeförklaring går igenom?

Ett enskilt statsråd måste avgå om den inte har riksdagens förtroende. Om statsministern inte har riksdagens förtroende måste hela regeringen avgå.

Inom en vecka efter en omröstning gått igenom kan regeringen upplösa riksdagen och utlysa ett extraval för att få folkets förtroende. 

Varför öppnar allianspartierna för en misstroendeförklaring nu? 

Allianspartierna ser mycket allvarligt på att känslig information läckt ut från Transportstyrelsens register. Annie Lööf (C) anser att det är "graverande" och den enskilda drabbas. Nu kräver man från partiet att regeringen måste kliva fram och lägga korten på bordet. 

Partiledare Ebba Busch Thor (KD) ställer sig bakom:

"Vi anser att en oberoende kriskommission kommer att krävas oavsett om misstroendevotum riktas mot statsråd, eller av de av andra skäl lämnar sina poster".

Stefan Löfven har inte kommenterat Transportstyrelsens läcka ännu.  

Även sverigedemokraternas är beredda att begära misstroendevotum, mot enskilda ministrar och statsminister Stefan Löfven, om han inte väljer att möblera om i regeringen i samband med riksmötets öppnande 12 september.

– Om statsministern inte kommer fram till att de här ministrarna måste lämna sina poster, då kommer vi att rikta misstroendevotum inte bara mot de ansvariga ministrarna utan även mot statsministern. Vi kommer begära misstroendevotum mot statsministern oavsett vad alliansen kommer fram till, säger Paula Bieler. 

Har Stefan Löfven misstroendeförklarats någon gång?

Efter att Stefan Löfven dragit tillbaka sitt vallöfte om ett extra insatt val om hans budget inte gick igenom drev Sverigedemokraterna en omröstning mot statsministern efter valet 2014. 

45 röstade för och 133 emot (155 avstod från att rösta)

Har en misstroendeförklaring gått igenom? 

Vid sju tillfällen har oppositionen förklarat missvotum mot ett statsråd – men inte vid något av tillfällena har riksdagen haft majoritet.

Den första var Torbjörn Fälhdin (C) 1980. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet drev då en misstroendeförklaring mot statsministerns ekonomiska politik. 174 för – och 175 emot. 

 

LÄS MER: Sex frågor och svar om Transportstyrelsens it-skandal 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.