Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här händer efter kungabarnets födsel

Foto: Suvad Mrkonjic

Klockan 04.26, torsdagen den 23 februari fick Sverige en ny tronarvinge.

På en presskonferens klockan 07.00 på morgonen bekräftade Prins Daniel att en prinsessa var född.

Enligt hovets informationschef Bertil Ternert hålls en konselj på Stockholms slott i morgon med anledning av det kungliga barnets födelse.

Klockan tolv i dag skjuts salut från kanonerna på Skeppsholmen i Stockholm.

Sverige har fått en ny prinsessa.

På en presskonferens vid 07-tiden på torsdagsmorgonen bekräftade Prins Daniel att en prinsessa var född.

Nu väntar ett späckat schema för kro

Det första som händer efter födseln är att riksmarkskalken Svante Lindqvist, hovstaternas högsta ämbetsman, meddelar statsministern och övriga i landets ledning om födseln. Därefter blir beskedet offentligt.

Kort efter Prins Daniels presskonferens lades en kommuniké upp på Kungahusets Facebook-sida.

"Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Kronprinsessan Victoria torsdagen den 23 februari 2012 kl 04.26 nedkom med en dotter. Såväl moder som barn mår bra", skrev Riksmarskalk Svante Lindqvist i kommunikén.

 

Vittnesbekräftelse

Efter födseln ska riksdagens talman Per Westerberg (M), statsminister Fredrik Reinfeldt (M), riksmarskalken Svante Lindqvist och överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister bekräfta att det kungliga barnet inte bytts ut.

De ska samtliga underteckna och sätta sina sigill på ett dokument, vittnesbekräftelsen.

Vittnesbekräftelsen hålls dagen efter födseln, om den inte sker på en lördag. I så fall hålls bekräftelsen på måndagen närmast efter.

Konselj

Efter vittnesbekräftelsen kallar kungen till konselj, ett möte med statsministern och regeringens statsråd.

Vid konseljen informerar kungen regeringen om barnets titel, namn, tilltalsnamn samt tilldelat hertigdöme/hertiginnedöme.

Konseljen hålls dagen efter födseln, om inte födseln sker på en lördag då konseljen hålls följande måndag.

42 skotts salut

Efter födseln kommer salut att skjutas från Skeppsholmen i Stockholm och vid salutstationer i Boden, Vaxholm, Karlskrona och Göteborg.

Det skjuts totalt två salutomgångar med 21 skott vardera. Mellan omgångarna är det en minuts mellanrum.

Gudstjänst

Efter födseln ska också en gudstjänst hållas, Te Deum.

Te Deum-gudtjänsten hålls vid större händelser i kungahuset, som dop, födelsedagar och jubileer. Senast en Te Deum-gudstjänst hölls var vid kungens 60-årsdag den 30 april 2006.

Gudstjänsten hålls i Slottskyrkan dagen efter födseln, om den inte sker på en lördag. Då hålls gudstjänsten följande måndag.

Inbjudna gäster är den närmaste familjen, representanter för riksdag, regering och övriga representanter från det officiella Sverige samt hovets personal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.