Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det har gnisslat rätt länge mellan dem"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Inget radarpar. Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har tagit över partiets krishantering och uppges inte komma så bra överens med partiledaren ­Jimmie Åkesson trots att de tidigare beskrivits som ett radarpar.. Foto: SVEN LINDWALL
Foto: Sven Lindwall

Partisekreteraren Björn Söder, SD, har tagit kommandot över ­krishanteringen. Söder vill inte alls gå lika långt i sin kritik av Erik Almqvist och Kent Ekeroth som partiledaren Jimmie Åkesson - som han menar böjde sig för det "politiskt korrekta" trycket.

Expressen kan nu avslöja schismen i det forna radarparet och att de uppges kritisera varandra bakom ryggen.

- Det har gnisslat rätt länge mellan dem, säger en SD-källa om Åkesson och Söder.

Björn Söder har efter Expressens stora avslöjande hunnit med två besök ute bland sverigedemokrater i landet. I förrgår besökte han Norrköping och i går Jönköping.

Budskapet till medlemmarna var tydligt: Erik Almqvist och Kent Ekeroth stannar i partiet och riksdagen.

Jimmie Åkessons skarpa ord mot framför allt Erik Almqvist i onsdags ses nu av Söder som en olycklig eftergift för det "politiskt korrekta" yttre trycket mot partiet.

Båda talar illa om varandra

Expressen har under en lång tid varit i kontakt med flera personer på olika nivåer i partiet som vittnar om att just Jimmie Åkesson och Björn Söder inte längre är det sammansvetsade radarpar de en gång var.

Inför partikamrater har de båda uttryckt sig negativt om varandra. Åkesson menar att Söder med sitt sätt skapar konflikter. Söder menar i sin tur att Åkesson internt är en svag ledare.

I den häftigt uppblossade motsättningen mellan Åkessons falang och SDU-ledaren Gustav Kasselstrands mer nationalistiska falang har Björn Söder inte entydigt tagit ställning för partiledaren - även om han uttalat kritik mot SDU:s Åkessonkritiska debattartikel i veckan.

Kan skicka Söder till EU

Att Björn Söder och Jimmie Åkesson inte alltid drar jämnt diskuteras av flera i och kring riksdagen. En lösning det talas om är att skicka Söder till EU-parlamentet om partiet kommer in där i EU-valet 2014.

- Det är en senare fråga som hanteras hösten 2013 eller våren 2014. Men vad jag vet är det inte aktuellt att Björn Söder ska göra det, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen om Söders eventuella EU-kandidatur.

Söder - som nu alltså har tagit över kommandot från Åkesson i hanteringen av skandalen - skickade i förrgår ett brev till partimedlemmarna. I en formulering i brevet berömmer han de lokala SD-företrädare som i stället för att kritisera valt att hänvisa till partiledningen på frågor om SD-skandalen.

"Från lokalt håll har man också agerat korrekt genom att hänvisa frågor kring de enskilda fallen till partiledningen."

Taktiken är inte ovanlig.

Expressen kunde i augusti förra året avslöja att Söder i ett internt brev försökt lägga munkavle på medlemmarna efter Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge. I november samma år kunde Expressen också avslöja att Söder genom ett kontrakt hotade partianställda med böter på minst 100000 kronor om de yppar partikänslig information.

Vill inte ge efter för trycket

Förhoppningen är att kväsa kritik och att minnet av skandalen ska ha bleknat på några månaders sikt - i stället för att ge efter för det yttre trycket.

Finns det inte utrymme för kritik i  den här frågan?

- Det finns in­­get förbud, sä­­­­ger pressansvarige Martin Kinnunen.

- Det är positivt att man inser att vi företräder en linje, att vi är ett politiskt parti med en linje i det här fallet.

Om stämningen mellan Söder och Åkesson säger Kinnunen:

- Vi kommenterar inte såna här rykten om hur olika personer umgås med varandra. Det enda jag kan säga är att Jimmie Åkesson och Björn Söder har ett mycket bra samarbete.

Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger om samarbetet:

- Det är gott. De har till exempel under den här senaste tiden haft ett mycket gott sam­arbete.

SD-rösterna mot ledningen

Partisekreteraren Björn Söder vill helst bara ha en linje inom partiet: ledningens.

Så uppfattas det brev han skickade till partimedlemmarna i fredags.

Men efter turbulensen i partiet efter filmaffären - och efter hotbrevet från Jimmie Åkessons flickvän Louise Eriksson - är flera SD-politiker ute i landet som Expressen har talat med är kritiska och trotsar partitoppens krav. Så här säger de om läget i Sverige­demokraterna just nu.

Om Louise Erikssons krav på SDU-ledningens avgång

Lasse Aigård, fullmäktigeledamot i Hjo:

- För att hålla samman måste vi kunna ha olika åsikter om saker och ting. Jag håller inte med Louise Eriksson.

Daniel Persson, fullmäktigeledamot i Bollebygd:

- Jag kan tycka att ett ungdomsförbund ska få ha en annan åsikt än moderpartiet. Så är det i de andra partierna.

Oskar Lindblom, vice ordförande i Skaraborg:

- Hela vitsen med ett ungdomsförbund är att de ska vara oberoende av moderpartiet.

- Jag tror inte att hon (Louise Eriksson, reds anm) är rätt person att skicka brevet. Då skulle man kunna antyda att det är ett beställningsjobb att hon skulle skicka brevet.

Jimmie Stranne, ordförande i Lerum:

- Jag håller inte med om att de bör lämna sina uppdrag. Däremot håller jag inte med dem heller, de förändringar man gjort nu har varit nödvändiga. Det behöver vi för vår trovärdighets skull.

Reine Johansson, gruppledare i Uddevalla:

- Det tycker jag inte att man ska kräva. Vi är enade allihop, vi står enade och jag vet inte varför de gör på det här sättet.

- Vi är ett demokratiskt parti och vi får lov att uttrycka vår mening.

Om partiets uppmaning att inte kritisera partikamrater:

Lasse Aigård, fullmäktigeledamot i Hjo:

- Det är fullständigt fel. Man ska ju inte tysta människor, alla måste få tycka och tänka vad man vill.

Daniel Persson, fullmäktigeledamot i ­Bollebygd:

- Det kan nog vara bra, tills det lugnar ner sig lite.

Om Erik Almqvist och Kent Ekeroth ska avgå eller uteslutas ur partiet:

Arvid Larsen, fullmäktigeledamot i Vara:

- Ja, absolut. Det är helt klart. De är så högt upp i partiet och kommer med sådana uttalanden, då har man ingenting där att göra.

- Ska det vara ett rent parti ska det vara ett rent parti.

Lasse Aigård, fullmäktigeledamot i Hjo:

- De borde lämna så fort som möjligt. Det som har hänt är inte bra.

Jimmie Stranne, ordförande i Lerum:

- Det får de själva komma fram till. Att göra avbön får ju vara en början, men om det räcker med det får Jimmie Åkesson och hans gäng runtomkring själva komma fram till.

- Hela historien är ju pinsam. Att detta nu kommer från två, tre personer som sitter i vår absoluta topp känns ju naturligtvis lite motigt och snopet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.