Inget radarpar. Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har tagit över partiets krishantering och uppges inte komma så bra överens med partiledaren ­Jimmie Åkesson trots att de tidigare beskrivits som ett radarpar.. Foto: SVEN LINDWALL Foto: Sven Lindwall
Inget radarpar. Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har tagit över partiets krishantering och uppges inte komma så bra överens med partiledaren ­Jimmie Åkesson trots att de tidigare beskrivits som ett radarpar.. Foto: SVEN LINDWALL Foto: Sven Lindwall

"Det har gnisslat rätt länge mellan dem"

Publicerad

Partisekreteraren Björn Söder, SD, har tagit kommandot över ­krishanteringen. Söder vill inte alls gå lika långt i sin kritik av Erik Almqvist och Kent Ekeroth som partiledaren Jimmie Åkesson - som han menar böjde sig för det "politiskt korrekta" trycket.

Expressen kan nu avslöja schismen i det forna radarparet och att de uppges kritisera varandra bakom ryggen.

- Det har gnisslat rätt länge mellan dem, säger en SD-källa om Åkesson och Söder.

Björn Söder har efter Expressens stora avslöjande hunnit med två besök ute bland sverigedemokrater i landet. I förrgår besökte han Norrköping och i går Jönköping.

Budskapet till medlemmarna var tydligt: Erik Almqvist och Kent Ekeroth stannar i partiet och riksdagen.

Jimmie Åkessons skarpa ord mot framför allt Erik Almqvist i onsdags ses nu av Söder som en olycklig eftergift för det "politiskt korrekta" yttre trycket mot partiet.

Båda talar illa om varandra

Expressen har under en lång tid varit i kontakt med flera personer på olika nivåer i partiet som vittnar om att just Jimmie Åkesson och Björn Söder inte längre är det sammansvetsade radarpar de en gång var.

Inför partikamrater har de båda uttryckt sig negativt om varandra. Åkesson menar att Söder med sitt sätt skapar konflikter. Söder menar i sin tur att Åkesson internt är en svag ledare.

I den häftigt uppblossade motsättningen mellan Åkessons falang och SDU-ledaren Gustav Kasselstrands mer nationalistiska falang har Björn Söder inte entydigt tagit ställning för partiledaren - även om han uttalat kritik mot SDU:s Åkessonkritiska debattartikel i veckan.

Kan skicka Söder till EU

Att Björn Söder och Jimmie Åkesson inte alltid drar jämnt diskuteras av flera i och kring riksdagen. En lösning det talas om är att skicka Söder till EU-parlamentet om partiet kommer in där i EU-valet 2014.

- Det är en senare fråga som hanteras hösten 2013 eller våren 2014. Men vad jag vet är det inte aktuellt att Björn Söder ska göra det, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen om Söders eventuella EU-kandidatur.

Söder - som nu alltså har tagit över kommandot från Åkesson i hanteringen av skandalen - skickade i förrgår ett brev till partimedlemmarna. I en formulering i brevet berömmer han de lokala SD-företrädare som i stället för att kritisera valt att hänvisa till partiledningen på frågor om SD-skandalen.

"Från lokalt håll har man också agerat korrekt genom att hänvisa frågor kring de enskilda fallen till partiledningen."

Taktiken är inte ovanlig.

Expressen kunde i augusti förra året avslöja att Söder i ett internt brev försökt lägga munkavle på medlemmarna efter Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge. I november samma år kunde Expressen också avslöja att Söder genom ett kontrakt hotade partianställda med böter på minst 100000 kronor om de yppar partikänslig information.

Vill inte ge efter för trycket

Förhoppningen är att kväsa kritik och att minnet av skandalen ska ha bleknat på några månaders sikt - i stället för att ge efter för det yttre trycket.

Finns det inte utrymme för kritik i den här frågan?

- Det finns in­­get förbud, sä­­­­ger pressansvarige Martin Kinnunen.

- Det är positivt att man inser att vi företräder en linje, att vi är ett politiskt parti med en linje i det här fallet.

Om stämningen mellan Söder och Åkesson säger Kinnunen:

- Vi kommenterar inte såna här rykten om hur olika personer umgås med varandra. Det enda jag kan säga är att Jimmie Åkesson och Björn Söder har ett mycket bra samarbete.

Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger om samarbetet:

- Det är gott. De har till exempel under den här senaste tiden haft ett mycket gott sam­arbete.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag