Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det här gäller för flyktingar på SJ-tåg

Livija Ginters, 27, var en av resenärerna ombord på tåget. Foto: Privat
Trycket på SJ har i och med flyktingkrisen varit stort de senaste dagarna. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Trycket på SJ har i och med flyktingkrisen varit stort de senaste dagarna. Men att SJ låter flyktingar åka tåg utan biljett stämmer inte.

– Det gäller att man har biljett för att resa med våra tåg och den biljetten köper man själv, säger Monica Berglund, kommunikationsdirektör på SJ.

De senaste dagarna har många av de flyktingar som fram tills nu befunnit sig i södra Europa tagit sig till Sverige. En del har valt att stanna i Malmö och söka asyl, medan andra velat åka till andra delar av Sverige eller vidare till Finland och Norge. I och med det har trycket på tågen blivit stort och SJ har satt in extra avgångar.

Under helgen lät SJ meddela att man inte skulle slänga av flyktingar som reste utan giltig biljett, förutsatt att det fanns lediga sittplatser ombord på tågen.

– Det gäller att man har biljett för att resa med våra tåg och den biljetten köper man själv. Däremot har vi sagt att om en flykting mot förmodan inte har en giltig biljett och inte möjlighet att köpa en, så är det hellre fria än fälla som gäller, säger Monica Berglund, kommunikationsdirektör på SJ.

Folk fick gå av tåg mot Abisko

Men många har tolkat det SJ sagt om att hellre fria än fälla som att flyktingar inte behöver ha en tågbiljett när de reser. När ett nattåg mot Abisko under måndagseftermiddagen skulle avgå från Stockholm central fick flera flyktingar kliva av då de saknade biljett, vilket väckte frågor i sociala medier. Folk ifrågasatte hur detta rimmade med SJ:s tidigare löfte om att inte slänga av flyktingar utan biljetter.

Livija Ginters, 27, var en av resenärerna ombord på tåget. Enligt henne var tågvärden tydlig med att alla som reste skulle ha giltig biljett för att kunna åka med tåget, vilket inte alla hade. En man som satt bredvid henne saknade biljett och var en av dem somt tvingades av tåget.

– Det kändes märkligt i och med att SJ varit tydliga med att alla får åka med. Han som satt bredvid mig trodde att polisen kanske sökte någon som var efterlyst för att de gick igenom tåget så grundligt, säger Livija Ginters.

SJ: Tåget var fullbokat

Enligt Monica Berglund berodde måndagens händelse på att tåget redan var fullbokat och att man därför inte kunde låta personer utan biljett åka med. Samtidigt berättar Livija Ginters att tågpersonalen hade planer på att stanna och plocka upp folk från ett trasigt tåg längs vägen.

– Senare sa de att vi skulle evakuera passagerare från ett annat tåg, så rent hypotetiskt verkade inte platsbrist vara problemet, säger hon.

SJ själva säger att de gör mycket för att hantera den ökade efterfrågan på tågresor som uppkommit i och med flyktingkrisen.

– Vi följer utvecklingen för att se hur många det är som verkar komma. Sen gör vi också en bedömning av hur många av dem som förväntas gå till tågstationen och åka tåg.

Men att åka tåg utan biljett som flykting är alltså ingenting man får göra.

– Vi har bara ett antal platser på våra tåg och vill man ha garanterad plats så måste man köpa biljett. Det gäller alla.

Sedan tidigare har SJ slopat kravet på att kunna uppvisa giltig legitimation i samband med resor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!