Det här gäller för burka, niqab och hijab i Sverige och världen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En kvinna bär en niqab.
Foto: BORIS ROESSLER / AP TT NYHETSBYRÅN

Det finns ett antal riktlinjer inom islam kring hur kvinnor och män ska klä sig. 

Här reder vi ut skillnaderna mellan niqab, hijab och burka – och hur de reglerna ser ut i Sverige och andra länder.

Kvinnor och män uppmanas i islams heliga skrift Koranen att lägga band på sin sinnlighet:

Säg till de troende männen att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet; det leder till större renhet i deras liv. Gud är underrättad om vad de gör.

För kvinnor gäller följande:

Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mer av sina behag än vad som anständigtvis kan var synligt; låt dem därför fästa slöjan (khimār) så att den täcker barmen…

Det här är hijab

Foto: Helen Rasmusen

Hijab täcker endast kvinnans axlar och hår. Ordet betyder egentligen överdrag eller gardin. Enligt tradition behöver inte flickor bära hijab förrän de kommit in i puberteten.

Det är lag i några av de muslimska länderna som Iran, Saudiarabien och delar av Irak att bära hijab, men långt ifrån alla. 

Bangladesh, Gambia, Indonesien, Jordanien, Kosovo, Libanon, Malaysia, Marocko, Pakistan, Somalia, Syrien, Tunisien och Turkiet har inga tvingande lagar.

Vad gäller för hijab i Sverige och världen?

Poliser i Sverige får bära hijab. Det är även tillåtet att bära turban eller kippa.

I Sverige och andra EU-länder har en arbetsgivare rätt att förbjuda anställda att bära religiösa, filosofiska och politiska symboler under arbetstid.

I Frankrike är det förbjudet för alla anställda i den offentliga sektorn att bära religiösa symboler. Även i statliga skolor är det förbjudet med hijab.

I Turkiet var det förbjudet för kvinnor att bära hijab 1925–2013. 

Detta är niqab – ögonen syns

Foto: Helen Rasmusen

Niqab är en ogenomskinlig slöja som som täcker hela kroppen, förutom ögonen. Plagget används mest i Saudiarabien och i länderna runt Persiska viken. Den vanliga färgen är svart. Niqab ska inte blandas ihop med burka.

Vad gäller i Sverige för niqab?

Sverige är mer restriktiv i lagstiftningen mot niqab än hijab. Det började när två elever vid en skola i Göteborg kom till skolan i niqab. Skolverkets jurister kom sedan fram till att enskilda skolor har rätt att förbjuda sina studerande att bära burka eller niqab i skolan. 

Skolor har därefter rätt att förbjuda kläder av religiös eller etnisk/kulturell bakgrund om kläderna skulle väsentligt försvåra kontakten mellan lärare och elever, eller andra risker i samband med undervisningen, skriver Skolverket.

Många länder i EU har förbjudit niqab

De flesta länder i Europa gör inte juridisk skillnad på niqab och burka. Det vill säga att de lagar som gäller för niqab gäller även för den heltäckande burkan.

2017 förbjöd Österrike heltäckande slöjor som niqab och burka i rättssalar och skolor. Det finns cirka 100–150 kvinnor i Österrike som regelbundet bär niqab eller burka.

2011 förbjöd Belgien bruket av all ansiktstäckande klädsel på offentlig plats. 

2016 förbjöd Bulgarien användandet av burka och niqab. Den som döms riskerar böter.

Frankrike var först i EU när de 2010 förbjöd ansiktstäckande klädsel på allmän plats. Den som bryter mot förbudet riskerar 150 euro i böter, eller 1 400 kronor, och medborgarundervisning. Av en befolkning på fem miljoner muslimer räknar man med att 2 000 muslimska kvinnor bar heltäckande slöja.

Norge föreslog under 2016 ett förbud mot användande av niqab i skolor och för anställda i offentlig förvaltning. Ännu är ingen lag stiftad.

Spanien/Katalonien: Barcelona förbjöd ansiktstäckande klädsel 2010.

Tyskland: I augusti 2017 förbjöds soldater och statsanställda att dölja ansiktet. Förbundskansler Angela Merkel föreslog under hösten 2016 att införa ett förbud mot heltäckande slöjor i vad man menar är ett led i att bekämpa islamisk extremism.

Först ut var Italien, som 1975 förbjöd folk att dölja sina ansikten. Ungefär samtidigt som terroristgruppen "Röda brigaderna" var som mest aktiva.

I den muslimska världen går åsikterna om plagget isär. Niqab är ovanlig i Iran. I Egypten är det förbjudet att bära niqab i skolorna. Det är inte nödvändigt att bära niqab i Saudiarabien, men många bär det av tradition snarare än religion. I Pakistan är det lagstadgat att kvinnor inte behöver bära niqab.

Det här är burka 

Foto: Helen Rasmusen

Burkan täcker hela kroppen, inklusive ögonen. Den är ovanlig i den muslimska världen och bärs framför allt i Afghanistan, samt vissa delar av Pakistan och Indien. Den vanligaste färgen är blå men det finns även vita.

När talibanerna tog makten i Afghanistan 1996 införde de en lag där alla kvinnor som vistades utomhus tvingades bära burka. Lagen avskaffades senare efter talibanerna förlorade makten 2001, men många kvinnor bär fortfarande burka.

Det gäller för burka i Sverige och världen

Få kvinnor bär burka i Europa och Sverige. Kritiken mot plagget är mest ur säkerhets- och rättssäkerhetsskäl. Det kan vara svårt, för att inte säga omöjligt, att identifiera en person i burka. Kritik riktas också mot plagget som av många ses som ett led i kvinnoförtrycket. 

Det har varit förbjudet att bära burka i Frankrike i kommunala skolor sedan 2004. Ett förslag presenterades 2010 om burkaförbud på allmän plats, men ingen lag är ännu i kraft.

De lagar som gäller i världen för niqab gäller även burka. 

Vad är religion och vad är lokala seder?

Sajten islam.se som är en av de mest besökta oberoende informationskällorna om islam betonar att vi måste skilja på vad muslimer gör och vad islam lär:

– Tyvärr faller muslimska kvinnor ofta offer för kulturella avvikelser och en för islam och Koranen främmande kvinnosyn. 

Utgångspunkten i Koranen säger att troende kvinnor ska "inte visa mer av sina behag än vad som anständigtvis kan var synligt; låt dem därför fästa slöjan (khimār) så att den täcker barmen…"

Olika traditioner och sedvänjor har gjort att slöjan kan skilja sig från region till region.

På annan plats i Koranen sägs det till profeten att han ska säga till sina hustrur och döttrar att noga svepa om sina ytterplagg när de går ut, så att de blir lättare igenkända som anständiga kvinnor och undgår att bli ofredade.

Bakgrunden var att då när Koranen nedtecknades under profeten Muhammeds levnad (570–632) att många män ofredade kvinnorna i tron att de var slavar eller prostituerade. Det skulle synas att de var fria kvinnor och inte slavar eller ickemuslimer.

Niqab och passfoto

Svensk lagstiftning gäller för passfoto och legitimation. Det är okej att bära slöja, men inte niqab på id-bilden. 

 När det gäller koll av pass eller legitimation är det önskvärt om den utförs av en annan kvinna. Är det bara män som kan kontrollera id-handlingen så är det okej. Det kan handla om situationer som läkarundersökningar, tentamen, passkontroll eller att vittna i en domstol. Att visa leg på Systembolaget är dock en hypotetisk fråga, eftersom troende muslimer inte dricker alkohol. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.