Här är kvinnan under häktningsförhandlingen. Foto: OLLE SPORRONGHär är kvinnan under häktningsförhandlingen. Foto: OLLE SPORRONG
Här är kvinnan under häktningsförhandlingen. Foto: OLLE SPORRONG
Den 42-åriga Arbogakvinnan är häktad för mordet på sin pappa – och nu pekar mycket på att hon häktas också för mordet på maken Aki Paasila. Foto: Sven LindwallDen 42-åriga Arbogakvinnan är häktad för mordet på sin pappa – och nu pekar mycket på att hon häktas också för mordet på maken Aki Paasila. Foto: Sven Lindwall
Den 42-åriga Arbogakvinnan är häktad för mordet på sin pappa – och nu pekar mycket på att hon häktas också för mordet på maken Aki Paasila. Foto: Sven Lindwall
Kvinnan misstänks ha mördat sin make Aki Paasila. Foto: Privat / PRIVATKvinnan misstänks ha mördat sin make Aki Paasila. Foto: Privat / PRIVAT

Kvinnan misstänks ha mördat sin make Aki Paasila.

 Foto: Privat / PRIVAT
Sommarstugan. Foto: Alex Ljungdahl/ExpressenSommarstugan. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
Sommarstugan. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

"Det har framkommit nya saker i ärendet"

Publicerad

Arbogakvinnan häktas även för drunkningsmordet på maken Aki Paasila.

I rättssalen visade hon sin nya, öppna taktik: Hon motsatte sig en häktningsförhandling bakom stängda dörrar och valde att visa upp sitt ansikte i stället för att dölja det.

– Det betyder ungefär "jag har inga hemligheter, jag har inget att dölja", säger advokat Mari Schaub i Expressen TV.

När Arbogakvinnan kom till sal 1 i Västmanlands tingsrätt var taktiken från hennes sida helt ny. I stället för att dölja sitt ansikte, som vid tidigare förhandlingar, kom hon in utan något som dolde ansiktet.

Vid några tillfällen log hon.

Hon är klädd i en svart tröja, håret i tofs åt ena sidan och stundtals glasögon. Hon ser lugnt ut – och bestrider åklagarens yrkanden. Hon motsätter sig också stängda dörrar. Hon vill alltså att alla åhörare ska ha full insyn i vad som sägs under förhandlingen.

Men det motsatte sig rätten.

– Förundersökningssekretess råder och därför ska förhandling ske bakom stängda dörrar, säger Jessica Wenna, åklagare.

Här är kvinnan tillsammans med sin advokat i rättssalen.Foto: OLLE SPORRONG

Johan Fahlander, den andre åklagaren i fallet, säger angående Arbogakvinnans nya öppna taktik och krav på att förhandlingen hölls öppet:

Teorin: Styr unga män att mörda

– Det är ovanligt att den misstänkte begär att förhandlingen ska ske öppet.

Vid 13.35 kom beskedet från Västmanlands tingsrätt: Arbogakvinnan häktas, på sannolika skäl misstänkt för mordet på Aki Paasila.

Efter häktningsförhandlingen säger åklagare Jessica Wenna att målet är att väcka ett gemensamt åtal för båda mord och att utredningen ska vara färdig 12 april.

– Det är vår målsättning, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: GW: "Rajabi är väl ute nästa sommar

 

Åklagarens linje är att den 42-åriga Arbogakvinnan styr unga män att mörda åt henne. Hon är misstänkt för två mord – på sin pappa och sin make – och i respektive fall är en yngre man medmisstänkt.

Kvinnans 19-årige pojkvän Mohammad Rajabi har erkänt mordet på pappan.

En 25-årig anhörig till Arbogakvinnan är häktad för mordet på maken Aki Paasila. 25-åringen omhäktades i dag, strax efter att Arbogakvinnan häktades.

Släpptes först

Det var i augusti 2016 som mordhärvan kring den 42-åriga kvinnan började nystas upp. Då hittades hennes pappa död i sommarstugan vid sjön Hjälmaren. Misstankarna riktades snart mot kvinnan och hennes yngre pojkvän.

Kvinnan är häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på pappan och pojkvännen Mohammad Rajabi, 19, har erkänt samma mord.Foto: Sven Lindwall

De greps, släpptes – men greps snart igen och är nu båda misstänkta på sannolika skäl.

Under tiden har polisen börjat titta närmare på vad som egentligen hände när Arbogakvinnans make Aki Paasila avled sommaren 2015. Hans död avskrevs först som en olycka – men utreds nu som mord.

Arbogakvinnan fördes från häktet i Karlstad till Västmanlands tingsrätt för att närvara vid häktningsförhandlingen. Där kom alltså beskedet att hon häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet på Aki Paasila.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag