Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här betyder
valet för Sverige

Det amerikanska presidentvalet är inte bara en angelägenhet för amerikanerna.

Vem som blir "världens mäktigaste man" påverkar också Sverige.

– Sverige är väldigt exportberoende och då är det viktigt att världsekonomin går bra. USA:s ekonomi utgör ungefär 20 procent av världsekonomin, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Den amerikanska presidenten brukar kallas "världens mäktigaste man" - och det finns en anledning till det.

Beslut som fattas i Vita huset kan få konsekvenser för långt fler bara amerikanerna.

Det kanske viktigaste området - i alla fall för svensk del - är ekonomin.

Har amerikanerna lite pengar så köper de inte lika mycket svenska produkter.

– Sverige är väldigt exportberoende och då är det viktigt att världsekonomin går bra. USA:s ekonomi utgör ungefär 20 procent av världsekonomin, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

– Oavsett vilken kandidat som vinner valet så blir hans viktigaste uppgift att få ekonomin att gå bra.

"Bättre om Obama vinner"

Aktiemarknaden brukar reagera positivt på en republikansk seger - vilket skulle kunna tala för att Mitt Romney vore ett bättre val för Sverige. Men Robert Bergqvist tror att de effekterna snarare är kortsiktiga.

– Om jag bara skulle ta det ur en ekonomisk synvinkel så tror jag att det skulle vara bättre om Obama vinner. Det är inget politiskt ställningstagande. Men jag tror att vi vet lite mer av hans politik. Jag frågar mig om det går att genomföra Romneys skattesänkarpolitik utan att det skapar trovärdighetsproblem, säger han.

Beslut som den amerikanska presidenten fattar kan också indirekt påverka Sverige.

Relationen till Kina

Mitt Romney har i flera debatter och utspel sagt att han kommer vara tuffare mot Kina, som USA menar undervärderar sin valuta för att kunna exportera billigare.

– Vi har väl ett intresse av att det inte blir ökad protektionism i världen. Sådana tongångar har funnits gentemot Kina där, man vill sätta upp handelshinder och sådant, kan göra att Kina svarar med motåtgärder som kan drabba Sverige, säger Andreas Bågenholm, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Fast om åtgärderna skulle lyckas och Kinas valuta blir starkare kan det bli lönsammare för oss att exportera dit. Men det är väldigt svårt att veta.

"Intresse för stabilitet"

Större konflikter i Mellanöstern skulle också kunna påverka Sverige, till exempel vad det gäller höjt oljepris.

– VI har inget intresse av att USA anfaller Iran. Där har man fått indikationer på att det är större chans att Romney gör det än att Obama gör det. Men det handlar mycket om hur Iran agerar. De kommer få en ny president ganska snart, säger Bågenholm.

– Sverige har så klart ett intresse av stabilitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.