Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här avslöjas i ny bok om Håkan Juholt

När den här bilden tas ringer dåvarande S-ledaren Håkan Juholt desperat till en av sina företrädare, Ingvar Carlsson, för att "få stöd och råd om hur han kunde gå vidare".

Det avslöjas i en ny bok om Juholt - där han ger sig på bland andra partisekreteraren Carin Jämtin.

Enligt Juholt försökte hon och andra "känna åt vilket håll vinden blåste" - i stället för att själva påverka utgången när avgångskrav riktades mot honom.

– Visst kände jag att det fanns de runtomkring mig som inte satte ner foten, säger Juholt i boken "Håkan Juholt - Utmanaren", som släpptes klockan tolv i dag.

I boken berättar Juholt bland annat om ett dramatiskt möte på partihögkvarteret Sveavägen 68 - fredagen den 14 oktober 2011.

Under en paus gick han ut på balkongen och pratade oroligt i sin mobiltelefon, enligt bokens författare Fredrik Loberg.

Den han ringde var Ingvar Carlsson.

Under mötet på partihögkvarteret spekulerades det i medierna i att Juholt skulle komma att avgå. Men själv säger han:

– Jag kände samma förtvivlan och oro som många av VU-ledamöterna gjorde. Men jag var också väldigt tydlig med att jag har för avsikt att fortsätta som ordförande. En socialdemokratisk partiledare ska inte gå under i ett drev, därför att då omöjliggör jag för min efterträdare.

I boken riktar Juholt kritik mot Socialdemokraternas nuvarande partisekreterare Carin Jämtin som han menar "inte satte ner foten".

Lät det passera

Han kritiserar också partikamraten Sven-Erik Österberg, tidigare gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Vid ett tillfälle vägrade Österberg uttala förtroende för sin partiledare när han fick frågan i tv.

– Jag kanske var för snäll. I så måtto att jag kanske inte tog itu med saker och ting som växte och blev för stora. Jag var för snäll när det inte fungerade omkring mig, för snäll mot vissa av media, mot dem som jag jobbade med, ledande företrädare.

– Jag kanske tidigt skulle ha deklarerat "det här går inte!" Men jag lät det passera. Jag tänkte att det är orimligt och att det kommer reda ut sig. Just vad gäller saker som var kopplade till mig som person lät jag rykten gå.

– Jag skulle självklart ha synat de här förtroendefrågorna tidigare. Det var på grund av detta jag var ifrågasatt.

Kontakt med Nuder

Juholt berättar också att han omedelbart efter beslutet att avgå kontaktade den tidigare finansministern Pär Nuder - via sms.

Nuder svarade:

– Jag kommer direkt.

Juholt berättar:

– Pär förstod naturligtvis i vilket sinnesläge jag befann mig. Vi har hörts av i viktiga sammanhang några gånger. Han är väldigt erfaren. Han har också kunnat känna in hur jag mår, vem jag är som människa.

– Han hade råd till mig om hur jag skulle sköta avgången och tiden efteråt, som jag lyssnade på.

Blinkning till mitt kulturintresse

Egentligen hade Håkan Juholt tänkt meddela sin avgång på en presskonferens i Kulturhuset i Stockholm. En lokal bokades också där.

– Under någon timma eller två så var min huvudplan att meddela min avgång där, som ett statement, en blinkning till mitt kulturintresse och att jag faktiskt fått in kulturen i svensk politik.

– Och sedan, medan jag pratade med Pär Nuder, kom jag själv på tanken att jag ville ha min pressträff i Oskarshamn.

Den 21 januari 2012 mötte Håkan Juholt journalisterna i ett köpcentrum i Oskarshamn och meddelade att han skulle avgå med omedelbar verkan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.