Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det här är Vegetariska världsdagen 2018

Edamemehummus med avokado. Recept sist. Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

1 oktober är vegetariska världsdagen.

Passa på att testa. Du kanske gillar det?

Det finns allt fler möjligheter att äta vegetariskt nu. De goda recepten fortplantar sig som ogräset i rabatten – ändå äter vi kött som aldrig förr. 

Den vegetariska världsdagen grundades 1977 i USA av North American Vegetarian Society (NAVS) och gjordes till en internationell dag året därpå, 1978, av International Vegetarian Union.

Så vad är poängen?

Sedan dagen grundades för drygt 40 år sedan har vi fått mer kunskap om vad mat gör med vår hälsa och välbefinnande. Men i takt med att vi ökat levnadsstandarden har också konsumtionen ökat till en nivå som kanske inte är helt hälsosam. I dag äter vi i Sverige mer kött än den genomsnittlige EU-medborgaren och det är främst nötkött vi utmärker oss.

Enligt Livsmedelsverket finns det många fördelar att dra ner på köttkonsumtionen. Deras rekommendation är max 500 gram rött kött och chark i veckan. Medelkonsumtionen i Sverige är betydligt mer: 1,2 kilogram per person och vecka.  

Vad vinner vi på att äta mindre kött?

Livsmedelsverket pekar på flera fördelar. Ett är att vi numera kopplar konsumtionen av kött med olika cancerformer som tjocktarms- och ändtarmscancer. Livsmedelsverket säger inte att vi ska sluta äta kött, men dra ner på konsumtionen. Andra fördelar som Internationella vegetariska unionen hävdar är att halten farlig kolesterol minskar, det är mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och fetma.

Ur klimatsynpunkt är det bra med mindre köttproduktion, eftersom produktionen av djurfoder hotar jordens ekosystem. 

 

LÄS MER: Det händer i kroppen när du slutar med kött 

 

Så varför är det nyttigt med vegetarisk mat?

Vegetarisk mat är inte automatiskt hälsosamt. Du kan äta onyttigt även om maten inte kommer från djurriket. 

 

LÄS MER: Experten: Bästa vinet till vegetariskt 

 

Enligt sajten Vegetariska dagen finns det flera anledningar: 

Många vegetariska rätter ger ett visst skydd mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. 

Du kan göra djuren en tjänst. Du har ofta ingen aning om hur djuret fötts upp om det inte kommer från svenskt kött.

Det är mer klimatsmart: Ett kilo kött innebär lika mycket koldioxidutsläpp som att köra 25 mil i bil.

 

LÄS MER: Vegetariska recept – 10 inspirerande middagar 

 

Att fira vegetariska världsdagen är förstås helt frivilligt. Den som vill äta som vanligt ska naturligtvis göra det. Men för den som funderar på att dra ner köttätandet en smula är 1 oktober kanske en dag att testa. 

Så många typer av vegetarianer finns det

Veganer. Äter inte kött, ägg, mejeriprodukter. Använder inte animaliska produkter som läder, skinn och ull.

Lakto-vegetarianer: Äter inte kött och ägg, men väl vissa mejeriprodukter.

Ovo-vegetarianer: Äter inte kött eller mejeriprodukter, men väl ägg.

Lakto-ovo-vegetarianer: Äter inte kött, men väl ägg och vissa mejeriprodukter.

Semivegetarianer, eller flexivegetarianer: Äter oftast vegetarisk kost, men inte alltid.

Demivegetarianer: Kompletterar med fisk och skaldjur.

Pescetarianer: äter vegetarisk kost, samt fisk. 

Här hittar du recepten på bild

Edamemehummus med avokado gör du på tio minuter. Här använder du edamamebönor i stället för kikärtor.

På 45 minuter gör du den nordafrikanska rätten Shakshuka.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!