Vad Sverige är bäst på kanske inte kommer som en överraskning. Foto: Nasa/All over Press Zuma pressVad Sverige är bäst på kanske inte kommer som en överraskning. Foto: Nasa/All over Press Zuma press
Vad Sverige är bäst på kanske inte kommer som en överraskning. Foto: Nasa/All over Press Zuma press
Enligt listan ligger Storbritannien bäst till när det gäller att ha flest miljardärer.Enligt listan ligger Storbritannien bäst till när det gäller att ha flest miljardärer.
Enligt listan ligger Storbritannien bäst till när det gäller att ha flest miljardärer.

Det här är varje land i hela världen bäst på

Publicerad

Varje land är bäst på något.

I en stor undersökning har 142 länder tilldelats något som de är i världen på, skriver Daily Mail.

Även Sverige finns med på listan.

Popmusik.

Det är vad Sverige är absolut bäst på, enligt en insamling av studier och data som har genomförts av David McCandless. Han står bakom sajten "Information is beautiful", och har fokuserat på att samla in information om vad många olika länder är bäst på. Även om det inte alltid är positivt.

Med hjälp av all data som har samlats in har han skapat en karta där han har märkt ut de flesta länderna i världen, skriver Daily Mail.

Våra grannländer, Norge, Danmark och Finland, är till exempel bäst på att äta pizza, på vindkraft och pressfrihet.

Frankrike bäst på att dricka whisky

Informationen har David McCandless samlat in från en rad olika källor som varierar från Guiness världsrekord till Världsbanken. Sammanlagt visar McCandless upp 142 länder som har något de uppges vara bäst i världen på.

USA är bäst på att skicka spammejl. 14,6 procent av alla skickade skräpmeddelanden kommer alltså därifrån, enligt säkerhetsföretaget Sophos.

Världsledare inom att konsumera gayporr är Pakistan, enligt International Business Times.

I Frankrike hittas flest whiskydrickare per capita, enligt data från Världsbanken.

Mest frihet finns i Kanada

I undersökningen framgår det också att Spanien är mest hbtq-vänligt och att flest dataintrång på nätet sker i Australien.

Här följer ytterligare några exempel på länder och vad de är bäst på:

Island: Användning av elektricitet, enligt Index mundi.

Chile: Koppar, enligt Mining.

Iran: Kaviar, enligt IranWire.

Irak: Olja, enligt Forbes.

Kanada: Bäst personlig frihet, enligt Montreal Gazette.

Zambia: Flest kvinnliga entreprenörer, enligt CNN.

Storbritannien: Flest miljardärer, enligt The Guardian.

Det framgår i undersökningen att en del länder har exkluderats – antingen på grund av bristfällig information eller för att landet i fråga har varit väldigt litet.

"Hör gärna av dig om du kan hjälpa oss att fylla hålen", skriver David McCandless i ett dokument som hänvisar till alla källor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag