Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det här är vår tids ödesfråga"

Lena Ek.
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

I dag inledde FN:s klimatpanel, IPCC, sitt möte i Stockholm.

Under fyra dagar stänger 252 delegater från 111 länder in sig, för att på fredag presentera slutsatser om klimatets förändring.

– Den här rapporten är ett beslutsunderlag som jag hoppas att alla världens regeringar tar på allvar, säger Miljöminister Lena Ek (C).

Delegaterna samlades på Münchenbryggeriet i Stockholm för att gå igenom rapportens dryga 2 000 sidor.

Rapporten är den första av fyra delrapporter som tillsammans bildar IPCC:s femte och omfattande utvärdering av kunskapsläget om klimatets förändring.

Mötet avslutas på fredag då rapporten släpps vid en presskonferens.

– Den är oerhört viktig eftersom vi ska förhandla en ny global klimatregim som ska vara klar 2015. Det forskarna kommer fram till här kommer ju att prägla det vi måste göra, säger Lena Ek till Expressen.se.

Underlag för regeringar

Rapporten har sammanställts av flera av världens främsta klimatologer och är ett koncentrat av de senaste årens klimatforskning i världen.

Syftet är att slutligt ta ställning till en "Summary for policymakers". Det är en kortfattad rapport som ska ge världens regeringar ett uppdaterat och tydligt underlag för att förstå klimatets förändring.

– Det som de tittar på nu är dels hur klimatet påverkar vatten, hur det påverkar matförsörjning och hur det påverkar hälsa, säger Lena Ek.

Forskarvärlden står bakom

IPCC bedriver alltså ingen egen forskning, utan analyserar och bedömer forskningsresultat och litteratur för att beskriva kunskapsläget för beslutsfattare.

Forskarna har bland annat blivit ännu mer säkra på att världen blir varmare och nya uppgifter ska presenteras om klimatförändringarnas förmodade orsaker.

Men IPCC har även kritiserats. Den senaste rapporten 2007 lämnade bland annat helt felaktiga uppgifter om hur Himalayas glaciärer smälte.

– Det var en underliggande rapport, och det var sex rader, som var fel, säger Lena Ek.

Men ska vi inte kunna lita på rapporten fullt ut?

– Jo, naturligtvis. Men det är en bedövande majoritet av världens forskare som står bakom detta. Och efter den förra rapporten är man än mer noggrann, säger hon.

Granskas hårt

Rapporten väntas alltså bli beslutsunderlag för hur världen hanterar klimatutmaningarna framöver. Och Lena Ek menar att de stora utsläppsländerna måste ta de viktiga beslut som behövs. Annars går vi mot ett värstascenario.

– Det här är vår tids ödesfråga. Hur världen hanterar klimatfrågan avgör tillgången till vatten och mat, och det kommer att ge säkerhetspolitiska effekter i konfliktområden, säger Lena Ek och fortsätter:

– Den här rapporten är ett beslutsunderlag som jag hoppas att alla världens regeringar tar på allvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.