Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här är väljarnas viktigaste frågor i valet 2018

Socialdemokraterna har högst trovärdighet när det kommer till skola och äldreomsorg, inför valet 2018.Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna har högst trovärdighet gällande lag och ordning. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Centerpartiets ledare Annie Lööf borde främst fokusera på Sjukvården inför valet 2018. Det är nämligen den frågan som är fortsatt viktigaste, skriver Sveriges Radio.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna har högst trovärdighet gällande lag och ordning. 

Socialdemokraterna när det kommer till skola och äldreomsorg.

Novus har mätt hur väljare ser på partiernas politik i de olika sakfrågorna, skriver Sveriges Radio.  

I opinionsmätningen "Bäst parti" har Novus mätt vilket ämnesområde som är viktigast för väljarnas inför valet 2018, och vilka partier som har störst förtroende i de frågorna. 

Sjukvården är fortsatt den viktigaste frågan för väljarna inför valet 2018. Väljarna har fortsatt högst förtroende för Socialdemokraterna när det kommer till sjukvården och partiet stärker sin position jämfört med förra mätningen i september. Då svarade 20 procent att Socialdemokraterna har bäst politik gällande sjukvård. I december är den siffran 22 procent. 

På andra plats kommer Moderaterna med 11 procent och tätt efter dem Sverigedemokraterna med åtta. 

LÄS OCKSÅ: Moderaterna ökar kraftigt med Kristersson 

Migrationspolitiken engagerar allt fler

Den nästviktigaste frågan för väljarna i kommande val är invandring och integration. Den frågan har klättrat sedan mätningen i september, då den kom på tredjeplats. Med 26 procent har Sverigedemokraterna en ohotad ställning som det parti som åtnjuter störst förtroende i frågan hur den svenska migrations- och integrationspolitiken ska organiseras. På andra plats kommer S med 16 procent och M med elva. 

Nedputtad från andra plats kommer skola och utbildning. 18 procent av väljarna tycker att Socialdemokraternas politik är bäst på området. Följt av Liberalerna med 13 procent och Moderaterna med elva. 

I septembermätningen hade Sverigedemokraterna högst förtroende gällande lag och ordning, med 19 procent. Partiet har nu tappat i förtroende, till förmån för Moderaterna som topplacerar sig inom ämnet med 23 procent. SD halkar ner på en tredjeplats, omsprungna av både Moderaterna och Socialdemokraterna.   

Äldreomsorgen ligger kvar som femte viktigaste sakfråga i undersökningen. Socialdemokraterna toppar listan, även om andelen minskar från 19 till 18 procent. På delad andraplats hamnar Moderaterna och Sverigedemokraterna med vardera nio procent. 

I septembermätningen hade Sverigedemokraterna högst förtroende gällande lag och ordning men har nu tappat till Moderaterna.Foto: SVEN LINDWALL

Moderaterna återfår ekonomiskt förtroende

Landets ekonomi låg i september på åttonde plats, men går i decembermätningen upp till att vara den sjätte viktigaste frågan. Moderaterna återtar första placeringen från S, som i septembermätningen hade högst förtroende av 24 procent av väljarna. I månadens mätning får M 28 procent och S 23. 

Socialdemokraterna har dock högts förtroende när det kommer till jobb och sysselsättning. 23 procent av väljarna har högts förtroende för S:s politik i sakfrågan. En procent fler än i förra mätningen. M får 22 procent.  

Ett blocköverskridande förslag om höjd pensionsålder har gynnat Socialdemokraterna. De har högst förtroende i sakfrågan, som också klättrar en position jämfört med i september. Från nionde till åttonde viktigaste frågan. 

Miljöfrågan sjunker 

Förtroendet för Miljöpartiet är lågt i alla frågor förutom rörande miljö och klimat. Frågan har tappat i vikt för väljarna och hoppar ner från en sjunde plats till nionde sedan septembermätningen. Även Miljöpartiets förtroende i frågan sjunker från 30 till 22 procent. Efter MP kommer Centerpartiet med 16 procent. 

Den tionde viktigaste sakfrågan är likt tidigare mätningar jämställdhet. Socialdemokraterna har fortsatt högst förtroende i frågan med 18 procent. På andraplats finns Vänsterpartiet och på delad tredjeplats kommer SD och M. 

Så rankar väljarna partiernas politik – område för område

1. Sjukvården

S: 22 procent

M: 11 procent

SD: 8 procent

V: 7 procent

C: 4 procent

KD: 4 procent 

L: 3 procent

MP 1 procent

 

2. Invandring och integration 

SD: 26 procent

S: 16 procent

M: 11 procent

V: 6 procent

C: 5 procent 

L: 2 procent

MP: 2 procent

KD: 1 procent

 

3. Skola och utbildning

S: 18 procent

L: 13 procent

M: 11 procent
SD: 8 procent

V: 5 procent

C: 5 procent

MP: 3 procent

KD: 2 procent

 

4. Lag och ordning

M: 23 procent

S: 18 procent

SD: 15 procent 

C: 4 procent

L: 3 procent 

V: 3 procent

KD: 2 procent

MP: 1 procent 

 

5. Äldreomsorgen

S: 18 procent

SD: 9 procent

M: 9 procent

V: 8 procent

KD: 7 procent

C: 5 procent

L: 3 procent

MP: 0 procent

 

6. Landets ekonomi

M: 28 procent

S: 23 procent

SD: 6 procent

V: 5 procent

C: 4 procent

L: 2 procent

KD: 1 procent

MP: 0 procent

 

7. Jobb och sysselsättning

S: 23 procent 

M: 22 procent

SD: 8 procent

V: 5 procent

C: 8 procent

L: 2 procent

KD: 1 procent

MP: 1 procent

 

8. Pensioner 

S: 19 procent 

M: 11 procent

V: 8 procent

SD: 7 procent

KD: 4 procent

C: 4 procent

L: 3 procent

MP: 0 procent

 

9. Miljö och klimat

MP: 22 procent

C: 16 procent

S: 9 procent

M: 7 procent

V: 5 procent 

SD: 4 procent

L: 1 procent
KD: 1 procent

 

10. Jämställdhet

S: 18 procent 

V: 10 procent

M: 9 procent

SD: 9 procent

C: 7 procent

L: 5 procent
KD: 4 procent

MP: 1 procent

 

Källa: Sveriges Radio 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.