Storasyster Estelle bredvid sin lillebror prins Oscar, som göms under filten. Foto: KungahusetStorasyster Estelle bredvid sin lillebror prins Oscar, som göms under filten. Foto: Kungahuset
Storasyster Estelle bredvid sin lillebror prins Oscar, som göms under filten.  Foto: Kungahuset
Första bilden på prinsessan Estelle. Foto: KungahusetFörsta bilden på prinsessan Estelle. Foto: Kungahuset
Första bilden på prinsessan Estelle.  Foto: Kungahuset
Det här är första publicerade bilden på prinsessan Leonore. Foto: KungahusetDet här är första publicerade bilden på prinsessan Leonore. Foto: Kungahuset
Det här är första publicerade bilden på prinsessan Leonore.  Foto: Kungahuset
Prinsessan Madeleine la också upp en tidig bild på prins Nicolas. Foto: KungahusetPrinsessan Madeleine la också upp en tidig bild på prins Nicolas. Foto: Kungahuset
Prinsessan Madeleine la också upp en tidig bild på prins Nicolas.  Foto: Kungahuset

Det här är vad vi vet om nyfödde prinsen

Publicerad

Efter att kronprinsesseparet under gårdagen fick en liten son är nu den stora frågan:

Hur ser han egentligen ut?

– Han är exceptionellt gullig. Jag måste säga att han är lik både mor och far, sade riksdagens talman Urban Ahlin (S) under förmiddagens presskonferens.

Det här är vad vi vet om prins Oscar.

Tillsammans med riksmarskalk Svante Lindqvist, statsfru Kirstine von Blixen-Finecke och statsminister Stefan Löfven besökte talmannen kronprinsesseparet på Haga under tisdagsförmiddagen.

Det officiella uppdraget var att inspektera den nyfödde och försäkra sig om att Sverige nu har fått en ny prins.

Kvartetten fick alla träffa prins Oscar, som efter sin första natt i livet låg och sov stillsamt under mötet.

– Han sov gott när vi var där, det är ett väldigt väluppfostrat barn. Han var helt tyst under hela vårt besök, säger Urban Ahlin under presskonferensen.

"Mörkt hår och fina drag"

De fyra "vittnena" fick sedan frågan hur det nyfödda barnet ser ut, något som många nu är ytterst nyfikna på.

Kommentarerna kring prinsens utseende var korta, men en svag bild började efter ett tag träda fram förutom de officiella uppgifterna - som prins Daniel berättade om - att han är 52 centimeter och väger 3 655 gram.

– Han är exceptionellt gullig. Jag måste säga att han är lik både mor och far, säger Urban Ahlin.

– Det vill säga morfar! tillade Kirstine von Blixen-Finecke.

Hon fortsatte sedan att berätta mer detaljerat om prinsens utseende.

– Han har mörkt hår och väldigt fina drag. Sedan har han även söta öron, det brukar jag titta på.

Statsminister Stefan Löfven, som talade mest med prins Daniel, tillade att hela familjen var väldigt glad.

– Det lyste om hela familjen. Vi önskar dem all välgång, säger han.

"Han är lik sin storasyster"

Under onsdagskvällen höll prins Daniel en presskonferens i samband med att prins Oscars födsel offentliggjordes.

Han kommenterade då kort sin nyfödda sons utseende.

– Glädjande nog är pojken lik sin mor, sade han, samtidigt som han log.

Läkaren som förlöste barnet, Lennart Nordström, hade dock sin egen uppfattning om vem barnet var likt precis efter att prinsen sett dagens ljus.

– Det är svårt att säga när de är nyfödda, men jag tycker att han är lik storasyster, sade han.

Tidigare under torsdagen publicerade hovet en bild på Kronprinsessan och hela familjen, i samband med att var på väg att lämna sjukhuset. På bilden ligger prins Oscar och vilar och det går inte att urskilja något kring hans utseende.

När prinsessan Estelle föddes för fyra ganska precis fyra år sedan tog det fyra dagar innan de första bilderna kablades ut (se bilderna ovan). Om det går snabbare den här gången återstår att se.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag