Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det här är sexuellt ofredande

Straffet för sexuellt ofredande är från böter och upp till fängelse i två år. Foto: ÅKE THIM

Chefsåklagare Maria Sterup inleder en förundersökning om misstänkt sexuellt ofredande mot Peter Lundgren, SD, efter Expressens uppmärksammade avslöjande.

Men vad är juridiskt sett ett sexuellt ofredande, och vad blir straffet för den som döms?

Expressens reporter Frida Sundkvist reder ut.

Man får inte kränka någon annans sexuella integritet genom att till exempel ta eller klämma på personens bröst, komma med oönskade sexuella inviter eller skicka oönskade bilder på sitt könsorgan. 

Den som ändå gör det kan dömas för brottet sexuellt ofredande. 

Ofta, men inte alltid, krävs det ett vittne som bekräftar kvinnans version eller teknisk bevisning som sms eller bilder som styrker det inträffade.

Straffet för sexuellt ofredande är från böter och upp till fängelse i två år. 

I de fall då någon tafsat eller klämt på en kvinnas bröst eller rumpa, på till exempel festival eller mot en kvinnlig kollega, har straffet blivit dagsböter.

Tafsa på en kvinnas bröst: 60 dagsböter

Det är ett brott att röra en kvinnas bröst med syftet att kränka hennes sexuella integritet. 

I februari i år dömdes en man i 20-årsåldern av Skaraborgs tingsrätt för att ha tafsat på en kvinnas bröst. 

Gärningen beskrevs på följande sätt: 

”Mannen har ofredat kvinnan, på ett sätt som kunde förväntas kränka hennes sexuella integritet, när hon som ordningsvakt skall stänga en dörr på arbetsplatsen och till följd av detta har armarna högt upp, komma fram och ta på hennes båda bröst.”

Ett vittne bekräftade kvinnans berättelse, och mannen dömdes.

Straffet blev 60 dagsböter. 

Tafsa på rumpa på festival: 60 dagsböter

Det är ett känt faktum att många kvinnor har blivit sexuellt ofredade på festivaler. Polisen har satt in extra resurser för att förhindra brottsligheten, men trots det sker sexofredanden. 

I februari i år dömdes en man i övre tonåren för sexuellt ofredande sedan han tagit en kvinna på rumpan på en festival, och därefter ställt sig en bit ifrån och flinat åt henne och pekat.

Kvinnans version citerades på följande sätt i domen:

”En person kom bakom henne och slog eller fattade tag i hennes rumpa på vänster sida mot höften. Det var ett mellanting mellan att slå och ta tag. Det var inget man råkar göra, utan det gjordes med flit. Handen var inte lös utan spänd. Hon såg handen och blev chockad.”

Ett vittne bekräftade kvinnans berättelse. 

Mannen dömdes till 60 dagsböter av Falu tingsrätt.

Klämma på bröst och rumpa: 120 dagsböter

En man dömdes i april i år för sexuellt ofredande sedan han klämt på en kvinnas bröst, lagt sin hand på hennes rumpa och därefter frågat om hon ville ha sex. 

Kvinnan beskrev händelsen på följande sätt: 

”Han frågade om hon ville ha en kram. Hon ville inte det, men kände sig tvungen. Direkt efter kramen tog mannen på hennes bröst. Hon gick till en dator och startade den. Mannen tog då med en hand på hennes rumpa och därefter med båda händerna på hennes midja och bröst. Han sa att hon hade stora bröst. Hon svarade inte eftersom hon var chockad. När de skulle lämna datorsalen stod mannen vid dörren och han frågade om hon ville ha sex, men hon sa nej.”

Efter det inträffade var kvinnan rädd och sprang hem. Kort efter händelsen berättade kvinnan för en annan person, som därefter vittnade i rätten. 

Mannen dömdes av Varbergs tingsrätt för sexuellt ofredande till 120 dagsböter.

Tafsa kollega på rumpan: 60 dagsböter

Inte heller arbetsplatser är skyddade från sexuella ofredanden. I april i år dömdes en man för sexuellt ofredande, eftersom han hade smekt en kvinnlig kollega på rumpan – mot hennes vilja

Det hela skedde i samband med att kvinnan ska ha beklagat om hon uttryckt sig otydligt i en arbetsrelaterad fråga. 

Mannen, hennes kollega, ska då ha lett och lagt sin högra hand på hennes vänstra skinka och ha sagt: ”det är ingen fara, det är inte ditt fel”, samtidigt som han smekte hennes rumpa. 

En kollega såg hela händelsen och vittnade i tingsrätten. 

Mannen dömdes av Malmö tingsrätt för sexuellt ofredande till 60 dagsböter. 

Oönskade bilder och sexuella inviter

Det finns dessutom flera domar mot personer som skickat oönskade bilder på sina könsorgan till andra personer, som därefter polisanmält dem. 

Även att blotta sitt könsorgan är straffbart, och därför dömdes en man i 70-årsåldern i januari i år för sexuellt ofredande för att ha blottat sig för en annan man och bett honom att utföra sexuella handlingar. Straffet blev 50 dagsböter.

Så säger lagen

Ett sexuellt ofredande där brottsoffret räknas som vuxet, regleras i 6 kapitlets i brottsbalken, som behandlar sexualbrott: 

 

Brottet sexuellt ofredande förklaras i tionde paragrafens andra stycke (det första stycket handlar om barn):

 

1. Den som, i annat fall än som avses förut i detta kapitel, sexuellt berör ett barn under femton år eller förmår barnet att företa eller medverka i någon handling med sexuell innebörd, döms för sexuellt ofredande till böter eller fängelse i högst två år.

2. Detsamma gäller den som blottar sig för någon annan på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet.