Det här är primärvalen i USA 2020

Det amerikanska primärvalet drar igång natten till tisdag, då ett nomineringsmöte sker i Iowa.
USA:s valsystem är komplicerat. Den 3 februari hålls det första nomineringsmötet i Iowa, och slutligen väljs en presidentkandidat på partiernas konvent i sommar.
Foto: CRAIG LASSIG / EPA / TT /, SUSAN WALSH / AP / TT, XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED

I november går USA till valurnorna, och racet om att bli landets 46:e president är i gång.

Expressen guidar dig till hur partierna väljer sin kandidat.

För att välja vem som ska representera partierna i presidentvalet hålls det olika primärval i alla delstater fram till sommaren. Det sker antingen genom val som arrangeras av myndigheter, eller genom nomineringsmöten som partierna anordnar. 

Väljarna har flera kandidater att välja på, och till slut röstas det om vem som blir den slutliga presidentkandidaten på partiernas konvent. 

Demokraternas kandidater

Demokraterna har i nuläget elva kandidater som ställer upp. De mest omtalade är förre vicepresidenten Joe Biden, samt vänsterprofilerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren. De andra åtta kandidaterna är Michael Bloomberg, Pete Buttigieg, Michael Bennet, Tulsi Gabbard, Amy Klobuchar, Deval Patrick, Tom Steyer och Andrew Yang.

Bernie Sanders, 77.
Foto: CRAIG LASSIG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden, 77.
Foto: JEFF TOPPING / POLARIS POLARIS IMAGES
Elizabeth Warren, 70.
Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Pete Buttigieg, 38.
Foto: JEREMY HOGAN / POLARIS POLARIS IMAGES
Michael Bloomberg, 77.
Foto: ANDREW DEMILLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Michael Bennet, 55.
Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN
Tulsi Gabbard, 38.
Foto: KRISTOPHER RADDER / AP TT NYHETSBYRÅN
Amy Klobuchar, 59
Foto: SUE OGROCKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Deval Patrick, 63.
Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tom Steyer, 62.
Foto: MATT MARTON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Andrew Yang, 43.
Foto: EILEEN MESLAR / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Republikanernas kandidater

Det ses som mycket osannolikt att någon annan än president Donald Trump skulle bli Republikanernas presidentkandidat. De två andra kandidaterna är den mittenkonservative Bill Weld, och den konservative radioprataren Joe Walsh.

Bill Weld, 74.
Foto: CHARLES KRUPA / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Walsh, 58.
Foto: MATT MARTON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump, 73, väntas med största sannolikhet bli Republikanernas kandidat.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Så väljs kandidaterna

De 50 delstaterna väljer sin kandidat från februari fram till i juni, antingen genom primärval eller nomineringsmöten. Den 3 mars är det dags för den betydelsefulla Supertisdagen, då 14 delstater håller primärval.

I ett primärval röstar väljare om en kandidat, ungefär som i själva presidentvalet. Men i Iowa som den 3 februari är först ut med att välja en kandidat görs det i stället genom nomineringsmöten, så kallade ”caucuses”. Det är arrangerade möten som arrangeras av partierna med tal och debatter där en kandidat till slut röstas fram, till exempel genom handuppräckning. 

Steget efter det är att rösterna omvandlas till delegater, som är de representanter som skickas till Republikanernas och Demokraternas konvent i juli och augusti. Varje delstat har olika antal delegater beroende på folkmängd, Iowa har till exempel 41 medan Kalifornien har 415.


De allra flesta av delegaterna är bundna att rösta på den kandidat som utsetts i primärvalen, men det finns också ett antal så kallade ”superdelegater” som själv får välja vem de ska rösta på vid konventet. Det brukar vara veteraner och andra personer som anses särskilt betydelsefulla.

Sammanlagt uppskattas det i år finnas 3 979 valbara delegater, och 771 superdelegater.

Demokraternas konvent äger rum den 13-16 juli i Wisconsin, Milwaukee. Republikanernas konvent är senare i sommar, den 24-27 augusti i Charlotte, North Carolina. En kandidat måste få en majoritet av rösterna för att ta hem kampen om presidentkandidatsposten. Presidentkandidaterna ställs mot varandra i valet den 3 november.

”Det viktigaste är att han slår Trump”

Hör Joe Biden-supportern om primärvalet i Iowa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.