Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det här är nätverket Granskning Sverige

När Expressen i mars förra året träffade Fabian Fjälling bekräftade han att han stod bakom pseudonymen "Erik Johansson".

Det högerextrema nätverket Granskning Sverige har satt i system att sprida främlingsfientlighet genom att lura till sig "intervjuer" med politiker, opinionsbildare och journalister. Resultatet - de hopklippta ljudfilerna - läggs sedan ut på Youtube och sprids i sociala medier.

Eskilstuna-Kuriren avslöjade i februari förra året systematiken bakom Granskning Sveriges verksamhet - hur de erbjuder pengar och instruktioner till personer som ringer samtalen.

I samband med granskningen röjde en av de tongivande rösterna bakom Granskning Sverige, pseudonymen "Erik Johansson", sin egen identitet när han skickade en fil med sitt riktiga namn - Fabian Fjälling - till den liberala debattören Malin Lernfelt, tidigare medarbetare på Göteborgs-Posten. Lernfelt hade då i en debattartikel i Expressen nämnt Granskning Sverige som en "trollhärd" när hon blev kontaktad av "Erik Johansson".

Fabian Fjälling bakom pseudonymen "Erik Johansson"

När Expressen i mars förra året träffade Fjälling bekräftade han att han stod bakom pseudonymen "Erik Johansson".

– Ja, det är det, sade Fjälling, 49, från Torslanda utanför Göteborg.

Kort tid efter att han röjt sin identitet medverkade Fjälling i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens nättidning Nordfront där han bland annat berättade att han anser att ras är en del av kärnan i att vara svensk. Den antirasistiska tidningen Expo kunde också i samma veva avslöja att Fabian Fjälling spridit öppen rasism och förnekat Förintelsen.

I ett inslag i Granskning Sverige intervjuade Fjälling Förintelseförnekaren Lars Wilhelmson. Fjälling höll genomgående med Wilhelmsson när han i antisemitiska termer beskrev en judisk "världskonspiration". Han tog också del i samtalet och kallade Förintelsen för en lögn.

- Jag har faktiskt blivit religiös av att studera judarnas ondskefulla inflytande i världen. (...) först så var det 9/11 så tänkte jag det här ju helt vansinnigt att den här lögnen kan passera som sanning till så många. Vad finns det mer så började jag vidga skopet så såg jag andra världskriget och Förintelsen, och så herregud detta är ju också lögn, vad finns det mer? Ryska revolutionen, ja det är ju samma sak här och alltid hittar man samma folkgrupp på den onda sidan i alla tragedier som hänt genom historien, sa han enligt Expo.


LÄS MER: Google tillåter Granskning Sverige att sprida trakasserier


Fjälling har också varit aktiv på högerextrema sajters kommentarsfält, bland annat Realisten som tillhörde det nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

"Jag tror att den nationella rörelsen tjänar mycket mer på att vara uttalat icke-våld... Precis som Hitler var", skrev han 2013, enligt den antirasistiska tidskriften Expo.

Granskning Sverige kopplat till Jim Olsson

I mars förra året kunde Expressen tillsammans med Eskilstuna-Kuriren också avslöja Granskning Sveriges koppling till näthataren Jim Olsson och hatsajten Fria Tider.

Olsson var en av dem som Expressen i december 2013 avslöjade som en av de flitigaste kommentarsskribenterna på hatsajter som Avpixlat, Exponerat och just Fria tider. Docenten Jim Olsson har på hatsajter kallats för "privatperson", men Expressens granskning visade att han i själva verket massdistribuerat främlingsfientlighet från ett anonymt konto.

Bland Olssons kommentarer fanns påståenden om att muslimer "betraktas som potentiella utpressare, kravmaskiner och allm. besvärliga", om "massinvandringen av analfabeter, lycksökare, islamister och brottslingar" och att det kommer "bedragare till Sverige". Han beskrev också politiska motståndare som "quislingar", det vill säga landsförrädare, som ska jagas.


LÄS MER: Kravet från medierna: Google måste ta ansvar


Hatsajten Fria Tider samlade in pengar för att stämma Expressen. Jim Olsson berättade dock i den främlingsfientliga podcasten Radio Länsman att "ett 30-tal advokater" som kontaktats avböjde att driva ett förtalsmål mot Expressen, men till slut valde Advokatfirman De Basso att inge en stämningsansökan för Jim Olsson.

Jim Olsson och hans ombud påstod att Expressen och den ansvarige utgivaren Thomas Mattsson publicerat 60 fall av förtal. Men när Stockholms tingsrätt i februari förra året prövade anklagelserna, friade tryckfrihetsjuryn Expressen på alla 60 punkter. Olsson dömdes till och med att betala Expressens rättegångskostnader.

Olsson hade tidigare klagat på Expressen till också Allmänhetens pressombudsman, Pressens opinionsnämnd och justitiekanslern. Alla avvisade, precis som tryckfrihetsjuryn, hans yrkanden.

Jim Olsson: "Det var en bra investering"

Granskning Sverige, som framför allt publicerar sig på Youtube, har också en sajt, granskningsverige.se, där de tigger pengar och samlar sina "intervjuer". Domännamnet till sajten registrerades 26 mars 2014 av Jim Olssons företag Arealia - enligt uppgifter från Internetstiftelsen i Sverige, IIS. Enligt utdraget från IIS stod just Jim Olsson som kontaktperson för domänen.

I december 2015, två månader efter att Jim Olsson stämt Expressen, överförde Olsson ägarskapet av domänen till hatsajten Fria Tiders ägarbolag, FT News Group OU, registrerat i Tallinn i Estland. Ny kontaktperson blev Widar Nord som också står bakom Fria Tider - alltså hatsajten som samlade in pengar till Jim Olssons rättsprocess.


LÄS MER: Hatet får företag att bojkotta Youtube 


När Eskilstuna-Kurirens Mathias Ståhle frågade Jim Olsson medgav han att han registrerade domänen granskningsverige.se:

– Jag tyckte det var en bra investering, ett bra namn.

Om att han överlät domänen till Fria Tider och Widar Nord sa Olsson:

– När Fria Tider samlade in en massa pengar från privatpersoner i hela landet, då tyckte jag då att han hade ju administrerat det där så han kunde få det där namnet.

Under tiden som Jim Olsson ägde domänen så fanns ingen verksamhet på sajten utan den kom i gång först i januari 2016, alltså en månad efter att han lämnat över den till Fria Tider. Olsson sa själv att han inte deltagit i Granskning Sveriges uppringarverksamhet:

– Jag har inte bidragit med någonting. Jag har inte ringt någon eller någonting, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Fria tider tog över domänen

Widar Nord på Fria Tider sa att de tog över domänen eftersom de befarade att kopplingen mellan den och Jim Olsson skulle ha använts mot Olsson i förtalsmålet mot Expressen.

Vilken roll eller funktion har Fria Tider för Granskning Sverige?

– Vi har ingen roll överhuvudtaget. Det enda som vi haft med dem att göra är att vi har stått som ägare av den här domänen och att vi har köpt bilder av dem som de hade och vi har transkriberat någon av deras bättre intervjuer. Men jag vet lika lite om dem som någon annan. Jag vet inte vilka de är förutom honom som ni grävt fram namnet på, sa Widar Nord.

Expressen har varit i kontakt med Fabian Fjälling som inte svarar på frågorna om exempelvis varför han kallat Förintelsen för en lögn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.