Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det här är M:s nya lag

Här är Moderaternas nya toppnamn inför valet i mars.

Tidigare socialförsäkringsminister Ulf Kristersson blir ny ekonomisk politisk talesperson - och efterträder därmed Anders Borg.

Elisabeth Svantesson, tidigare arbetsmarknadsminister, blir vice ordförande i just arbetsmarknadsutskottet.

– Det är två nyckelspelare som jag ser fram emot att arbeta med, det lägger en väldigt god grund för arbetet fram till mars och även för de närmaste åren, säger tillträdande partiledaren Anna Kinberg Batra under en presskonferens.

Elisabeth Svantesson

Elisabeth Svantesson (M) är född 1967. 2013–2014 var hon arbetsmarknadsminister i den borgerliga regeringen. Hon efterträdde Hillevi Engström.

Hon har varit riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2006 för Örebro län.

Elisabeth Svantesson har både magisterexamen och forskarutbildning i nationalekonomi.

Elisabeth Svantesson har varit medlem i Livets ord och aktiv i organisationen Ja till livet, vilket väckte frågor om huruvida hennes tro skulle påverka jobbet när hon tillträdde som arbetsmarknadsminister i september 2013. (TT)

Ulf Kristersson

Ulf Kristersson (M) är född 1963. Mellan 2010 och 2014 hade han posten som socialförsäkringsminister i den borgerliga regeringen.

Kristersson var ordförande i Moderata ungdomsförbundet mellan 1989 och 1992, då han tvingades avgå i samband med en stormig förbundsstämma i Lycksele. Han förlorade i ordförandevalet mot utmanaren Fredrik Reinfeldt.

Kristersson var riksdagsledamot för M mellan 1991–2000. 2002–2006 var han finanskommunalråd i Strängnäs kommun. Han har också varit ordförande för Adoptionscentrum samt marknadschef för Timbro.

Mellan 2006 och 2010 var han socialborgarråd i Stockholm. (TT)

Den tionde januari kommer Anna Kinberg Batra att väljas till Moderaternas nya partiledare.

Partiets valberedning föreslog i tisdags Kinberg Batra till posten.

– Jag ser fram emot och känner mig väl rustad för uppdraget, sade Kinberg Batra till Expressen.

När Alliansens troliga statsministerkandidat nu ska forma sitt nya lag väntade stora förändringar i partistyrelsen och partitoppen.

Till den tunga posten som en tänkbar framtida finansminister om Moderaterna återväljs har tidigare Elisabeth Svantesson nämnts.

Även Ulf Kristersson hade förekommit i förhandsdiskussionerna, enligt vad Expressen erfar.

Kristersson efterträder Borg

På torsdagen stod det klart att det blir Ulf Kristersson som axlar rollen som partiets kandidat till finansminister.

Han blir vice ordförande i finansutskottet och partiets ekonomisk politiska talesperson.

Svantesson blir vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Båda nu ska hjälpa Moderaterna framåt inför extra valet i mars.

Ulf Kristersson konstaterar att han står inför utmaningar som finanspolitisk talesperson, och säger att det är med "entusiasm och ödmjukhet" som han tar på sig uppdraget.

– Ekonomi och välfärd hänger intimt samman. Missköter man välfärdssystemen då får man dålig ekonomisk utveckling på kuppen. Missköter man ekonomin då har man inte råd med avancerade och generösa välfärdssystem, säger Kristersson.

Kristersson om Borg: "Känner varandra väl"

Några planerade reformer har han inte klart för sig ännu.

– På studs har jag inga reformer, det kan jag garantera. Allvarligt talat handlar det om att se till att den budget som är genomröstad i Sveriges riksdag också genomförs i verkligheten. Det är en helt central fråga, säger Ulf Kristersson.

Efter presskonferensen utvecklar han för Expressen hur han ser på att axla tidigare finansminister Anders Borgs uppdrag.

– Det blir svårt. Vi är påtagligt olika personer som de flesta ser, både till längden och på andra sätt, sade Kristersson skämtsamt och tillade:

– Men det är klart, vi känner varandra väl och jag har följt hans arbete väldigt väl. Vi har samarbetat mycket närmare än vad många människor kanske tror.

Vill inte kommentera eventuella ministerposter

Han säger samtidigt att Moderaterna först och främst ska utkämpa en valrörelse innan det kommer långsiktiga reformer.

Elisabeth Svantesson blir alltså vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

– Jag brinner helt enkelt för att jobben ska bli fler, men också att vi hittar fler vägar in för de som står längre bort, säger hon till Expressen.

Under presskonferensen säger hon att hon oroar sig för regeringens arbetsmarknadspolitik.

– Bland annat så trycker man på stoppknappen för den viktiga reformeringen av Arbetsförmedlingen som vi satte i gång. Det tycker jag är bekymmersamt, säger Svantesson.

– Vi har fått rätt budget men fel regering. Den här budgeten som har vunnit gehör i Sveriges riksdag är bra för jobb och tillväxt, det skapar stabilitet för nästa år.

Anna Kinberg Batra ville dock inte kommentera eventuella ministerposter under torsdagen.

– Vi ska vinna valet i mars först, sedan delar vi ut ministerposter. Vi har många duktiga företrädare med många erfarenheter och jag hoppas att vi får återkomma med besked i regeringsställning, sade Kinberg Batra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!