Martin Kåberg och Fredrik Lindström på sprututbytesverksamheten intill St Görans sjukhus. Foto: ANNA-KARIN NILSSONMartin Kåberg och Fredrik Lindström på sprututbytesverksamheten intill St Görans sjukhus. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Martin Kåberg och Fredrik Lindström på sprututbytesverksamheten intill St Görans sjukhus.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON
25 procent av de som kommer för att byta in sina verktyg är hemlösa men vid sprutbytet på Kungsholmen ser man missbruket i alla spann. Foto: ANNA-KARIN NILSSON25 procent av de som kommer för att byta in sina verktyg är hemlösa men vid sprutbytet på Kungsholmen ser man missbruket i alla spann. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
25 procent av de som kommer för att byta in sina verktyg är hemlösa men vid sprutbytet på Kungsholmen ser man missbruket i alla spann.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON

"Det här är människor som sköter sina liv"

Publicerad

Det enda formella sprututbytet i Stockholm har nått sitt max och kan inte ta emot fler med injiceringsmissbruk.  

Samtidigt har det som skulle bli en andra mottagning stoppats efter högljudda protester. 

 

LÄS MER: Nya knarkarna – vanliga Svenssons

Den gula tunnan i "entrén" är fylld med använda sprutor och nålar, på hyllorna rader av nya injektionsverktyg, blandkoppar, alkoswab och filter. 

De större pumparna till amfetamin, heroin löses i mindre mängd vätska. 

- Den trend vi har sett är att det är mer heroin bland nyinskrivna vilket kan tala för en ökning, säger Fredrik Lindström, chefssjuksköterska vid sprututbytesverksamheten intill St Görans sjukhus. 

Den gula tunnan i "entrén" är fylld med använda sprutor och nålar.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

100 besökare varje dygn

2 800 personer är inskrivna på programmet där man förutom rena verktyg erbjuds provtagning för blodburna virus och infektioner som hiv och hepatit, tandläkare och gynekolog, 25 procent är kvinnor. 

Med 100-110 besökare per dag och en tillströmning av 1,2 nya brukare varje dygn, anser man att gränsen är nådd. 

- Det måste bli en mottagning till i Stockholm, vi kan inte ta fler personer i de här lokalerna, konstaterar Martin Kåberg, läkare vid programmet och kommenterar det faktum att frågan har blivit en het politisk potatis i Stockholms landsting då det tänkta nya sprututbytet vid Gullmarsplan har stoppats efter protester från boende i området och föräldrar och personal på en förskola:

- Det här är en grupp som folk inte känner sig hundra procentigt bekväma med men vi ser fantastiska individer och ett stort hjälpbehov. Det är klart att man inte kan garantera att inget barn kommer att sticka sig på en kanyl men man hittar kanyler i dag där det inte finns sprututbyte. 

- Tittar man på återlämningsgraden så klarar den här gruppen att återvinna sina saker bättre än vad Svensson klarar att återvinna glas och papper, och då pratar vi om människor som har både missbruk och i bland en dubbeldiagnos, säger Fredrik Lindström.  

"Den här gruppen klarar att återvinna sina saker bättre än vad Svensson klarar att återvinna glas och papper", säger Fredrik Lindström.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

"Det är människor som sköter sina liv"

25 procent av de som kommer för att byta in sina verktyg är hemlösa men också vid sprutbytet på Kungsholmen ser man missbruket i alla spann. 

- Det är människor som har egen lägenhet, som sköter sina liv och aldrig har haft kontakt med Socialtjänsten, säger Fredrik Lindström. 

82 procent har stött på hepatit C-viruset, 60 procent har en smittsam form och förra året hade man en mindre HIV-epedimi i Stockholmsområdet. 

Fredrik Lindström belyser vikten av sprutbyte för att hindra spridningen av blodburna infektioner, genom att jämföra med Malmö och Lund där man delat ut rena sprutor i 30 år. 

- Vi har nästan sju procent HIV i vår grupp, i Skåne ligger siffran på 0,3. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag