Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det här är människor som sköter sina liv"

Martin Kåberg och Fredrik Lindström på sprututbytesverksamheten intill St Görans sjukhus. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
25 procent av de som kommer för att byta in sina verktyg är hemlösa men vid sprutbytet på Kungsholmen ser man missbruket i alla spann. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det enda formella sprututbytet i Stockholm har nått sitt max och kan inte ta emot fler med injiceringsmissbruk.  

Samtidigt har det som skulle bli en andra mottagning stoppats efter högljudda protester. 

 

LÄS MER: Nya knarkarna – vanliga Svenssons

Den gula tunnan i "entrén" är fylld med använda sprutor och nålar, på hyllorna rader av nya injektionsverktyg, blandkoppar, alkoswab och filter. 

De större pumparna till amfetamin, heroin löses i mindre mängd vätska. 

- Den trend vi har sett är att det är mer heroin bland nyinskrivna vilket kan tala för en ökning, säger Fredrik Lindström, chefssjuksköterska vid sprututbytesverksamheten intill St Görans sjukhus. 

Den gula tunnan i "entrén" är fylld med använda sprutor och nålar.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

100 besökare varje dygn

2 800 personer är inskrivna på programmet där man förutom rena verktyg erbjuds provtagning för blodburna virus och infektioner som hiv och hepatit, tandläkare och gynekolog, 25 procent är kvinnor. 

Med 100-110 besökare per dag och en tillströmning av 1,2 nya brukare varje dygn, anser man att gränsen är nådd. 

- Det måste bli en mottagning till i Stockholm, vi kan inte ta fler personer i de här lokalerna, konstaterar Martin Kåberg, läkare vid programmet och kommenterar det faktum att frågan har blivit en het politisk potatis i Stockholms landsting då det tänkta nya sprututbytet vid Gullmarsplan har stoppats efter protester från boende i området och föräldrar och personal på en förskola:

- Det här är en grupp som folk inte känner sig hundra procentigt bekväma med men vi ser fantastiska individer och ett stort hjälpbehov. Det är klart att man inte kan garantera att inget barn kommer att sticka sig på en kanyl men man hittar kanyler i dag där det inte finns sprututbyte. 

- Tittar man på återlämningsgraden så klarar den här gruppen att återvinna sina saker bättre än vad Svensson klarar att återvinna glas och papper, och då pratar vi om människor som har både missbruk och i bland en dubbeldiagnos, säger Fredrik Lindström.  

"Den här gruppen klarar att återvinna sina saker bättre än vad Svensson klarar att återvinna glas och papper", säger Fredrik Lindström.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

"Det är människor som sköter sina liv"

25 procent av de som kommer för att byta in sina verktyg är hemlösa men också vid sprutbytet på Kungsholmen ser man missbruket i alla spann. 

- Det är människor som har egen lägenhet, som sköter sina liv och aldrig har haft kontakt med Socialtjänsten, säger Fredrik Lindström. 

82 procent har stött på hepatit C-viruset, 60 procent har en smittsam form och förra året hade man en mindre HIV-epedimi i Stockholmsområdet. 

Fredrik Lindström belyser vikten av sprutbyte för att hindra spridningen av blodburna infektioner, genom att jämföra med Malmö och Lund där man delat ut rena sprutor i 30 år. 

- Vi har nästan sju procent HIV i vår grupp, i Skåne ligger siffran på 0,3. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.