Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det här är hajen som kan bli 400 år gammal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Håkäringen blir ännu äldre än man tidigare trott.
Foto: Julius Nielsen/Swns / BULLS
Orsaken till den höga åldern – uppåt 400 år – är den långsamma ämnesomsättningen.
Foto: Julius Nielsen/Swns / BULLS

Här är hajen som uppskattas kunna bli uppåt 400 år gammal.

Det gör håkäringen – grönlandshajen – till det längst levande ryggradsdjuret på jorden, skriver Science.

392 år.

Så gammal var en håkäring, menar forskare som undersökt 28 honor som tagits upp utanför Grönland. Hajen simmade alltså runt i vattnen vid tiden för drottning Kristinas födelse.

– De har mycket långsam ämnesomsättning eftersom de har samma kroppstemperatur som det omgivande vattnet, oftast under tio grader Celsius. De lever ett liv i slowmotion, säger Julius Nielsen, biolog vid Köpenhamns universitet och ledare för studien, till TT.

En annan hona som togs upp tros vara 335 år gammal. I medeltal var hajarna cirka 272 år.

Könsmogen i 150-årsåldern

Håkäringar kan bli lite drygt fem meter långa, vilket gör dem lika stora som vithajar och tigerhajar.

Den växer dock mycket långsamt, ungefär en centimeter per år. Könsmogen blir den först vid fyra meter, vilket sker i 150-årsåldern. Den långsamma tillväxten tros bero på att de lever i kallare vatten – främst i de arktiska vattnen – än någon annan hajart.

Tidigare var det känt att håkäringen kunde bli uppåt 200 år gammal. Åldern har tagits fram genom att analysera hajarnas ögonlinser med hjälp av kol-14-metoden.

Håkäringen lever i arktiska vatten, men har också synts i Kattegatt och Skagerrak
Foto: Julius Nielsen/Swns / BULLS

Fångar sovande sälar

Håkäringen simmar knappt tre kilometer i timmen och livnär sig på att lägga sig i bakhåll och fånga sovande sälar och fiskar. Den äter också gärna av valkadaver. Troligen är den inte hotad i dagsläget men den fortplantar sig mycket långsamt vilket gör den sårbar.

– Tyvärr dödas många som bifångst vid fisket efter hälleflundra, säger Julius Nielsen till TT.

Det är inte bekräftat att den ätit levande människor. Håkäringen har i sällsynta fall synts i Skagerrak och Kattegatt.

Håkäringen

* Håkäringen (Somniosus microcephalus) har en längd på drygt fem meter och en vikt på över 500 kilo.

* Äggen utvecklas inne i kroppen och ungarna föds levande. En normal kull tros vara cirka tio ungar. Eftersom arten inte blir könsmogen förrän vid 150 års ålder är fortplantningstakten mycket långsam.

* Före andra världskriget bedrevs ett ganska intensivt fiske på håkäring i Atlanten. Arten fiskades främst för sin lever som innehåller en stor mängd tran. Köttet, däremot, är giftigt.

* Arten är, enligt den nya studien, det mest långlivade ryggradsdjuret. Dess livslängd överträffas i djurvärlden bara av islandsmusslan (Arctica islandica) som kan bli 500 år gammal.

Källa: Sveriges Radio, Science

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.