Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det händer på Mallorca – det behöver du veta om översvämningarna

Tennisstjärnan Rafael Nadal hjälpte till i räddningsarbetet efter översvämningarna på östra Mallorca. Foto: FRANCISCO UBILLA / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilar sveptes med i flodvågorna. Nu letar räddningsmanskap efter överlevande. Foto: MVV MAASTRICHT V FC DEN BOSCH / STELLA PICTURES SOLARPIX.COM
Sant Llorenç i östra Mallorca drabbades hårdast. Foto: FRANCISCO UBILLA / AP TT NYHETSBYRÅN

Minst tio personer har dött och 28 saknas till följd av översvämningar på Mallorca.

Ovädret har drabbat östra Mallorca i Sant Llorenç-provinsen.

Området är förklarat katastrofområde och människor från hela Spanien har rest dit för att hjälpa till, bland annat tennisstjärnan Rafael Nadal. 

Här är allt du behöver veta om vad som händer på Mallorca. 

Östra delarna av den spanska semesterön Mallorca drabbades av massiva översvämningar natten till onsdagen den 10 oktober 2018. 

Enligt nyhetsbyrån AP har minst tio personer dött i översvämningarna i Sant Llorenç-provinsen. 28 rapporteras saknade, bland annat ett femårigt barn.

300 personer deltog i efterarbetet i Sant Llorenc på Mallorca där minst tio personer dog efter skyfallen. Foto: CATI CLADERA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det finns inga uppgifter om svenskar som förolyckats, skadats eller som är saknade.

Bland de omkomna finns bland annat en tidigare borgmästare och ett antal turister. Tre personer, en taxichaufför och två brittiska turister dog när deras taxi sveptes med i vattenmassorna vid kuststaden S'illot, uppger den danskspråkiga nyhetssajten spanienidag.es

Samma nyhetssajt berättar om mamman och hennes två barn som överraskades av översvämningen. En förbipasserande lyckades rädda det äldsta barnet ur deras bil, en sjuåring, men mamman och en femåring sveptes bort. Senare hittades mamman död, femåringen saknas fortfarande.

Kartan visar de två orterna Sant Llorenc och S'illot där folk dödades av följder av vädret

Sant Llorenç och S'illot drabbades svårt av ovädret. Grafik: Expressen Grafik

Är hela Mallorca drabbat?

Nej, det är bara de östliga delarna. En svensk, bosatt 60 kilometer bort i Alcudia, beskrev ovädret som ett sommarregn. Områdena runt Palma de Mallorca är inte drabbade av ovädret. Det kan dock förekomma dåligt väder med försenade flighter.

Vingresor har ett stort hotell cirka 10 kilometer från Sant Llorenç som inte berörts av regnovädret:

– Vår personal rapporterar att vädret har klarnat upp och det mestadels är soligt, berättar Charlotte Hallencreutz i ett mejl.

Tui som också reser till Mallorca hälsar genom Adam Györki:

– Våra gäster bor inte i det drabbade området  och vi fortsätter våra resor som vanligt. 

Vad ska jag göra om jag har en resa bokad till Mallorca?

Tui och Ving är två researrangörer som flyger till Mallorca nu. Kolla med din researrangör senast 24 timmar före avresa om avresetiden ändrats. Har arrangören ditt mobilnummer kan du komma att få ett sms om något ändrats. Att konfirmera din resa är ett generellt råd för alla flygresor.

Kolla om du har en reseförsökring du är nöjd med. De flesta har fullgott skydd genom hemförsäkringen. Glöm inte att ta med Försäkringskassans EU-kort som ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder. Kortet är giltigt i 3 år. Du kan beställa kortet på den här länken till Försäkringskassan. Tänk på att det kan ta tio dagar att få det hemskickat. Oftast går det fortare.

För att avboka resan krävs inte bara avbeställningsskydd utan även giltiga skäl som sjukdom och då krävs ett läkarintyg. Att avboka en resa för att det varit översvämning i närheten brukar inte räknas.

Hur är vädret på Mallorca nu?

Dagen efter ovädret som dödade minst tio personer var det runt 20 grader och sol, utan risk för regn.

Följ vädret på Mallorca, timme för timme, på Expressens vädersajt här

Vädret för Palma de Mallorca hittar du här

Vädret för Cala d'Or ser du här. 

Vädret i Alcudia ser du här.

Vädret i Magaluf ser du här. 

Vädret i Llucmajor ser du här.

 

LÄS MER: Se över hemförsäkringens villkor inför din utlandsresa 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!