Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA lämnar Parisavtalet - det här händer nu

Flera källor uppger att Donald Trump vill lämna Parisavtalet.Foto: EVAN VUCCI
Under G7-mötet i slutet av maj ville Donald Trump inte ge något klart besked om Parisavtalets framtid.Foto: FLAVIO LO SCALZO
Beslutet är ett hårt slag mot klimatet.Foto: FEDERICO GAMBARINI / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump river upp Parisavtalet mot klimatförändringar, något han bekräftade i ett tal under torsdagskvällen.

Det internationella klimatavtalet syftar bland annat till att begränsa jordens uppvärmning.

Här är vad som kan hända när USA lämnar samarbetet.

Växthuseffekten är ”en bluff” och arbetet mot klimatförändringarna får aldrig stå i vägen för amerikanska jobb.

USA:s president Donald Trump har varit tydlig ända sedan valkampanjens början med att han håller en radikalt annorlunda linje i miljöfrågorna jämfört med sin föregångare på presidentposten. 

I ett tal på torsdagen bekräftade USA:s president Donald Trump att landet lämnar Parisavtalet.

Här svarar vi på vad Parisavtalet är, och varför Trump vill lämna det:

LÄS MER: Källor uppger att Trump vill lämna Parisavtalet 

Vad är Parisavtalet?

Den 11 december 2015 lyckades världens ledare komma överens om hur man ska arbeta för att minska klimatförändringarna framöver. Bland annat bestämde man sig för att begränsa ökningen av jordens medeltemperatur till 1,5 grader till 2050. 

Länderna ska dessutom komma med nya klimatplaner vart femte år, och följa upp hur arbetet utvecklas. 

De rikaste länderna har också förbundit sig att vara med och betala för utsläppsminskningar i utvecklingsländer.

 

LÄS MER: Parisavtalet i 7 punkter – experten förklarar 

USA:s förra president Barack Obama.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS

Varför vill USA lämna Parisavtalet?

Parisavtalet var en fjäder i hatten för USA:s tidigare president Barack Obama, och ratificeringen – alltså när USA förband sig att juridiskt följa avtalet – skedde bara månader innan Trump valdes till president. 

Donald Trump har å andra sidan varit tydlig med att han är skeptisk till klimatförändringarna – och i synnerhet lagstiftning som syftar till att minska utsläppen eller reglera företagens miljöpåverkan. 

 

LÄS MER: Trump river upp Obamas klimatpolitik 

Vad händer när USA slutar följa Parisavtalet?

USA är världens största ekonomi, och ett av de länder som har högst utsläpp av koldioxid per person. Om landet bestämmer sig för att inte längre följa Parisavtalet sänder det en signal till andra länder att avtalet inte längre är värt något. Det riskerar att på sikt hota hela det internationella samarbetet med att begränsa den globala uppvärmningen. 

Parisavtalet har dessutom en skrivelse där de rikaste länderna i världen – där USA ingår – förbinder sig att betala 100 miljarder dollar årligen från år 2020 till utvecklingsländer. Om USA lämnar avtalet är det oklart var de pengarna ska tas ifrån.

Donald Trump har tidigare sagt att växthuseffekten är ”en bluff”.Foto: LUCA BRUNO

Kan USA bara lämna avtalet utan vidare?

Nej, det kommer att ta tid. I och med att USA har förbundit sig att följa överenskommelsen, kan Trump formellt lämna Parisavtalet först i november 2020, enligt nyhetssajten Axios

En annan möjlighet vore att han kräver att senaten ska få rösta om avtalet. Då senaten har republikansk majoritet är sannolikheten stor att de röstar nej till Parisavtalet. I ett sådant scenario skulle USA kunna lämna klimatsamarbetet betydligt snabbare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.